Održana korizmena rekolekcija svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije

Oko 130 svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, u zajedništvu s nadbiskupom Marinom Barišićem, okupilo se u srijedu 17. veljače u Marijanskom svetištu i Duhovnom centru Vepric na korizmenoj rekolekciji. 

Susret je započeo molitvenim dijelom u kapeli Milosrdnog Isusa. Pokorničko bogoslužje i ispit savjesti predvodio je fra Kristian Stipanović, imotski gvardijan. Razmišljao je o predanom življenju svećeničkog poziva kroz riječi izrečene na prezbiterskom ređenju: „Budi svjestan onoga što ćeš činiti, provodi u djelo ono što ćeš obavljati i život svoj suobličuj otajstvu križa Gospodnjega“.

Potom je euharistijsko slavlje predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem i upraviteljem Svetišta don Mijom Šurlinom. Nadbiskup je u središte svoje homilije stavio Božje milosrđe kazavši kako je milosrđe srce evanđelja i lijek za sve rane čovječanstva kojeg smo u Godini milosrđa na poseban način pozvani nanovo otkriti. Naglasio je kako je papa Franjo svojim pristupom, blizinom i svjedočanstvom aktualizirao temu milosrđa, no da su o njoj govorili i prethodni pape, posebno Ivan Pavao II. kroz svoju encikliku 'Dives in Misericordia' i ustanovljenjem Nedjelje Božjeg milosrđa. Posluživši se slikom neposlušnoga proroka Jone, nadbiskup je progovorio o svećenicima koji su ponekad umorni, razočarani i prestrašeni, no i preko njih Bog dijeli svoje milosrđe. „S obje smo strane Božjeg milosrđa, u dvostrukoj ulozi, primatelji i djelitelji. I mi smo grešnici, pokornici, i potrebni milosrđa. Primljeno milosrđe formira nas i čini sposobnima biti sredstvo Božjeg milosrđa. Nadam se da će nam ova rekolekcija pomoći osvijestit da smo poslužitelji Božjeg milosrđa“, zaključio je mons. Barišić.

U velikoj dvorani Svetišta, na radnom dijelu susreta, razmišljalo se o temi "Sakrament pomirenja - pred Licem Milosrđa" u okviru koje je o ispovjedniku kao posredniku milosrđa izlaganje imao duhovni asistent Svetišta don Alojzije Bavčević, a o pokorniku u slavlju pomirenja, g. Neven Matijević. Don Alojzije Bavčević posvjedočio je kako doživljava sakrament ispovijedi te govorio o molitvi prije i nakon ispovijedanja, o primjerenom mjestu, vremenu i odjeći za ispovijed, o odgovarajućim pokorama, savjetima, nemogućnosti odrješenja i pitanju životne ispovijedi. Svoje iskustvo kao penitenta posvjedočio je g. Matijević koji je u izlaganju između ostalog naglasio koliko je bitno da pokajnik osobno prihvati dar Božjeg milosrđa kojeg dobiva po ispovjedi.

Nakon rasprave generalni vikar mons. Miroslav Vidović svećenike je upoznao s obavijestima iz Nadbiskupskog ordinarijata, posebno s brojnim smjernicama, poticajima i uputama kako bi se na nadbiskupijskoj, župnoj i osobnoj razini još intenzivnije uključili u proslavu Jubileja milosrđa. Između ostalog svećenicima je najavio prigodnu knjižicu o sakramentu pomirenja "Dajte, pomirite se s Bogom!" (teološki, duhovni i pastoralni vid), s pokorničkim bogoslužjem i obrascima ispita savjesti te Preklopnicu u tri varijante za djecu, mlade i odrasle, s pojedinačnim redom pomirenja i ispitom savjesti. Također, najavljeno je i nadbiskupijsko hodočašće u Rim u Godini milosrđa koje će se održati od 11. do 18. rujna 2016. godine.

U zaključnoj riječi nadbiskup  Barišić je zahvalio svima koji su organizirali i sudjelovali u rekolekciji. Susret je završio zajedničkim objedom u prostorima Svetišta.