Sjećanje na Vukovar u Bogosloviji

Na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara cijela je Hrvatska bila ponovno ujedinjena u molitvi i spomenu. Tako su i bogoslovi Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u suradnji s Uredom za pastoral mladih pripremili prigodnu večer sjećanja na sve poginule i stradale u Vukovaru. U dvorani Bogoslovije okupilo se oko 150 osoba, uglavnom studenata i srednjoškolaca.

Priredba je bila osmišljen u više dijelova. U uvodnoj meditaciji, koja se nadovezala na prethodni susret mladih u Sjemeništu, postavljeno je pitanje praštanja. Bogoslovi su naglasili da praštati ne znači zaboraviti zlo koje se zbilo, nego unatoč nanesenoj nepravdi gledati na zločinca kao na čovjeka, odbaciti svaku mržnju i želju za osvetom te moliti se za njegovo pokajanje i obraćenje.




Nakon toga uslijedio je film koji je zorno prikazao kako su hrvatski branitelji gledali na svoj grad, a kako su potom srpski vojnici, tj. JNA, četnici i naoružani srpski civili, doživjeli osvajanje porušenoga Vukovara. Zatim je u obliku monodrame predstavljena situacija u skloništima: još jednom su zaživjele poznate "Priče iz Vukovara" novinara Siniše Glavaševića, koje su dojmljivo svjedočanstvo nade i ljubavi usred grozote uništenja i smrti.
U nastavku je održano kratko euharistijskoj klanjanje u bogoslovskoj kapeli preko kojega su bitne misli prethodnoga programa pretočene u molitvu i pjesmu Gospodinu. Potom su se svi nazočni uputili na Vukovarsku ulicu gdje su zapalili svijeće.