Pozdrav mons. Želimira Puljića u prigodi ređenja novog vojnog Ordinarija

30. studenoga 2015. iz Apostolske nuncijature stiglo je priopćenje da je Sveti Otac, Papa Franjo prihvatio odreknuće od službe mons. Jurja Jezerinca, te imenovao vojnim ordinarijem u Republici Hrvatskoj mons. Juru Bogdana, dosadašnjeg rektora Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu. Rekli bismo onako na prvu: „Jure poslije Jurja“. Netko bi se mogao zapitati je li to pravilo da na čelu Vojne biskupije bude netko tko nosi časno ime „omiljenog vojničkog sveca, u odori viteza, na bijelom konju i s mačem u ruci“. Ili se pak radi o pukoj slučajnosti. Ne kanim odgovarati na to retoričko pitanje, već dok još razmišljamo o znakovitosti i svetosti događaja ređenja novog biskupa, nasljednika svetih apostola, u ovoj svečanoj prigodi želim izreći u osobno ime, kao i u ime biskupa Hrvatske biskupske konferencije iskrenu zahvalu i čestitku.  

Čestitam i zahvaljujem najprije Vama, preuzvišeni mons. Jezerinac, za Vaše odano i vjerno obnašanje službe prvog vojnog ordinarija u teškom i zahtjevnom vremenu. U isto vrijeme izričem čestitku i Vašem nasljedniku, mons. Juri Bogdanu, na koga ste danas kao suposvetitelj položili svoje ruke.

Čestitam i ovoj časnoj nadbiskupiji i metropoliji splitsko-makarskoj na čelu s njezinim nadbiskupom i metropolitom mons. Marinom Barišićem, na daru novog biskupa.

Preuzvišeni biskupe Bogdane,

Već sam Vas pozdravio u siječnju u Zagrebu, u prigodi izvanrednog zasjedanja hrvatskih biskupa. S radošću to činim i kod ove svečanosti kad ste pred svojim rediteljem javno obnovili obećanja koja Crkva od vas očekuje. Uvijek je dirljivo sudjelovati na obredima ređenja koja su svojevrsna teodrama u kojoj osjećamo ljudsku, ali i onu vrhunaravnu, božansku dimenziju koja daje snagu i podlogu našem zvanju i poslanju. Vi preuzimate pastoralnu skrb u vojnoj biskupiji koja se rađala u teškom vremenu obrane Domovine, te prije nego je dekretom Svete Stolice bila osnovana, ona je već bila zaživjela petogodišnjom službom „ravnateljstva za dušobrižništvo vojnika“ koje je vodio Vaš predšasnik mons. Juraj Jezerinac, koji će nakon potpisanog „Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske“ (1996.), 20. ožujka 1998. biti imenovan prvim Vojnim Ordinarijem u RH.

Vi sada, preuzvišeni gospodine Bogdane, preuzimate kormilo te Vojne biskupije koja je pod zaštitom Gospe koja je od početka, otkad smo se kao narod i kao Crkva rađali, bila „Majka Crkve i roda našega“. Stoga smo taj najstariji marijanski lik s oltarne pregrade iz katedrale sv. Marije u Kninu nazvali „Gospom Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta“. Taj romanički zabat, naime, iz druge polovice XI. stoljeća, koji se čuva ovdje u Splitu, u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, svjedoči da nam je „Gospa sačuvala vjeru i lozu našu“ (I. Meštrović). U tome danas otkrivamo znakovitost Vaše službe i novog zaduženja. Kao sin ove stare i časne metropolije, u kojoj je u središtu Solinsko prasvetište, koje je gradila kraljica Jelena, Vi preuzimate vodstvo biskupije pod Gospinom zaštitom.

U svojoj nedavnoj jutranjoj propovijedi, od 22. siječnja ove godine, Papa Franjo je istakao da su “biskupi stupovi Crkve za koje vjernici moraju moliti”. A oni sami prvenstveno su “ljudi molitve i nisu neki privatni vjernici, već svjedoci Krista Uskrsnuloga”. Njima je Gospodin povjerio čuvati poklad vjere, te prosuđivati i na prikladan način nalagati što se ima vjerovati. Biskupstvo pak kao zajedništvo apostolskih nasljednika na otajstven način umreženo je u šire zajedništvo Božjeg naroda. U ime kolega hrvatskih biskupa, želim Vam srdačnu dobrodošlicu u zbor naše biskupske konferencije. Budite nam dobar suradnik i mudar savjetnik.

Neka Vas Marija, Majka Crkve i majka biskupa i svećenika prati svojim zagovorom i pomaže u odgovornoj službi poučavanja i odgajanja u vjeri. Ona je ulijevala sigurnost i snagu našim hrabrim braniteljima, pa su s krunicom oko vrata stali na braniku Domovine. A sveti Jure, neustrašivi Božji vitez koga ste stavili i u svoj grb, zaštitnik vitezova i vojnika, ratara i pastira neka Vas krijepi da naviještate trajne i vječne vrjednote pred suvremenim krivim antroplogijama i ideologijama koje i danas šire poluistine o čovjeku i svijetu.

Zadatci Vam mogu izgledati naporni, izazovni i teški. Ali, ne bojte se. Niste sami. Uz biskupe i svećenike, redovnice i redovnike tu su i zauzeti vjernici laici koji će Vas pratiti svojim molitvama i savjetima. Ne gubite, dakle, daha, već poput Petra na Isusovu riječ „bacajte mrežu“ (Lk 5, 5) i „svu svoju brigu povjerite njemu“ (1 Pt 5,7).

Uz prigodni dar slike sa Zrinjevca iz Zagreba koju Vam poklanjaju hrvatski biskupi, izričem Vam još jednom iskrenu dobrodošlicu u zbor Hrvatske biskupske konferencije, kao i srdačne čestitke za današnji dan s molitvom neka Vas Gospodin blagoslovi i čuva.

† Želimir Puljić, nadbiskup zadarski
Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

Split-konkatedrala sv. Petra, 27. 02. 2016.