Proslavljen blagdan sv. Kate u Vinjanima

Već više od stotinu godina blagdan sv. Kate svečano se slavi u župi Vinjani nadomak Imotskog gdje se blagdan te svetice slavi kao naslovnik crkve u zaseoku Rebići u Vinjanima Donjim.

Ovogodišnje svečano euharistijsko slavlje dana 25.studenoga, u crkvi Sv. Kate koja je izgrađena 1904. godine, predvodio je fra Nikica Ajdučić, župnik župe Gospe Sinjske uz koncelebraciju imotskog gvardijana, župnika i dekana fra Zorana Kutleše, fra Vinka Gudelja, dugogodišnjeg vinjanskog župnika, a danas župnika u Podbablju te domaće svećenike: župnika fra Denisa Šimunovića i župnog vikara fra Jakova Udovičića kao uz još nekoliko svećenika.


U svojoj propovijedi o. Ajdučić istaknuo je važnost sv. Kate koja je kao djevica i mučenica zlatnim slovima ostala upisana u povijesti Crkve.
Naglasio je kako mnoge djevojke danas nose ime te svetice, naglasivši kako je ime svakoj osobi najviši pokaz identiteta, a ime Katarina koje dolazi od Catharina koje po tradiciji dolazi od grčkog ženskog pridjeva (katharĂ ), što znači "čista, iskrena, neposredna".
Naglasio je svim vjernicima, napose ženama da i oni moraju biti poput te svetice čistog i neposrednog srca navještavati Božju istinu.
Nakon svete mise, tijekom koje je pjevao mješoviti pjevački zbor župe Vinjani pod ravnanjem učenice Ane Perić, župnik fra Denis Šimunović zahvalio je svima koji su svoj doprinos dali u pripremi ove proslave te je iskoristio priliku svima koji nose svetičino ime čestitati imendan.
Pripreme za slavlje, prije kojega je održana i tradicionalna procesija u kojoj je nošen cvijećem ukrašeni kip sv. Kate, započele su misama trodnevicama koje su služene tri dana uoči blagdana.
Prvog dana nakon ispovijedi i Krunice Božanskog milosrđa, vinjanski pjevači koji su članovi Velikog mješovitog zbora proslavili su blagdan sv. Cecilije te nastavili druženje u župskoj kući.
Prigodom trećeg dana trodnevnice nakon svečane svete mise održano je predavanje na temu «Vjera bez djela je mrtva» koje je održala s. Ljiljana Todorić koja obnaša dužnost ravnateljice staračkog doma u Splitu-Lovret.
Nekoliko dana uoči blagdana sv. Kate, župljanin Milan Prka uz svesrdnu podršku župnika fra Denisa Šimunovića  obnovio je usputnu kapelicu sv. Kate koja se nalazi pročeljem okrenuta prema svetičinoj crkvi te se vjeruje da je jedna od najstarijih na području župe Vinjani.
Tom zgodom kapelica je nanovo   fugirana, a kameni blokovi ispjeskareni i očišćeni. Krov od kamenih ploča ponovno je presložen, puknuti dijelovi su zamijenjeni i ponovno fugirani. Unutrašnjost u kojoj se nalazi lijepi kip sv. Kate u sjedećem položaju nanovo je ožbukan i obojen