8. obljetnica preminuća službenice Božje Chiare Lubich

U prigodi 8. obljetnice preminuća službenice Božje Chiare Lubich, utemeljiteljice Djela Marijinog-Pokreta fokolara, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje u splitskoj katedrali sv. Dujma, u ponedjeljak 14. ožujka.

Misnom slavlju nazočili su članovi Pokreta fokolara Splitsko-makarske nadbiskupije koji su pjesmom animirali slavlje. „Prisutnost karizme službenice Božje Chiare Lubich preko vas obogaćuje našu nadbiskupiju i cijeli svijet“, naglasio je nadbiskup Barišić u uvodu.

U homiliji je kazao kako je Chiara djelovala u teškim ratnim vremenima, no nije se povela logikom svijeta bježeći od strahota i poteškoća, već je slijedila Božju logiku i odlučila pomagati bližnjima u vremenu i mjestu koje joj je Bog povjerio. „Svim kršćanima Chiara treba biti uzor u ovome – da hrabro svjedočimo prisutnost i snagu uskrslog Krista ovdje i sada i ljubimo drugoga dimenzijom križa“, istaknuo je i nadodao da je Chiara to mogla jer je izvor njenoga života i temelj njenoga rada bila Božja riječ. Spomenuo je i da je Chiara otvarala teme koje su zajedničke i dotiču sve kulture, vjere i nacije te je tako bila svjedok evanđelja jer upravo evanđelje ima univerzalnu poruku koja dotiče srca svih ljudi. „Ona je budila uspavanost u svojoj sredini, Crkvi i svijetu. Ostavila je dubok trag i primjer koji privlači i koji se, zahvaljujući vama, nastavlja. Potrebno je svjedočiti da smo jedna Božja obitelj i braća i sestre“, zaključio je nadbiskup i zaželio da i dalje uspješno prenose to veliko duhovno bogatstvo te da ih na tom putu podrži i ohrabri zagovor službenice Božje Chiare Lubich.

Chiara Lubich, rođena je 1920. u Trentu u sjevernoj Italiji, gdje je 1943. osnovala katolički laički pokret fokolara, u Hrvatskoj poznatih i pod nazivom fokolarini. Umrla je u Rimu 14. Ožujka 2008. godine u 88. godini života.

Fokolari njeguju duhovnost koja potiče ekumenizam, religijski dijalog i solidarnost u svim dijelovima društva. Pokret je raširen u 182 zemlje, napose u Europi i Sjevernoj Americi. Djeluju i u Hrvatskoj od 60-ih godina prošlog stoljeća, gdje imaju razgranatu organizacijsku mrežu. Fokolarini se ubrajaju među poznatije kršćanske pokrete 20. stoljeća. Prema statutu, na čelu pokreta i u budućnosti će biti žena, čime se želi naglasiti njegov laički karakter.

Za svoj rad, Chiara Lubich dobila je mnoge nagrade i počasne akademske titule, između ostaloga nagradu UNESCO-a za odgoj za mir 1996. te nagradu za ljudska prava Vijeća Europe 1998. U travnju 1999. godine posjetila je Hrvatsku, sudjelovala na "Susretu pokreta i crkvenih zajednica vjernika laika" u zagrebačkoj prvostolnici, kojeg je u prigodi njezina posjeta organizirala Nadbiskupija zagrebačka, te se susrela s biskupima Hrvatske biskupske konferencije.