Solinski svećenici na tradicionalnom prijemu kod gradonačelnika Bobana

Gradonačelnik Blaženko Boban sa suradnicima, dogradonačelnicima Daliborom Ninčevićem i Josipom Tokićem upriličio je u srijedu 20. siječnja u zgradi gradske uprave tradicionalni prijem za župnike solinskih župa.

Prijemu su nazočili upravitelj prasvetišta Gospe od Otoka i dekan solinskoga dekanata don Ranko Vidović, župni kapelan Gospe od Otoka don Mislav Šaškor, vranjički župnik don Ivan Matković, dok su se zbog obveza župnici don Ante Matešan, don Filip Pavić i don Nikola Bodrožić ispričali.

Gradonačelnik se i ovom prigodom zahvalio svećenicima na suradnji koja se očituje u organizaciji prigodnih manifestacija, realizaciji brojnih projekata te je još jednom naglasio važnost suradnje Grada i solinskih župnika jer upravo su oni ti koji imaju direktne kontakte sa stanovništvom, te mogu ukazati na potrebno djelovanje Grada u određenim segmentima gdje su ona neophodna kao što su socijalna osjetljivost.

Župnici su se osvrnuli na stanje u svojim župama i na crkvenu statistiku te najavili planove za tekuću 2016. U svom obraćanju dekan solinskoga dekanata don Ranko Vidović s posebnom radošću najavio pripreme Trećega nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji 2018. u Solinu, te kako se župa već priprema za jedan tako velik i veličanstven događaj. „Najavio bih kako će se tada okruniti draga Gospa zlatnom krunom, darom puka, nadbiskupije i Grada, u znak naše zahvalnosti na svem dobrom“, kazao je don Vidović i istaknuo kako je Solin primjer u kojem je suradnja Grada i Crkve iznimno dobra i konstruktivna. Zavalio je Gradu u ime solinskih svećenika naglasivši kako će se uspješna suradnja solinskih župa sa Gradom nastaviti i u budućnosti.

Don Ivan Matković, župnik župe Svetog Martina iz Vranjica zahvalio se ovom prilikom na pomoći Grada u sanaciji zvonika, te upozorio na veliki pad nataliteta u ovom malom solinskom mjestu. Nadalje solinski svećenici su upozorili na očuvanje okoliša oko župnih dvorišta, prvenstveno upozoravajući na očuvanje Gospina otoka, hrvatskog prasvetišta, zamolivši solinsko građanstvo da kućne ljubimce zbog velikoga broja djece koja se na tom području igraju odmakne s zelene površine ne samo zbog čistoće već i zdravlja.

Gradonačelnik je na kraju druženja svećenicima uručio prigodne poklone te najavio nastavak intenzivne suradnje usmjerene prije svega na dobrobit naših građana.