Posjet gospodina Paula Vandorena nadbiskupu Barišiću

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić  primio je, u utorak 14. prosinca u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, gospodina Paula Vandorena, šefa Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj. Ovo je prvi službeni posjet gospodina Vandorena Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, u kojem je posjetio i Splitsko-makarsku nadbiskupiju.


U razgovoru s nadbiskupom, gospodin Vandoren je ukratko predstavio sebe, svoj ured i način djelovanja u Republici Hrvatskoj. Iznio je pozitivne dojmove o gradu Splitu i županiji te poznatu susretljivost i gostoljubivost građana. Razgovarajući o općim društvenim i političkim pitanjima, g. Vandoren je istaknuo napredak u procesu stabilizacije i pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Naravno, ne izbjegavajući poteškoće na koje se nailazi, uvijek valja ostati postojan i uporan u svim nastojanjima, naglasio je g. Vandoren.
Nadbiskup je iskazao zahvalnost za posjet g. Vandorena, primijetivši kako je lijepa gesta da u svome službenom posjetu gradskim i županijskim institucijama ne zaobilazi Nadbiskupiju. U svome približavanju Europskoj uniji, naša domovina gleda na EU ne kao konačni cilj nakon kojega nema nikakvog drugog, već kao instrument vlastitoga usavršavanja i razvoja na bilo kojoj razini. Riječ je o usavršavanju ne samo na razini institucija, koliko na stvaranju prilika za bolje i kvalitetnije prigode stvaranja novih mladih snaga u pogledu obrazovanja, kulture, športa, itd. Pri završetku susreta, gospodin Vandoren i nadbiskup izmijenili su darove i čestitke za Božić, zaželjevši sretnu i uspješnu Novu 2011. godinu.