Svečano otvorena Vrata milosrđa u svetištu i duhovnom centru Vepric

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić svečano je, u nedjelju 20. prosinca, otvorio Vrata milosrđa u svetištu i duhovnom centru Majke Božje Lurdske u Vepricu, jednom od četiri mjesta u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji na kojima će vjernici tijekom cijele Godine milosrđa moći primiti dar oprosta. Uz splitsku katedralu sv. Dujma i Vepric, to su i svetište Čudotvorne Gospe Sinjske i hrvatsko prasvetište Majke Božje u Solinu.

Svečanost je započela pred Gospinom špiljom gdje je mons. Barišić podsjetio okupljene vjernike i hodočasnike kako je papa Franjo svečano otvorio Izvanredni jubilej -  Godinu milosrđa otvaranjem Svetih vrata u Rimu 8. prosinca. Kako bi mogućnost jubilejskog oprosta i molitve približio svim vjernicima koji ne mogu hodočastiti u Rim, Papa je dao privilegij mjesnim Crkvama da i one na svom području, u katedralnim i drugim crkvama, otvore Vrata milosrđa. Tako je, za za Splitsko-makarsku nadbiskupiju svečao otvaranje Godine milosrđa bilo 13. prosinca u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. Nakon molitve, upravitelj svetišta don Mijo Šurlin pročitao je početak Bule „Misericordiae vultus – Lice milosrđa“ kojom je papa Franjo najavio Izvanredni jubilej milosrđa. Potom je euharistijsko slavlje na središnjem trgu  predvodio nadbiskup Barišić. U koncelebraciji su bili upravitelj svetišta don Mijo Šurlin i njegov prethodnik don Alojzije Bavčević, župnik katedrale sv. Marka u Makarskoj don Pavao Banić, župnik makarske župe Kraljice mira don Ivan Ćubelić, župnik u Podgori don Mile Čalo i nadbiskupov tajnik don Nikola Mikačić. Na početku misnog slavlja, kojeg je pjesmom obogatio mješoviti zbor makarske katedrale sv. Marka, uslijedio je blagoslov vode i spomen krštenja.

„Iščekujemo Božić, slavlje utjelovljenja Isusa Krista. Povezan je Božić s Godinom milosrđa jer je upravo Betlehemsko Dijete milosno lice Božje ljubavi koje nam je došlo po Mariji. Ona, Majka milosrđa, u litanijama se naziva i Vrata nebeska, i doista, kroz ta vrata otvara nam se nebo i dolazi Spasitelj“, kazao je nadbiskup u homiliji ističući kako je Marija otvorila vrata svoga srca i života za volju Božju. Spominjući susret Marije i Elizabete napomenuo je kako je Marija trebala otvoriti svoja vrata u Nazaretu, izići iz njih i krenuti do Elizabete koja je također trebala otvoriti vrata svoga doma da bi mogla dočekati rođakinju. „Važno je otvarati vrata u našim odnosima jer kada čovjek ide ususret drugome onda se događaju divne stvari, dublje vidimo sebe i iskrenije vidimo drugoga. Zato Marija može pročitati što se događa u Elizabetinu životu, vidjeti ulogu koju joj je Gospodin namijenio. Isto tako Elizabeta može vidjeti koji poziv i poslanje ima Marija. Potrebno je otvoriti vrata našeg srca i odbaciti naše predrasude i etikete da bi otkrili ljepotu i veličinu svog poziva i veličinu poziva drugog“. Govoreći o simbolici vrata kazao je kako je Krist sebe nazvao vrata kroz koja je potrebno proći da bi se spasili. No, Krist kuca i na naša vrata koja želi otvoriti, vrata našeg srca i naših odnosa koja su često blindirana, a On želi da mi budemo produžena vrata njegova milosrđa. „Božje milosrđe je srce evanđelja. Ono nam je iz dana u dan sve potrebnije u ovom svijetu u kojem se zlo povećava. Potrebna je i solidarnost i pravda, no ukoliko nije otvorena milosrđu svaka pravda je osveta. Ovaj svijet treba spasenje, no ne smije ga tražiti u pravu, politici i ekonomiji nego u Bogu. Jedini put za svakog čovjeka, društvo i cijeli svijet je onaj koji nam je Bog pokazao – milosrđe i ljubav“. Kao primjer naveo je naše obitelji u kojima se zbog brojnih problema često događaju sukobi koji znaju trajati predugo, no samo jedan gest ljubavi i milosrđa čini čuda. Stoga smatra da, ukoliko svaki pojedinac učini taj gest, ovaj Božić mora biti poseban. „Da bi ovo mogli ostvariti potrebno je svaki dan otvarati vrata svoga srca i života i svake nedjelje ući kroz Vrata, grijati se na Njegovom riječi te izlazeći nositi ljubav, milosrđe i mir svojim bližnjima. Samo tako će ova godina imati svoje plodove“. Tumačeći logo Godine milosrđa, univerzalan za cijelu Crkvu, nadbiskup je naglasio kako ga je izradio jedan od najboljih suvremenih sakralnih umjetnika, slikar i kipar, o. Marko Rupnik koji je čest gost u Vepricu u kojem je također ostavario neka od svojim umjetničkih djela. O. Rupnik je u dvorani postavio mozaik anđela mudrosti s lirom, na vanjskoj strani zgrade izradio je u mozaiku uskrslog Krista, a mozaikom Navješćenja Marijinog ukrasio kapelu. „Želim da iskustveno doživite milosrđe u sebi, svojoj obitelji i okolini. Neka lice Božjeg milosrđa, Betlehemsko Dijete, obasje naša srca i lica“, zaključio je nadbiskup.

Nakon popričesne molitve, izmoljena je molitva pape Franje za Godinu milosrđa, a potom je bivši upravitelj don Alojzije Bavčević vjernike upoznao kako dobiti jubilejski oprost. Uslijedila je svečana procesija do kapelice. Po dolasku pred zatvorena vrata mons. Barišić je pozvao „Otvorite širom vrata pravde, ući ćemo, Gospodinu zahvaliti“ te je, otvorivši Vrata milosrđa, kazao „Ovo su vrata Gospodnja, kroz njih ulazimo da bismo zadobili milosrđe i oproštenje“. Nakon obreda otvaranja Vrata milosrđa nadbiskup je u kapelu unio evanđelistar. Okupljenima je kazao kako se u Godini milosrđa ne trguje s Gospodinom, ne zbrajaju se grijesi već se uči mudro živjeti svoje dane. Na samom kraju nadbiskup je okupljenima udijelio svečani blagoslov i zaželio sretan početak Izvanredne godine milosrđa.