Predavanje o ulozi roditelja kao odgojitelja i molitelja

U srijedu, 8. studenog 2017. godine u Dječjem vrtiću svetog Pavla apostola na Pujankama u Splitu, u sklopu obilježavanja 20-e godišnjice rada vrtića upriličeno je prvo predavanje za roditelje, odgojitelje i druge posjetitelje pod nazivom „Roditelji – odgojitelji i molitelji“. Predavanje je održala profesorica pedagogije dr. sc. Martina Lončar koja je župljanka župe na Pujankama te je ujedno korisnik usluga te predškolske ustanove.

Profesorica Lončar naglasila je da njezino predavanje nije znanstvenog karaktera, već je iskustvo o snazi molitve u odgoju djece, poveznica života u obitelji i prakticiranja vjere. Između raznih teorija o odgoju djece teško je reći koja je najbolja teorija jer je svako dijete individua za sebe, rekla je profesorica Lončar. Ono što uvijek možemo primijeniti jest molitva, posebno u situacijama kada ne znamo kako postupiti. Moliti za djecu i moliti s djecom garancija je sretne obitelji koja opstaje. Osobito je važan odlazak djece s roditeljima na svetu misu, svakodnevna molitva u obitelji, posebno molitve zahvaljivanja i blagoslivljanja. Prve molitve s djecom trebaju biti jednostavne, a mogu biti i spontane. Bitna je redovitost. Plodovi molitve često se vide tek naknadno, ali nas to ne smije obeshrabriti. Bog uvijek zna što nam je u određenom trenutku najviše potrebno.

Za odgoj djeteta pa tako i za molitvu trebamo odvojiti vrijeme. Nije dovoljno odvesti dijete u vrtić, školu, u kupovinu ili kod liječnika te čekati da netko drugi odgoji naše dijete. Odgoj djece u prvom je redu posao roditelja, rekla je profesorica Lončar. Da bismo si osigurali vrijeme za dijete i za molitvu potrebno je isključiti televizor, ostaviti tablet, mobitel i sl. Društvene mreže oduzimaju previše vremena koje je zatim teško nadoknaditi u odnosu s djecom. Često puta nismo svjesni da nas djeca kopiraju te da će i oni jednom postupati prema nama onako kako mi sada postupamo prema njima. Bezuvjetnu ljubav koju dobivamo od Boga dužni smo je dati svom djetetu, rekla je profesorica.

Fotogalerija: Anica K. i Lidija M.

Na kraju predavanja gđa Lončar podijelila je primjerak molitve roditelja za djecu te ispričala nekoliko svojih iskustava iz odgoja djece. Uslijedila su zatim svjedočanstva drugih nekoliko roditelja: obitelji Slavić, obitelji Mlačić te gđe Brkić. Obitelj Slavić naglasila je kako s djecom čitaju Bibliju te stripove s vjerskom tematikom. Preporučili su filmove također  duhovne tematike koje pronalaze na televiziji Laudato. Njihovo iskustvo kaže da ovakav program potiče djecu na molitvu te da mlađe dijete pri tom uči od starijeg. U kući imaju osmišljen kutak u kojem se moli te otac djeci prije spavanja stavlja križić na čelo. Obitelj Mlačić govorila je o djeci kao o Božjem daru kojeg treba odgovorno prihvatiti te iskustvu Božje pomoći u kušnjama koje su imali sa zdravljem na početku bračnog života. Gospođa Brkić iznijela je svoje svjedočanstvo molitve za sina koji je imao zdravstvenih problema dok je bila trudna i nakon poroda do te mjere da je mogao umrijeti, ali je sada zdrav petogodišnjak koji pohađa naš vrtić.

Osim ovih roditelja koji su planirano nastupili sa svojim iskustvima i svjedočanstvima vjere, svoje svjedočanstvo ponudili su i neki drugi prisutni roditelji, npr. gđa Marinović i gđa Ribičić. Prvo iskustvo odnosilo je se također na ozdravljenje djeteta, a drugo na radosno prakticiranje vjere u vrtiću sv. Pavla ap. Gospođa Marinović također je naglasila važnost i ljepotu odricanja koje je sve manje prisutno u društvu, ali koje nas jedino može učiniti sretnima. Prisutni roditelji bili su vidljivo dirnuti iskustvima te nije nedostajalo suza u očima, ali i radosnog osjećaja zajedništva koje smo ostvarili otvorivši srce jedni drugima.