Trogir proslavio svog zaštitnika - sv. Ivana Trogirskog

Trogir je proslavio Dan grada i blagdan svoga zaštitnika sv. Ivana Trogirskog 14. studenoga središnjim događanjem - procesijom svečevim srebrnim poprsjem oko stare gradske jezgre i misnim slavljem u katedrali sv. Lovre,  kojeg je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolita dr. Marin Barišić uz koncelebraciju župnika i dekana don Pave Piplice, don Marinka Vidovića, don Dražena Balića, fra Ive Sadrića i drugih svećenika iz nadbiskupije te uz pratnju katedralnog zbora čiji su članovi za ovu prigodu imali šal u pozlaćenoj boji sa likom sv. Ivana Trogirskog.




Procesiju je uzveličala NGT, vatrogasci koji su nosili baldekin, mladež KUD-a Kvadrilja, učenici osnovnih škola, ministranti, gradonačelnik Damir Rilje sa suradnicima, predsjednik GV Pero Maravić sa vijećnicima, saborski zastupnik Vedran Rožić, izaslanik župana Splitsko-dalmatinske županije, veleposlanici Republike Hrvatske u Njemačkoj te veleposlanici Njemačke u Republici Hrvatskoj, gradonačelnici i/ili njihovi zamjenici gradova Splita, Kaštela, Solina, Kotora, Vukovara, Sinja, Šibenika, Križevaca, djelatnici Ministarstva kulture u Trogiru koji su sudjelovali u obnovi katedrale i predstavnici gradova prijatelja iz Italije, Njemačke, Austrije, Mađarske, Rusije, Bugarske, Ukrajine, Poljske i Crne Gore te brojni štovatelji lika i djela sv. Ivana sa trogirskog područja. Većina navedenih nazočili su misnom slavlju. Svih je na kraju misnog slavlja pozdravio domaćin don Pave Piplica koji je govorio o životu i biskupovanju sv. Ivana Trogirskog koji je u 50 godina biskupovanja u Trogiru svojim autoritetom uspostavio mir među pučanima i zastupao hrvatsku državnost i orjentaciju. Za svog života imao je iscjediteljske moći te je u puku već bio prihvaćen kao svetac. Poslije njegove smrti dogodila su se mnoga uslišanja i ozdravljenja pa se do današnjeg dana štuje kao čudotvorni svetac. Iduće godine se slavi 900 godina od njegove smrti te će za tu prigodu cijela katedrala (u narodu poznata kao katedrala sv. Ivana) biti restauirana. Pred kraj misnog slavlja katedralni zbor je otpjevao himnu Lijepa naša uz pratnju nazočnih u  katedrali.


U propovijedi nadbiskup Barišić se osvrnuo na portal katedrale, naglasivši pri tom kako Trogir ima što slaviti i kime se ponositi, a svi u Domovini i izvan nje možemo biti ponosni na Trogir i Trogirane. Govoreći o vremenu u kojem je sveti Ivan Trogirski živio, nadbiskup Barišić je ukazao na vizualnost ondašnjeg naraštaja i usporedio ga s vizualnošću današnjeg naraštaja te istaknuo sličnosti. 'Slika puno govori, znači i približava. Trogirska katedrala s Radovanovim portalom je biser u koji su prijašnje generacije ugradile svoju vjeru, svoje sposobnosti i svoju humanost. To je skladna jedna cjelina harmonične povezanosti neba i zemlje, Boga i čovjeka. Radovanov portal je izrazio poruku svojih graditelja i dao mnoštvo informacija pa se može nazvati i portalom u suvremenom smislu termina tog izričaja. Ali ima nešto važnije od katedrale i portala, a to je čovjek, slika Božja, svatko od nas! Ta ljepota katedrale se doživljava u našim obiteljima; ljepota katedrale je i u gradu; ljepota katedrale je i u Domovini. To ne smijemo zaboraviti! Ima li tu patine, mrlja, prašine? Nažalost, ima. Čovjek je postao izgubljen, rastrgan, udaljen i ako se zatvori u samoga sebe, dovodi se u takvo sljepilo da pored sebe ne vidi bližnjega, ni potrebe drugoga, a ni nadu. Tada je i čovjeku, tom najvećem remek djelu Božjem, potrebna obnova', istaknuo je  nadbiskup Barišić.
Mi se danas možemo zapitati kakvu sliku može mladi čovjek mati na portalu, svijetlu ili pomračenu - ako se mladima nudi obrazovanje bez odgoja, znanje bez vrednota, zapovijedi bez primjera, govor bez razgovora? 'Herojstvo je vjerovati u Dobro kad ga malo ima i kad se čini da je iščezlo iz ljudskih odnosa. Samo hrabar čovjek može dati nešto svom vremenu i svojoj generaciji. Takvih još ima i možemo ih u svojoj sredini nazvati svakakvim imenima. To su pak ljudi koji otvaraju horizonte i vidike, spašavaju Dobro, vode u budućnost, uvijek su na strani čovjeka. Oni su proroci koji nam imaju uvijek nešto reći. Za hrabrost nam treba snage, zato i jesmo danas ovdje. Nismo zaboravili sv. Ivana Trogirskog, onoga koji je na svoj način bio putokaz svojoj generaciji, usmjeravao ljude prema Bogu, izvoru, originalu. bio je vidljiv portal vjere, ljudskosti i humanosti: predano je služio Bogu i čovjeku te su ga stoga pozivali da miri i pomiruje. I mi smo pozvani danas očistiti svoju dušu, svoje srce i svoju savjest od prašine. Božji mir temelji se na pravdi, istini, solidarnosti, poštenju. Pozvani smo biti sinovi i kćeri mira, prijatelji Isusa Krista koji je originalni portal prema kojem treba voditi sebe, svoju obitelj i šire zajedništvo. Bog nas poziva da pokušamo uz ovaj blagdan posvetiti više pažnje, vremena i ljubavi originalu i vidjeti sebe, svoja djela i svoje planove. - O sv. Ivane, okrijepi nas svojim životom i svojim primjerom, hrabri nas svojim propovijedanjem i čuvaj nas svojom zaštitom kako bi u nama mogao zasjati onaj Božji originalni portal', zamolio je splitsko-makarski nadbiskup na blagdan nebeskog zaštitnika grada Trogira.


Nakon osvrta na moralnu i svetačku veličinu trogirskog biskupa, pri kraju svečane svete mise dekan Trogirskog dekanata i katedralni župnik don Pavao Piplica zahvalio je nadbiskupu na predvođenju ovog misnog slavlja, a svećenicima na sudjelovanju u njemu, uz pozdrav svim nazočnim.