Svečano otvorena Godina milosrđa u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

Otvaranjem Vrata milosrđa i svečanim euharistijskim slavljem u splitskoj prvostolnici sv. Dujma, u nedjelju 13. prosinca, započeo je Izvanredni jubilej - Sveta godina milosrđa u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Svečanost je započela uvodnim obredima u crkvi sv. Dominika koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić koji je kazao kako je Sveti Otac pogleda uprta u Krista i u njegovo milosrdno lice, na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije otvorio Izvanredni jubilej koji cijelomu čovječanstvu otvara vrata Božjega milosrđa. „U zajedništvu sa sveopćom Crkvom, ovim slavljem svečano započinjemo Svetu godinu za našu Splitsko-makarsku nadbiskupiju, kao uvod u duboko iskustvo milosti i pomirenja“. Nakon molitve i navještaja Evanđelja, generalni vikar mons. Miroslav Vidović pročitao je početak Bule „Misericordiae vultus – Lice milosrđa“ kojom je papa Franjo najavio Izvanredni jubilej milosrđa. 

Uslijedila je svečana procesija do katedrale sv. Dujma u kojoj je uz nadbiskupa, svećenike, bogoslove, sjemeništarce, redovnike i redovnice, sudjelovao i velik broj vjernika. Po dolasku pred zatvorena 800 godina stara Buvinina vrata splitske prvostolnice mons. Barišić je pozvao „Otvorite širom vrata pravde, ući ćemo, Gospodinu zahvaliti“ te je, otvorivši Vrata milosrđa, kazao „Ovo su vrata Gospodnja, kroz njih ulazimo da bismo zadobili milosrđe i oproštenje“. Nakon obreda otvaranja Vrata milosrđa nadbiskup je u katedralu unio evanđelistar. Uslijedio je blagoslov vode i spomen krštenja, te nastavak misnog slavlja treće nedjelje došašća. U koncelebraciji je bilo četrdesetak svećenika predvođenih generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem, pastoralnim vikarom mons. Nedjeljkom Antom Ančićem, kanonicima Prvostolnog kaptola i voditeljima centralnih ustanova Nadbiskupije.

Nadbiskup je prigodnu homiliju započeo govorom o radosti spomenuvši kako starozavjetni prorok Sefanija u prvom čitanju poziva narod da 'klikće od radosti' i 'viče od veselja' zbog Gospodina koji je uz njih po riječi, praštanju i milosrđu. „Bog je sišao među nas, utjelovio se i ostao zauvijek s nama. Kako bi mi tek trebali radosno slaviti ovih 2015 godina s Isusom Kristom? Opravdano je da je naša kršćanska radost daleko veća od ove starozavjetne radosti i iščekivanja jer Krist ni nakon svoje smrti nije ostavio prazninu, već nam je njegova prisutnost tako bliska. Pozvani smo otkrivati tu blizinu i prisutnost u ovom vremenu u kojem se pripremamo slaviti zahvalno sjećanje na Njegov povijesni dolazak, a posebno kroz ovu Godinu milosrđa“. Kazao je kako nam je ponekad teško radovati se zbog mnogih životnih poteškoća, ali i zbog činjenice da Krista često ostavljamo na periferiji našeg života, zaboravimo na njega i tražimo radost u nekim sadržajima koji nam je ne mogu dati. Tako postajemo zarobljenici ispraznost, a osloboditi nas može samo radost koju sa sobom nosi zajedništvo s Gospodinom. „Svima nam je potrebno, u ovoj Godini Božjeg milosrđa tražiti blizinu Boga, a pronaći je možemo u svom srcu, u Božjoj riječi, otajstvu euharistije, molitvama, opraštanju, zajedništvu i bližnjemu. Vrijeme je da susretnemo Krista i budemo radosni što nas prati, što nam pomaže nositi križ, što možemo biti dio njegove topline i svjetla“, naglasio je nadbiskup i nadodao kako je logično pitati se što nam je činiti u ovoj Godina koja je pred nama. Pojasnio je kako odgovori koje u evanđelju Ivan Krstitelj daje carinicima, vojnicima i mnoštvu na to pitanje vrijede i danas – solidarnost, pravednost, poštenje i mirotvorstvo, a to znači biti kršćanin, biti čovjek koji uvažava svoga bližnjega i koji je povezan s Gospodinom.

Osvrćući se na otvaranje Vrata milosrđa nadbiskup Barišić je objasnio logo Godine milosrđa kojeg je izradio pater Marko Ivan Rupnik i koji predstavlja evanđeosku misao o Božjemu milosrđu očitovanu u Isusu Kristu. Potom je istaknuo da je ovo prvi put u povijesti Katoličke crkve da se Sveta vrata ne otvaraju samo u Rimu već i u cijelom svijetu i nadodao da su vrata splitske prvostolnice doista jedinstvena i sveta jer na njima je oslikan život Kristov koji je sam sebe predstavio simbolom vrata života. „Krist nas po krštenju kroz ta vrata uvodi u otajstvo milosnog života. Pozvani smo i mi otvarati vrata šutnje, pomirenja i uvažavanja u našim obiteljima i odnosima. Puno je vrata koje mi, produžena ruka Božjeg milosrđa, trebamo otvoriti da bude više pravednosti i solidarnosti. Tek tada će naša radost biti potpuna, a i Krist će se radovati s nama. Potrebno je da postanemo ono što jesmo - kristovi, kršćani, čudo u ovom našem svijetu i oni koji s Kristom mogu mijenjati svijet“, zaključio je nadbiskup.

Nakon popričesne molitve, izmoljena je molitva pape Franje za Godinu milosrđa. Pred kraj slavlja pastoralni vikar mons. Nedjeljko Ante Ančić podsjetio je vjernike kako je nadbiskup Barišić odredio da će se, osim u prvostolnici, Vrata milosrđa otvoriti na još tri mjesta u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji: u svetištu i duhovnom centru Vepric, svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske i hrvatskom prasvetištu Majke Božje u Solinu. Ta svetišta biti će jubilejske crkve u kojima će se i tijekom cijele Godine milosrđa moći primiti dar oprosta. Slavlje je pjesmom obogatio Mješoviti pjevački prvostolni zbor Sv. Dujma pod ravnanjem mo. don Šime Marovića.

VIDEO: Početak Godine milosrđa