×

Greška

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 1711_duboš is expected to be a path relative to the image base folder specified in the administration back-end.

U Dubrovniku održana 10. Obiteljska škola

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 1711_duboš is expected to be a path relative to the image base folder specified in the administration back-end.

Predstavnica ureda za obitelj Splitsko-makarske nadbiskupije Jelena Burazin s obitelji je gostovala na jubilarnoj X. Obiteljskoj školi Dubrovačke biskupije koju je organiziralo Vijeće za život i obitelj i Ured za pastoral braka i obitelji Dubrovačke biskupije, na čelu s pročelnicom dr.sc. Vikicom Vujicom.

Obiteljska škola je trodnevno duhovno-edukativnom susretu obitelji s ovogodišnjom temom „Promišljati i iskusiti ljepotu kršćanskog očinstva i majčinstva“. Školu je otvorio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je izrazio zadovoljstvo što se ovom Obiteljskom školom želi pozitivno govoriti o iskustvu kršćanskog života očinstva i majčinstva.

Predavači na školi su bili profesori i svećenici iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, dr. sc. don Josip Bošnjaković s temama predavanja „Otac i očinstvo: radost je davati se“ i „Majka i majčinstvo: ljepota je stvarati!“ i doc. dr. sc. don Stjepan Radić s temama predavanja „Vjera i bračno zajedništvo: kako vjera u braku doprinosi njegovoj ljepoti i harmoniji“, te „Pogled na neke konkretne aspekte uspješnog braka: kako u braku i kroz brak možemo rasti kao osobe i sazrijevati?“. Također je supružnicima bilo ponuđeno pet radionica na kojima su promišljali o očinstvu i majčinstvu i razmjenjivali iskustva s drugim sudionicima, te produbljivali svoj odnos i međusobnu komunikaciju.

Tijekom Obiteljske škole organizirane su i brojne radionice za djecu različitih uzrasta koje su vodile odgojiteljice u vjeri i animatori Dubrovačke biskupije, a na kojima su brojna djeca s veseljem sudjelovala.

{gallery}1711_duboš{/gallery}

Na obiteljskoj školi se osjeća zajedništvo, supružnici se učvršćuju u ljepoti bračnog života i potiču na rast u međusobnom poštovanju, razumijevanju i ljubavi, a sve u zagledanosti u Boga. Obiteljska škola je prilika za proširivanje znanja, ispravljanje grešaka u odgoju i suživotu, a sve kako bi kao obitelj rasli u svetosti.

Sudionici su svakodnevno molili i pjesmom slavili Gospodina, te sudjelovali na svetoj misi u subotu koju je predslavio biskup Mate Uzinić, uz povjerenika za Pastoral braka i obitelji don Marinka Šljivića, te u nedjelju koju je predslavio don Stanko Lasić, uz generalnog vikara Dubrovačke biskupije Hrvoja Katušića.

Susret pedesetak obitelji Dubrovačke biskupije sigurno je poticaj i ohrabrenje za pastoral braka i obitelji u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Vidjevši iz bliza blagodati obiteljske škole rađa se želja za organiziranjem sličnog okupljanja u našoj Nadbiskupiji, koji je zasigurno potreban, kako bi se naše obitelji učvršćivale u zajedništvu, ohrabrivale u poteškoćama i pronalazile načina za rješavanje raznih kriza. Ovakav vikend je prilika za međusobno povezivanje obitelji i molitvu, i ohrabrenje u svjedočenju drugima o važnosti kršćanskog obiteljskog odgoja.

Zahvalna dubrovačkim kolegama i obiteljima na gostoprimstvu, Jelena Burazin je pozvala na Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji „Obitelj izvor života i radosti“ koja će se održati iduće godine 15. i 16. rujna 2018. u Solinu, što su okupljeni rado prihvatili i naglasili da se već pripremaju za taj susret uz katehetski materijal „Izazov majčinstva“.