Bolnički pastoral

Bolnica - FIRULE

Don Šimun Doljanin, kapelan KBC-Split, Firule
mob: 091 155-6067

 

Bolnica - KRIŽINE
fra Miroslav Ančić, kapelan KBC-a Split,
Križine, Šoltanska 1

mob: 091 155 7114

 


Pastoralno-sakramentalna duhovna pomoć bolesnom i umirućem od velikog je značenja, jer pri tom ne skrbimo samo o njegovom tjelesnom, nego i o njegovu duhovnom zdravlju. Sakramenti pomirenja i pokore, bolesničko pomazanje i euharistija, uz potporu molitve pružaju veliku duhovnu snagu i utjehu bolesnima i umirućima. Bez nazočnosti bolničkoga dušobrižnika duhovna skrb o bolesnima i umirućima bila bi osakaćena ili osiromašena.

Dragovoljno sudjelovanje mnogobrojnih katoličkih molitvenih i karitativnih zajednica, udruga i društava od velike su koristi i pomoći bolničkom dušobrižniku, posebno kada su uključeni zdravstveni i pomoćni djelatnici koji se neposredno nalaze u zdravstvu. Bez njihova nesebičnog sudjelovanja i uključivanja u sustav bolničkoga pastorala, dušobrižnička duhovna skrb među bolesnima i umirućima bila bi nezamisliva i neostvariva, s obzirom na sve otežavajuće pastoralne okolnosti i poteškoće s kojima se bolnički dušobrižnik svakodnevno susreće. Međutim, uspjeh njihova rada među bolesnima temelji se na solidnoj edukaciji te na biblijsko-teološkim i psihološko-sociološkim spoznajama. U KBC-u Split, a posebno među članovima HKLD-a, bio sam dobro prihvaćen, što mi je omogućilo da uspostavim solidne odnose sa zdravstvenim i pomoćnim djelatnicima. U zdravstvenom i profesionalnom pristupu i liječenju bolesnika znaju do koje granice mogu ići u liječničkom pogledu. Tada bi savjetovali bolesnika i članove njegove rodbine da se obrate dušobrižniku i potraže njegovu duhovnu utjehu i pomoć. Na isti način bio sam prihvaćen od medicinskih sestra, a posebno od članova Društva katoličkih medicinskih sestara i tehničara - Ogranak Split. Uz svoj svakodnevni sestrinski rad, poticale su i pripremale bolesnike za duhovnu okrjepu. Gospodin je bolničkom dušobrižniku u tim zdravstvenim djelatnicima darovao izvrsne suradnike i prijatelje, kako bi zajedničkim udruženim snagama skrbilio duhovom i tjelesnom zdravlju bolesnika.

Klinička bolnica Split danas se nalazi na tri lokacije: Firule, Križine i centar grada, raspolaže s 1539 kreveta, a kontinuirano se puni oko 90%, s oko 500.000 dana liječenja. Godišnji broj stacioniranih liječenih bolesnika je oko 50.000, s prosječnom dužinom liječenja od 9,7 dana. Na Firulama kroz godinu prođe oko 40.000 bolesnika, a od toga 25% do 30% životno ugroženih, tj. 10.000 do 12.000 bolesnika, a na Križinama broj bolničkih liječenih bolesnika u godini iznosi 10.000, od kojih 25% do 30% životno ugroženih ili 2.500 do 3000 bolesnika.

U bolnici na Križinama djeluje bolnički kapelan don Ivan Kovačević. Sakralni prostor za liturgijska slavlja nalazi se na šestom katu glavne zgrade. Na Firulama je 1991. otvorena bolnička kapela sv. Josipa, i to u polupodrumu, na neprimjerenom mjestu ne samo za bolesnike, nego i za zdravstvene i pomoćne djelatnike koji su praktični vjernici. Kapela mora biti u okruženju mira i tišine, te prozračna u koju dopire prirodno svjetlo i čist zrak. Duhovni prostor u kojemu će vjernici moći uspostaviti duhovno sjedinjenje s Bogom. Zbog toga na bolničku kapelu moramo gledati kao na ambulantu duše u kojoj svakodnevno susrećemo Isusa, koji je ujedno i naš liječnik i lijek i kojem bez straha možemo donijeti sve svoje poteškoće, patnje, trpljenja i boli. Bez duhovne poniznosti, strpljivosti i ustrajnosti nije moguće kvalitetno i plodonosno moliti. Neadekvatni prostor na kojem je trenutačno smještena bolnička kapela gorući je problem koji se mora što prije riješiti, kako bi se ostvarili minimalni uvjeti za kvalitetnu duhovnu skrb bolesnika.

Nedovoljna duhovna pripremljenost od strane bolesnika vjernika prije ulaska u bolnicu, govori nam o njihovom načinu shvaćanja, življenja i prakticiranja vjerskog života. Malobrojni su vjernici koji prije ulaska u bolnicu obave duhovne pretrage, tj. kod svojih župnika ili općenito kod svećenika se ispovjede, pričeste i dobiju bolesničko pomazanje. Kao što moraju obaviti sve liječničke pretrage, bilo bi poželjno i nužno da se i duhovno pripreme prije nego što uđu u bolnicu radi bolničkog liječenja, jer ne liječi se samo bolest, nego i čovjek. Drugim riječima, skrbimo o cjelovitom ljudskom zdravlju, odnosno vodimo računa o duhovnom i tjelesnom zdravlju čovjeka.

mr. sc. don Tomislav Topčić, kapelan KBC-Split, Firule Mob: 091 538-3761;

E-mail: tomislav.topcic@st.t-com.hr


don Ivan Kovačević, kapelan KBC-a Split, Križine, Šoltanska 1 Mob:091 175-3087 E-mail: ikovacev@gmail.com