Susret nadbiskupa Barišića s kandidatima za đakonat

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je, u četvrtak 19. studenog, trojicu bogoslova, ovogodišnjih kandidata za red đakonata na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije: Antu Gabrila (župa sv. Jakova, Dicmo), Josipa Hrgovića (župa sv. Jurja mučenika, Kaštel Sućurac) i Antu Kelavu (župa Gospe od Anđela, Trogir).

Nadbiskup im je progovorio o važnosti uloge đakona danas. Kazao je kako su đakoni pozvani biti služitelji te svojim služenjem unositi novu logiku u ljudske odnose i u društvo kapitala, osvajanja i dominacije. Iako se u Djelima apostolskim spominju sedmorica muževa prikladnih za brigu o milostinji i zbrinjavanju siromašnih u zajednici, nadbiskup je naglasio da je u đakonskoj službi humanitarna dimenzija važna, no da je prvotno poslanje Crkve evangelizacija, širenje Radosne vijesti. „Služenje zahvaća sve čovjekove potrebe, duhovnu i materijalnu dimenziju življenja. Stoga ste, uz pomaganje, pozvani svakodnevno darivati ljubav bližnjima, kao produžetak Kristove ljubavi, njegova pogleda, ruke i srca. Vi ste odgovor Crkve na današnji mentalitet sebičnosti i zatvorenosti“.

Podsjetio je kako su đakoni kroz povijest imali važno mjesto u Crkvi te su dali jako svjedočanstvo, a kao primjer naveo je sv. Franju Asiškog i mučenike sv. Stjepana i sv. Lovru.  Nazvao ih je svjedocima ljubavi, blagom Crkve i prorocima novosti te pozvao buduće đakone da slijede njihov primjer. „Ja bi volio da Crkva u vama dobije nove znakove ohrabrenja i nade da ovaj svijet ipak shvaća temeljnu bit ostvarenja čovjeka kroz humanizam otvoren većim dometima koje otvara Krist.“  

Spomenuo je kako se iz godine u godinu daje sve veća važnost ovom koraku u svećeničkoj formaciji u bogosloviji i na studiju gdje je formirana i nova struktura Pastoralne godine, te na župama gdje đakoni vrše praktikum. Nadbiskup je đakonima posvijestio da đakonsko ređenje koje je pred njima nije samo njihova osobna stvar već povezuje i njihovu obitelj, župne zajednice iz kojih dolaze, župe na kojim vrše praktikum, Nadbiskupiju i univerzalnu Crkvu.

Đakonsko ređenje je na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju 22. studenoga u 10 sati u katedrali Sv. Dujma u Splitu. Uz trojicu navedenih bogoslova, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić zaredit će za đakone i trojicu bogoslova na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja: Antu Bešlića (župa Gospe Sinjske, Sinj), Duju Jukića (župa sv. Luke, Otok) i Petra Komljenovića (župa Presvetog Trojstva, Hrvatska katolička zajednica, Sindelfingen, Njemačka).