„Ususret svakoj osobi“ - Poruka povodom završetka Godine posvećenog života i prigodom Dana posvećenog života 2016.

Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života i Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica uputili su poruku u povodu završetka Godine posvećenog života i Dana posvećenog života 2016.

Na početku ističu kako su u tijeku Godine posvećenog života, koja je započela 30. studenoga 2014., u Hrvatskoj održani brojni susreti. Tako su redovnici, redovnice i druge Bogu posvećene osobe sudjelovali u Drugom nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji na Trsatu, a u Zagrebu je održan susret mladih redovnica i redovnika. Redovnički dani održani su ove godine na više mjesta nego što je to do sada bio slučaj, a u okviru Redovničkih dana u Zagrebu gostovao je i tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života mons. Jose Rodriguez Carballo. Podsjeća se da je središnji događaj Godine posvećenog života u Hrvatskoj bio Nacionalni susret redovnika, redovnica, Bogu posvećenih laika i laika povezanih s redovničkim zajednicama u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici. Ti su susreti, kao i brojni drugi projekti i pothvati, poput redovničkog benda i medijskoga praćenja, omogućili veću prisutnost redovništva i drugih Bogu posvećenih osoba u javnom životu, ističe se u poruci, i dodaje kako je također više redovničkih zajednica proslavilo svoje obljetnice osnutka ili druge važne događaje svoje povijesti. U tijeku je pak proslava 800. obljetnice Dominikanskoga reda, dok će franjevci ove godine proslaviti 800. obljetnicu Porcijunkulskoga oprosta.

Na kraju Godine posvećenog života u poruci se poziva na promišljanje je li "zajedničkim trudom, zalaganjima i projektima došlo do pozitivnog pomaka u životu i djelovanju Bogu posvećenih osoba u svjetlu postavljenih ciljeva" te potiče da se sa zahvalnošću sjeća nedavne prošlosti, s nadom prigrli budućnost i sa strašću živi sadašnjost". Na razmišljanje svakoj zajednici, ali i svakoj Bogu posvećenoj osobi ostavlja se pitanje "u kojoj su mjeri redovnici i laici posvećeni u svijetu krenuli prema rubovima, prema svima koji su u potrebi ili u Crkvi i društvu zapostavljeni"

Nadalje se ističe da su osobito redovnice, redovnici i ostale Bogu posvećene osobe pozvane navješćivati svima Božje milosrđe, a za to je pak potrebno najprije osobno prepoznati na sebi samome djelovanje Božjega milosrđa. Stoga se ističe da treba još snažnije naglasiti važnost pomirenja unutar zajednica i pomirenja s Bogom u sakramentu pomirenja. Za svakog redovnika, redovnicu i laika posvećenog u svijetu ovaj Izvanredni jubilej trebao bi biti poticaj na osobno obraćenje, no iskustvo milosrdnoga Boga valja i "komunicirati prema van" - temu milosrđa treba uvijek predlagati s novim zanosom i novim pastoralnim djelovanjem, poziva papa Franjo.

Posebno se ističe radost što su kao zaštitnici Godine milosrđa odabrana dvojica redovnika: sveti Pio iz Pietrelcine i naš sveti Leopold Bogdan Mandić., te najavljuje da će njihova tijela biti izložena na štovanje u bazilici Sv. Lovre izvan zidina od 3. do 5. veljače i u bazilici sv. Petra u Rimu od 6. do 11. veljače, a tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića bit će od 13. do 18. travnja također izloženo u župnoj crkvi Svetog Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu i u zagrebačkoj katedrali.

Papa poziva "Ići ususret svakoj osobi", podsjeća se u dokumentu koji potpisuju predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskoga života mons. Mate Uzinić i predsjednik HKVRPP fra Jure Šarčević, te poručuje da Bogu posvećene osobe u središtu svoga zanimanja, svoga djelovanja, ali i svojih misli i svojih molitava, trebaju na prvom mjestu imati osobu te valja "izbjeći napast da osobu zanemarimo ili čak povrijedimo pokušavajući je smjestiti unutar naših očekivanja". Ići ususret svakoj osobi, znači ususret svakome, bez ograničenja, izbjegavajući "napast da svoje djelovanje ograničimo na samo jednu naciju, samo jedno područje, samo pripadnike Crkve", zaključuje se u poruci.