Split: Misa za djelatnike Policijske uprave Splitsko-dalmatinske

U povodu Dana policije koji se slavi uz blagdan sv. Mihovila, zaštitnika policije, u ponedjeljak 27. rujna u crkvi Svetog Križa u Kašteletu Ivana Meštrovića u Splitu, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je misno slavlje za djelatnike Policijske uprave Splitsko-dalmatinske i za članove obitelji poginulih branitelja i policajaca u Domovinskom ratu. U koncelebraciji su bili franjevci iz župe, kapelan Policijske uprave don Stjepan Lončar, vojni kapelan HRM-a don Branimir Projić i ostali svećenici. Pozdravivši nazočne djelatnike Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, na čelu s načelnikom Josipom Bukvićem te članove obitelji poginulih branitelja i policajaca u Domovinskom ratu mons. Barišić je kazao: Iako, svi mi imamo dužnost i obvezu svakodnevno se opredjeljivati za dobro, to je na poseban način specifičnost vaše službe. To je vaša misija, poslanje.




Što bi društvo bez te službe koja želi zaštititi život, dostojanstvo osobe, ljudska prava i slobodu? - upitao je te nastavio: Vi to radite po kriterijima jednakosti i nepristranosti. Svatko je jednak pred Zakonom. Bez Zakona ne možemo, ali smo svjesni da nikada on ne može biti iznad čovjeka jer Zakon je radi čovjeka a ne čovjek radi Zakona. Podsjetio je na riječi ruskog filozofa Solovjeva koji veli da zakoni ne mogu stvoriti raj, ali jedini mogu zaustaviti da ne odemo u pakao. Govoreći o problemima suvremenog doba i novim oblicima izigravanja i opasnosti kao što su različite laži i trgovine, kriminal i nasilje, naglasio je da se to događa jer "Zavodnik" lako prevari čovjeka prikazavši mu zlo za dobro, laž za istinu. U tom surječju čovjek postaje opasniji što ima veću ulogu. Stoga je važno, istaknuo je mons. Barišić, otkrivati vrednote koje smo pozvani živjeti u svojoj sredini. Velika odgovornost je na policiji jer ona ne samo da kažnjava zlo nego djeluje i preventivno - sprječava da se dogodi zlo. Pozvao je sve institucije (obitelji, škole, politiku, medije, Sabor) da njeguju dijalog te se zajedno bore protiv zla i preventivno djeluju. Dragi djelatnici PU Splitsko-dalmatinske u jednoj ste plemenitoj službi u ovom svijetu i nadam se da ste se prepoznali u vašem zaštitniku sv. Mihovilu, kao zaštitnici odnosa, osoba, materijalnih dobara ali i mira u društvu. Bog jedini daruje slobodu čovjeku koju smo svi mi pozvani zaštiti, a time štitimo i ljudsko dostojanstvo i sliku Božju. Stoga smo u službi Božjoj, naglasio je mons. Barišić pozvavši nazočne na molitvu Bogu kako bi ih učvrstio u službi dobra i zaštitio ih u teškim i opasnim trenucima. Na kraju mise, koju je svojim pjevanjem uljepšala klapa splitskih policajaca "Sveti Mihovil", riječ zahvale uputio je kapelan Policijske uprave don Stjepan Lončar.
Prije mise djelatnici Policijske uprave Splitsko-dalmatinske u atriju zgrade Policijske uprave u Splitu položili su vijenac i upalili svijeće na spomen obilježju, pokraj vitraja s likom sv. Mihovila posvećenom poginulim policajcima Policijske uprave Splitsko-dalmatinske u Domovinskom ratu. Potom je upriličen prijem bivših načelnika PU u Uredu načelnika i otkrivanje fotografija. Nakon euharistijskoga slavlja u prostoru Muzeja Hrvatskih arheoloških spomenika upriličena je svečana akademija, te dodjela priznanja zaslužnim policijskim službenicima. Nagrade i priznanja za istaknute rezultate rada policijski djelatnici dobili su zbog visokog stupnja iskazane profesionalnosti, stručnosti i učinkovitosti u obavljanju policijskih poslova na razini Policijske uprave.