image

Dobrodošli

na web-stranice Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu.

U Katoličkoj Crkvi bogoslovija ili bogoslovno sjemenište je odgojna crkvena ustanova u kojoj žive bogoslovi, to jest svećenički kandidati dok pohađaju teološki fakultet, te se pripremaju za đakonsko i svećeničko ređenje.

Pročitaj više...

image

Ljudska izgradnja

Ljudska izgradnja svećeničkih kandidata je temelj čitave svećeničke izgradnje. Svećenik je pozvan biti živa slika Isusa Krista i zato „mora u sebi odražavati koliko je to moguće, ono ljudsko savršenstvo koje odsijeva u Sinu Božjemu koji je postao čovjekom“ (PDV 43). U CBS-u bogoslovima se pomaže rasti prema punoj ljudskoj zrelosti, a napose u onim osobinama koje su potrebne za izgradnju uravnoteženih i slobodnih osoba sposobnih nositi težinu pastoralnih i svećeničkih odgovornosti u Crkvi danas.

Pročitaj više...

image

Duhovna izgradnja

Duhovna izgradnja nalazi se u srcu svećeničke izgradnje i u središtu je budućeg svećeničkog identiteta i poslanja. Cilj programa duhovne izgradnje je pomoći bogoslovima da nauče živjeti u intimnom i stalnom zajedništvu s Isusom Kristom, neprestano tražeći njegovo prijateljstvo (PDV 45-46).

Pročitaj više...

image

Intelektualna izgradnja

Intelektualna izgradnja kandidata za svećeništvo nalazi svoje opravdanje u samoj naravi svećeničke službe te očituje svoju sadašnju nužnost pred izazovom „nove evangelizacije“ (PDV 51). Njezin cilj je da s jedne strane pomogne razlučiti svećenički poziv, a s druge strane da ih osposobi za svećeničku službu.

Pročitaj više...

image

Pastoralna izgradnja

Pastoralna izgradnja ide za tim da svećeničke kandidate izgradi kao prave pastire duša,  osposobljene za dioništvo u ljubavi Krista Dobroga Pastira (PDV 57). Svećeničkim kandidatima se stoga nudi iskustvo kršćanskog služenja koje se prvenstveno usredotočuje na služenje vlastito svećeničkoj službi.

Pročitaj više...
Najave:

Na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, u nedjelju 22. studenoga, u splitskoj prvostolnici šestorica naše braće bogoslova (troje naših dijecezanaca i troje braće fratara  Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja) primili su red đakonata.

Bog ih je sabrao od sva četiri vjetra: Antu Gabrila iz Dicma, Josipa Hrgovića iz Kaštel Sućurca, Antu Kelavu iz Trogira, Antu Bešlića iz Sinja, Duju Jukića iz Otoka i Petra Komljenovića iz Sindelfingena u Njemačkoj. Na svečanom euharistijskom slavlju nadbiskup splitsko-makarski mons.Marin Barišić u prigodnoj homiliji naglasio je:  „Okuplja nas svetkovina Krista Kralja svega stvorenoga i naše misli danas su usmjerene prema njemu, našem Ocu. No danas je i susret neba s nama. Krist Kralj dolazi među nas i želi podijeliti našoj braći red đakonata, znak  kraljevstva Božjega među nama.Naši kandidati za đakonat na putu su postati svjedocima ove istine, no da bi je mogli naviještati potrebno je imati mudro srce koje za slušati. Njihov poziv je u služenju potrebitima i uzor mogu pronaći u samom Kristu, prvom đakonu koji nije došao da bude služen nego da služi. Samo tako biti će svjedoci istine“.

Nakon homilije nadbiskup je polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima podijelio sakrament svetoga reda đakonata. Potom su novozaređeni đakoni obukli službenu liturgijsku odjeću: štolu, koja je znak dostojanstva i vlasti, i dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti. Na kraju obreda, đakoni su primili evanđelistar iz nadbiskupovih ruku te s njim izmijenili cjelov mira, a potom su pristupili služenju kod oltara.


Po završetku svete mise, slavlje je u opuštenoj atmosferi uz pjesmu i veselje nastavljeno u blagovaonici Franjevačkog klerikata na Trsteniku u prisutnosti brojne rodbine i znanaca naših ređenika.


Radujmo se zajedno s našim đakonima!
Molimo za njih zajedno, ususret svećeničkom ređenju koje je pred njima!

Na svetkovinu posvete splitske prvostolnice, u četvrtak, 19.11.2015., trojica naših kolega i kandidata za đakonat Splitsko-makarske nadbiskupije - Josip Hrgović, Ante Kelava i Ante Gabrilo, svečano su ispovjedili svoju katoličku vjeru i položilli obećanja, kako zahtijevaju kanonski propisi.

Za vrijeme svečanog euharistijskog slavlja u našoj bogoslovnoj kapeli Josip, Ante i Ante potvrdili su da bez ikakve izvanjske prisile i straha, svjesno i slobodno žele primiti sveti red đakonata vjerujući da ih je Bog zaista pozvao, da su svjesni svih prava, dužnosti i poteškoća koji su pred njima, da dobro shvaćaju smisao i značenje zakona celibata kojeg će do kraja života vjerno obdržavati. Također su obećali poslušnost zakonitoj crkvenoj vlasti u svemu što naredi u skladu sa Zakonikom kanonskoga prava i drugim crkvenim zakonima i propisima.

Misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup, mons. Marin Barišić u koncelebraciji s našim odgojiteljima. U homiliji se osvrnuo na obljetnicu posvete prvostolne crkve, splitske katedrale sv. Dujma, najstarije katedralne građevine u zapadnoj Crkvi, naglasivši ponos činjenicom da "iz tog dubokog korijena vjere niču nove mladice Crkve, naši budući đakoni“ i nadodao kako nikada nismo dovršeni kao ljudi i vjernici već da svakodnevno trebamo raditi na vlastitoj izgradnji kako bi mi sami, naše obitelji i Crkva bila bolja, ljepša, kristolikija.

Kandidatima za đakonat nadbiskup je poklonio četiri sveska Božanskog časoslova.

Svečanost je nastavljena, u opuštenom tonu, zajedničkom večerom i neformalnim druženjem u našoj bogoslovnoj blagovaonici, gdje je otac nadbiskup svoju darežljivost iskazao i i svim ostalim nazočnim bogoslovima, poklonivši im (progodom Godine Milosrđa) medaljon s likom Milosrdnog Gospodina i pape Franje.

Đakonsko ređenje bit će održano na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju 22. studenoga u 10 sati u katedrali Sv. Dujma u Splitu. Radujemo se tom slavlju i pozivamo Vas da nam se pridružite i svojom nazočnošću obogatite to svečano događanje!

U četvrtak, 01.10.2015., na svetkovinu sv. Male Terezije iz Lisieuxa, naučiteljice Crkve, svečanim misnim slavljem u našoj bogoslovnoj kapeli, koje je, u odsustvu nadbiskupa Marina Barišića, velikog kancelara (trenutno se nalazi na hodočašću u Španjolskoj) predvodio dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić, studenti Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu u zajedništvu sa profesorima, stručnim suradnicima i svim ostalim zaposlenicima fakulteta započeli su novu studijsku (akademsku) godinu. Biskup Uzinić u pozdravnim riječima zahvalio se na radu, trudu i zalaganju dosadašnoj upravi fakulteta (bivšem dekanu prof.dr. don Anti Mateljanu, te bivšim prodekanima prof. dr. Fra Anti Vučkoviću i prof.dr. Jadranki Garmaz) te poželio uspjeh i Božji blagoslov radu nove uprave (dekanu prof.dr. fra Anđelku Domazetu i prodekanima prof.dr. Ivici Žižiću i prof.dr. fra Domagoju Runje).

U prigodnoj homiliji, vicekancelar fakulteta i provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman potaknuo je sve nazočne da se ugledaju u primjer svete Male Terezije i krenu putem „duhovnog djetinjstva“ koje čovjeku otvara sve dubine, visine, širine i dužine; u životu u zajednici, pa i onoj akademskoj, nema mjesta nadimanju, oholosti, opterećenosti vlastitim probitkom i skučenim, sebičnim interesima, već je potrebna zauzetost za opće dobro: ljubav, jednostavnost i poslušnost, na koju upućuje najmlađa naučiteljica Crkve. Fra Kodžoman potaknuo je pri tom i na molitvu i brigu za članove fakultetskog kolegija i sve članove ove akademske zajednice koji su zbog zdravstvenih problema onemogućeni sudjelovati na uobičajen način u životu i radu fakulteta.

Po završetku misnog slavlja, u velikoj dvorani fakulteta novi dekan prof.dr.fra Anđelko Domazet, u nazočnosti studenata, profesora i ostalog osoblja fakulteta održao je lectio brevis na temu kršćanske kreposti nade. Osvrćući se na misao o nadi, između ostalih, Ivana Pavla II, Vaclava Havela, Martina Seligmana i Paula Tillicha, naglasio je da su osnovni neprijatelji nade suvremenog društva i čovjeka depresija i oholost/preuzetnost, te ponudio smjerokaz osmišljavanju života nadom ukazujući na činjenicu da ljudski život nije samo predmet i (ne)uspješan rezultat planiranja, već ima i duboko adventski karakter, nešto čovjeku nepredvidivo. Naime, nama, usred našeg planiranja i njegovog (ne)ostvarenja, nešto i netko ide u susret sa svojim planom i ponudom života, a to je Bog koji nas susreće u našoj depresiji ili preuzetnosti i uvijek nudi novi smjer, nove horizonte, nove mogućnosti.

Nazočnima se kratko obratio i novi prodekan za nastavu prof.dr. fra Domagoj Runje iznoseći jezgrovito bitne informacije o proceduri upisa i načinu održavanja nastave. Potom je dekan, po starom dobrom običaju, koristeći svoje dekansko pravo, proglasio novu akademsku godinu i službeno otvorenom.Svečanom euharistijom koju je predvodio dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić u srijedu, 30.09.2015., bogoslovi Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu i njihovi  odgojitelji u zajedništvu sa  svećenicima-profesorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu proslavili su svetkovinu svoga zaštitnika sv. Jeronima.

U prigodnoj homiliji, msgr. Uzinić, nekoć i sam rektor i odgojitelj u splitskoj bogosloviji, prenijevši prethodno pozdrave i čestitke oca nadbiskupa msgr. Marina Barišića (koji se trenutno nalazi na hodočašću u Španjolskoj) nazočnima je razlomio evanđeosku riječ života (Lk 9, 57-62). Promišljajući o Isusovim riječima o radnicima na njivi Gospodnjoj i potrebi da se ne osvrće natrag onaj tko se uhvatio pluga na toj njivi, msgr. Uzinić se u svom obraćanju bogoslovima dotakao upravo pojave „osvrtanja“ - napuštanja bogoslovije i poziva na svećeništvo ili uzimanja pauze u tom hodu prema zajedništvu s Gospodinom u prezbiteratu, ili, općenito, krize na tom putu. Ključ u nadvladavanju ovakvih poteškoća, naglasio je biskup, je u pronalaženju „plodnog tla“ a to je životno zajedništvo s Gospodinom. Jedino u njegovanju tog i takvog zajedništva s Kristom, rad na njivi Gospodnjoj može biti plodonosan. Kao pogodan primjer tome, biskup je ukazao na primjer i život sv Jeronima, koji je, između ostalog, to zajedništvo tražio u susretu sa Gospodinom u Svetom Pismu i u toj potrazi za zajedništvom s Kristom bio revan do te mjere da je mogao sa nepomućenom jasnoćom i žarom ustvrditi: „Tko ne poznaje Pisama, taj ne poznaje Krista“.

Po svršetku misnog slavlja proslava blagdana nastavljena je u opuštenoj  atmosferi kroz druženje biskupa, odgojitelja i profesora  s bogoslovima na prigodnoj večeri u blagovaonici bogoslovije.

Dana 5. 12. U Centralnom bogoslovnom sjemeništu  započela je trodnevnica uoči proslave Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije. Prvog dana trodnevnice sv. misu predvodio je don Tomislav Ćubelić. U svojoj prigodnoj homiliji govorio je o vjeri Blažene Djevice Marije, koja prihvaća vršiti Božju volju unatoč zbunjenosti i smetenosti. Pozvao nas je da je nasljedujemo, te u svojim nejasnoćama uvijek biramo objavljenju Riječ. Više...

Više članaka...

Stranica 1 od 5

<< Početak < « 1 2 3 4 5 » > Kraj >>

Najave