Vrata milosrđa svečano otvorena u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske

U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić je, u nedjelju 20. prosinca, svečano otvorio Vrata milosrđa. Sinjsko svetište je tako, uz splitsku prvostolnicu sv. Dujma i svetišta u Vepricu i Solinu, postalo mjesto na kojem se može primiti jubilejski oprost u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji tijekom cijele Godine milosrđa.

Svečanost je započela uvodnim obredima u dvorištu Svetišta. Mons. Barišić podsjetio je okupljene vjernike kako je papa Franjo svečano otvorio Izvanredni jubilej -  Godinu milosrđa otvaranjem Svetih vrata u Rimu 8. prosinca. Kako bi mogućnost jubilejskog oprosta i molitve približio svim vjernicima koji ne mogu hodočastiti u Rim, Papa je dao privilegij mjesnim Crkvama da i one na svom području, u katedralnim i drugim crkvama, otvore Vrata milosrđa. Tako je, za za Splitsko-makarsku nadbiskupiju svečao otvaranje Godine milosrđa bilo 13. prosinca u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. Nadbiskup je kazao kako otvaranjem Svetih vrata u Sinju povijest ovog velikog i važnog Svetišta postaje još bogatija. Nakon molitve i navještaja Evanđelja, gvardijan i upravitelj Svetišta fra Petar Klapež pročitao je početak Bule „Misericordiae vultus – Lice milosrđa“ kojom je papa Franjo najavio Izvanredni jubilej milosrđa.

Uslijedila je svečana procesija do crkve Gospe Sinjske u kojoj je uz nadbiskupa, svećenike, redovnike i redovnice, sudjelovao i velik broj vjernika. Po dolasku pred zatvorena vrata crkve, na kojima je prikazan dolazak franjevaca s Gospinom slikom iz Rame i pobjeda nad Turcima, mons. Barišić je pozvao „Otvorite širom vrata pravde, ući ćemo, Gospodinu zahvaliti“ te je, otvorivši Vrata milosrđa, kazao „Ovo su vrata Gospodnja, kroz njih ulazimo da bismo zadobili milosrđe i oproštenje“. Nakon obreda otvaranja Vrata milosrđa nadbiskup je u crkvu unio evanđelistar. Uslijedio je blagoslov vode i spomen krštenja, te nastavak misnog slavlja koje je predvodio nadbiskup Barišić. U koncelebraciji je bilo dvadesetak svećenika predvođenih provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, gvardijanom i upraviteljm Svetišta fra Petarom Klapežom, župnikom fra Antom Bilokapićem i triljskim župnikom i dekanom Cetinskog dekanata don Stipom Ljubasom.

„Pred vratima smo Božića, a večeras smo otvorili Sveta vrata. Vrata simboliziraju Isusa Krista, onoga koji je radi nas i našega spasenja došao na ovaj svijet. Betlehemsko dijete vidljivi je znak - lice Božjeg milosrđa. U svetištu smo Majke Marije koju u litanijama nazivamo Vrata nebeska jer ona to i jest - vrata po kojima je došlo Božje milosrđe u naš život“, kazao je nadbiskup na početku homilije i nadodao kako je to Lice milosrđa došlo u našu povijest i toliko blizu nama da je zahvatilo naš život i pokucalo na naša vrata. „Uspostavili smo dijalog s Kristom koji za sebe kaže 'ja sam vrata'. Vrata nam daju sigurnost i toplinu i zajedništvo, no nažalost mi danas podižemo tolike zidove unutar obitelji i naših bližnjih i na njih stavljamo blindirana vrata. Potreban je samo jedan gest ljubavi, pažnje i milosrđa da zauvijek promijenimo naše životne situacije“. Protumačivši logo Godine milosrđa pojasnio je kako milosrđe najbolje opisuje latinski izraz te riječi 'misericordia' koja ima značenje 'miseris cor dare', što znači dati srce potrebitima, onima koji trpe, mižernima, tj. približiti srce mizeriji drugoga. „Milosrđe treba biti naš životni program. Sveti Otac je 'pogodio u sridu' proglasivši Jubilej milosrđa jer je upravo milosrđe danas najpotrebnije i u našim srcima, obitelji, društvu i svijetu. U ovim vremenima brojnih sukoba, nasilja, sebičnosti i prevara mi moramo živjeti i svjedočiti milosrđe. Pravda je potrebna, no ako nije zaogrnuta milosrđem onda je osveta. Pravednost i solidarnost trebaju biti otvoreni i rasti prema milosrđu“. Pred kraj homilije nadbiskup je istaknuo kako se na vrata ulazi ali i izlazi, stoga kada svećenik na kraju svake mise kaže 'idite u miru' to znači da Krist želi da se, napojeni njegovom ljubavlju i milosrđem, vratimo u svoje životne sredine i otvaramo brojna vrata u našem životu koja je potrebno otvoriti. 

Nakon popričesne molitve, izmoljena je molitva pape Franje za Godinu milosrđa. Na samom kraju mons. Barišić je izrazio nadu da ova godina osvijetli lice svakoga od nas i da nam zahvati srce toliko da počne tuči ritmom Kristove ljubavi.  Svima je zaželio sretan početak Godine milosrđa.