Duhovne vježbe za splitske i zadarske sjemeništarce

U svetištu Majke Božje Lurdske u Vepricu od 17. do 20. veljače održane su duhovne vježbe za tridesetak sjemeništarca Nadbiskupijskoga sjemeništa Zmajević iz Zadra i Nadbiskupskog sjemeništa iz Splita, a predvodio ih je mons. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Na duhovnim vježbama su još prisustvovali prefekt iz Zadarskog sjemeništa đakon don Ante Dražina i duhovnik don Stanislav Wielinski te ravnatelj Splitskog sjemeništa don Jure Bjeliš i duhovnik don Mato Brečić.

Susret je započeo zazivom Duha Svetoga te razmatranjem o slijepom prosjaku Bartimeju. Sljedeći dan uz redovite zajedničke molitvene točke kao što su klanjanje, časosolov i sveta misa te vrijeme za osobno razmišljanje i molitvu slijedila su razmatranja „O milosrdnom Samarijancu“, „O odnosu svećeničkih glavara prema Isusu“ te „O izgubljenim sinovima“, u kojima su sjemeništarci aktivno sudjelovali razmišljajući, pišući i odgovarajući na upite. Predposljedni dan održana su razmatranja „O farizeju i cariniku“, „O Izgubljenom mladiću“ i nadahnuta propovijed o „Stepincu kao odgovornom i primjernom školarcu“ te neki molitveni sadržaji tipični za pokornički dan kao što je petak: Put križa po brdu iznad špilje te pokorničko bogoslužje i sveta ispovijed.

Duhovne vježbe su završile, nakon razmatranja „O daru i radu“ svečanom misom zahvalnicom u kapelici, te ručkom u blagovaonici svetišta gdje se mons. Ratku Periću u ime svih odgojitelja i sjemeništaraca zahvalio ravnatelj Splitskog sjemeništa don Jure Bjeliš, najavljujući i neke nove zajedničke susrete dvaju sjemeništa. Zahvalni Bogu i njegovim darovima koje su primili preko voditelja sjemeništarci su obnovljena duha nastavili svakodnevni sjemenišni život.