image

Dobrodošli

na web-stranice Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu.

U Katoličkoj Crkvi bogoslovija ili bogoslovno sjemenište je odgojna crkvena ustanova u kojoj žive bogoslovi, to jest svećenički kandidati dok pohađaju teološki fakultet, te se pripremaju za đakonsko i svećeničko ređenje.

Pročitaj više...

image

Ljudska izgradnja

Ljudska izgradnja svećeničkih kandidata je temelj čitave svećeničke izgradnje. Svećenik je pozvan biti živa slika Isusa Krista i zato „mora u sebi odražavati koliko je to moguće, ono ljudsko savršenstvo koje odsijeva u Sinu Božjemu koji je postao čovjekom“ (PDV 43). U CBS-u bogoslovima se pomaže rasti prema punoj ljudskoj zrelosti, a napose u onim osobinama koje su potrebne za izgradnju uravnoteženih i slobodnih osoba sposobnih nositi težinu pastoralnih i svećeničkih odgovornosti u Crkvi danas.

Pročitaj više...

image

Duhovna izgradnja

Duhovna izgradnja nalazi se u srcu svećeničke izgradnje i u središtu je budućeg svećeničkog identiteta i poslanja. Cilj programa duhovne izgradnje je pomoći bogoslovima da nauče živjeti u intimnom i stalnom zajedništvu s Isusom Kristom, neprestano tražeći njegovo prijateljstvo (PDV 45-46).

Pročitaj više...

image

Intelektualna izgradnja

Intelektualna izgradnja kandidata za svećeništvo nalazi svoje opravdanje u samoj naravi svećeničke službe te očituje svoju sadašnju nužnost pred izazovom „nove evangelizacije“ (PDV 51). Njezin cilj je da s jedne strane pomogne razlučiti svećenički poziv, a s druge strane da ih osposobi za svećeničku službu.

Pročitaj više...

image

Pastoralna izgradnja

Pastoralna izgradnja ide za tim da svećeničke kandidate izgradi kao prave pastire duša,  osposobljene za dioništvo u ljubavi Krista Dobroga Pastira (PDV 57). Svećeničkim kandidatima se stoga nudi iskustvo kršćanskog služenja koje se prvenstveno usredotočuje na služenje vlastito svećeničkoj službi.

Pročitaj više...
Najave:

U četvrtak, 01.10.2015., na svetkovinu sv. Male Terezije iz Lisieuxa, naučiteljice Crkve, svečanim misnim slavljem u našoj bogoslovnoj kapeli, koje je, u odsustvu nadbiskupa Marina Barišića, velikog kancelara (trenutno se nalazi na hodočašću u Španjolskoj) predvodio dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić, studenti Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu u zajedništvu sa profesorima, stručnim suradnicima i svim ostalim zaposlenicima fakulteta započeli su novu studijsku (akademsku) godinu. Biskup Uzinić u pozdravnim riječima zahvalio se na radu, trudu i zalaganju dosadašnoj upravi fakulteta (bivšem dekanu prof.dr. don Anti Mateljanu, te bivšim prodekanima prof. dr. Fra Anti Vučkoviću i prof.dr. Jadranki Garmaz) te poželio uspjeh i Božji blagoslov radu nove uprave (dekanu prof.dr. fra Anđelku Domazetu i prodekanima prof.dr. Ivici Žižiću i prof.dr. fra Domagoju Runje).

U prigodnoj homiliji, vicekancelar fakulteta i provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman potaknuo je sve nazočne da se ugledaju u primjer svete Male Terezije i krenu putem „duhovnog djetinjstva“ koje čovjeku otvara sve dubine, visine, širine i dužine; u životu u zajednici, pa i onoj akademskoj, nema mjesta nadimanju, oholosti, opterećenosti vlastitim probitkom i skučenim, sebičnim interesima, već je potrebna zauzetost za opće dobro: ljubav, jednostavnost i poslušnost, na koju upućuje najmlađa naučiteljica Crkve. Fra Kodžoman potaknuo je pri tom i na molitvu i brigu za članove fakultetskog kolegija i sve članove ove akademske zajednice koji su zbog zdravstvenih problema onemogućeni sudjelovati na uobičajen način u životu i radu fakulteta.

Po završetku misnog slavlja, u velikoj dvorani fakulteta novi dekan prof.dr.fra Anđelko Domazet, u nazočnosti studenata, profesora i ostalog osoblja fakulteta održao je lectio brevis na temu kršćanske kreposti nade. Osvrćući se na misao o nadi, između ostalih, Ivana Pavla II, Vaclava Havela, Martina Seligmana i Paula Tillicha, naglasio je da su osnovni neprijatelji nade suvremenog društva i čovjeka depresija i oholost/preuzetnost, te ponudio smjerokaz osmišljavanju života nadom ukazujući na činjenicu da ljudski život nije samo predmet i (ne)uspješan rezultat planiranja, već ima i duboko adventski karakter, nešto čovjeku nepredvidivo. Naime, nama, usred našeg planiranja i njegovog (ne)ostvarenja, nešto i netko ide u susret sa svojim planom i ponudom života, a to je Bog koji nas susreće u našoj depresiji ili preuzetnosti i uvijek nudi novi smjer, nove horizonte, nove mogućnosti.

Nazočnima se kratko obratio i novi prodekan za nastavu prof.dr. fra Domagoj Runje iznoseći jezgrovito bitne informacije o proceduri upisa i načinu održavanja nastave. Potom je dekan, po starom dobrom običaju, koristeći svoje dekansko pravo, proglasio novu akademsku godinu i službeno otvorenom.Svečanom euharistijom koju je predvodio dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić u srijedu, 30.09.2015., bogoslovi Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu i njihovi  odgojitelji u zajedništvu sa  svećenicima-profesorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu proslavili su svetkovinu svoga zaštitnika sv. Jeronima.

U prigodnoj homiliji, msgr. Uzinić, nekoć i sam rektor i odgojitelj u splitskoj bogosloviji, prenijevši prethodno pozdrave i čestitke oca nadbiskupa msgr. Marina Barišića (koji se trenutno nalazi na hodočašću u Španjolskoj) nazočnima je razlomio evanđeosku riječ života (Lk 9, 57-62). Promišljajući o Isusovim riječima o radnicima na njivi Gospodnjoj i potrebi da se ne osvrće natrag onaj tko se uhvatio pluga na toj njivi, msgr. Uzinić se u svom obraćanju bogoslovima dotakao upravo pojave „osvrtanja“ - napuštanja bogoslovije i poziva na svećeništvo ili uzimanja pauze u tom hodu prema zajedništvu s Gospodinom u prezbiteratu, ili, općenito, krize na tom putu. Ključ u nadvladavanju ovakvih poteškoća, naglasio je biskup, je u pronalaženju „plodnog tla“ a to je životno zajedništvo s Gospodinom. Jedino u njegovanju tog i takvog zajedništva s Kristom, rad na njivi Gospodnjoj može biti plodonosan. Kao pogodan primjer tome, biskup je ukazao na primjer i život sv Jeronima, koji je, između ostalog, to zajedništvo tražio u susretu sa Gospodinom u Svetom Pismu i u toj potrazi za zajedništvom s Kristom bio revan do te mjere da je mogao sa nepomućenom jasnoćom i žarom ustvrditi: „Tko ne poznaje Pisama, taj ne poznaje Krista“.

Po svršetku misnog slavlja proslava blagdana nastavljena je u opuštenoj  atmosferi kroz druženje biskupa, odgojitelja i profesora  s bogoslovima na prigodnoj večeri u blagovaonici bogoslovije.

Dana 5. 12. U Centralnom bogoslovnom sjemeništu  započela je trodnevnica uoči proslave Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije. Prvog dana trodnevnice sv. misu predvodio je don Tomislav Ćubelić. U svojoj prigodnoj homiliji govorio je o vjeri Blažene Djevice Marije, koja prihvaća vršiti Božju volju unatoč zbunjenosti i smetenosti. Pozvao nas je da je nasljedujemo, te u svojim nejasnoćama uvijek biramo objavljenju Riječ. Više...

U subotu 29. studenog 2014. u župi Gospe od Blagovijesti u Milni na otoku Braču zaređena su dva đakona na naslov Hvarsko-bračko-viške biskupije. Naime biskup mons. Slobodan Štambuk podijelio je red đakonata Ivanu Jurinu iz Milne i Milanu Šariću iz Hvara. Mnoštvo vjernika, svećenika, bogoslova i redovnica proslavilo je ovaj svečani dan. Više...

Dana 23. studenog 2014. na svetkovinu Krista Kralja u katedrali Svetog Duje u Splitu pet kandidata primilo je red đakonata. Naime, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić Split zaredio je trojicu bogoslova na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije: Ivana Marića (župa Gospe u Siti, Strožanac), Miroslava Rubića (župa Obraćenja sv. Pavla, Pujanke, Split) i Mislava Šaškora (župa sv. Josipa, Mertojak, Split); a na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja: fra Lazara Pericu (župa sv. Jeronima, Meterize, Šibenik) i fra Kristijana Šilića (župa sv. Franje Asiškoga Čapljina).

Nadbiskup je u svečano euharistijsko slavlje uveo razmišljanjem o samom mjestu slavlja. Splitska katedrala prije je bila mauzolej rimskog cara Dioklecijana. Dioklecijan koji je htio biti vrhovni kralj kojemu će se svi klanjati stoji tako nasuprot Krista Kralja. Čovjek uvijek ima slobodu koga će uzeti za svog kralja - idola ili živoga Boga.

Više...

Više članaka...

Stranica 1 od 4

<< Početak < « 1 2 3 4 » > Kraj >>

Najave