Split: Tribina u susret Danu Života – „Majka, nositeljica života"

U velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, u ponedjeljak 5. veljače održan je redovni mjesečni susret Hrvatskog katoličkoga liječničkog društva. Tema susreta je bila „Majka – nositeljica života" a posvećena je Danu života i zauzetim djelatnicima pastorala braka i obitelji pok. p. Juri Bosančiću i pok. don Josipu Čoriću. Moderator programa bila je dr. Danijela De Micheli Vitturi.

Susret je molitvom otvorio don Ante Mateljan, duhovni asistent HKLD u Splitu. Potom je fra Petar Lubina OFM, urednik časopisa „Marija", održao predavanje o Mariji – nositeljici Života. Uspoređujući Mariju s Evom fra Petar je kazao kako je Marija ona koja svojom vjerom i poslušnošću zauvijek nadomješta Evinu nevjeru i neposlušnost. Govoreći zatim o brojnim hodočasnicima koji hrle u Gospina svetišta, fra Petar je kazao kako svi oni imaju različite nakane i molitve. O ozdravljenja od neke bolesti preko sreće u ovozemaljskom životu do postignuća života vječnoga. „Na taj način hodočašće postaje traženje Boga i susret s njime, Bolesnici tako npr. idu u Lurd 'zato što znaju da je tamo Isusova Majka, kao u svoje vrijeme u Kani; a gdje je ona, tamo je i njezin Sin", rekao je fra Petar. Govoreći zatim o blagdanu Male Gospe kojeg slavimo kao Marijin rođendan, fra Petar je kazao kako roditi, roditi se i biti rođen, nema većeg čuda i sreće na zemlji."

Potom je prof. psihologije i predsjednik Udruge obitelji s četvoro i više djece Cetinske krajine Miljenko Marić govorio o demografskom stanju u Cetinskoj krajini. Govoreći o demografskim trendovima u Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na Sinj, Trilj, Dicmo, Hrvace i Otok, pof. Marić se zapitao: Gdje smo danas? „Hrvatski demografi upozoravaju već odavno na problem smanjivanja broja hrvatskog stanovništva, sve veće starenje, brojnije umiranje nego rađanje i sve obilnije iseljavanje koji su posebno izraženi u posljednjih 20-tak godina. Najsvježiji podaci pokazuju da je u 2015. g. bilo živorođeno 37.503 djece, što je najmanje od kada se rade popisi (brojenja), odnosno 2.063 manje nego 2014. g. Umrlo je 54.205 osoba, što je za 3.366 osoba više nego lani. Samo u razlici između rođenih i umrlih u 2015. g. imamo -16.702 prirodni pad stanovništva. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) o prirodnom kretanju stanovništva 2015. g., Hrvatska je zbog depopulacije izgubila 34.647 stanovnika, prirodnim prirastom (-16.702) i migracijskim saldom (-17.945). Sve je više onih koji govore da je situacija tako loša da se mora razmišljati o imigracijskoj politici odnosno dovođenju mladih ljudi iz zemalja koje gospodarski stoje lošije od Hrvatske, ali čak ni to ne može riješiti problem bez bolje i poticajnije unutarnje demografske politike.

Zbog iznimno alarmantne demografske situacije u cijeloj Republici Hrvatskoj pa tako i na prostoru gradova i općina cetinskog kraja smatramo da su pomoći za novorođene poželjni potezi ne samo na razini simbolike nego i zbog opće socijalno-gospodarske situacije. Demografski stimulans i posvećivanje pažnje održanju obitelji te pozitivnim odnosom prema životu i rađanju odaslala bi se poruka drugim jedinicama lokalne samouprave i drugim instancama vlasti da se zbog depopulacije i izumiranja našeg naroda što prije i što više poradi na iznalaženju pozitivnih rješenja u oživljavanju i sprečavanju negativnih trendova te zamjenom „civilizacije smrti" i umiranja, „civilizacijom života" i rađanja", rekao je prof. Marić.

U drugom dijelu programa za okruglim stolom o temi „Žena-nositeljica života" sudjelovale su žene, majke, zauzete u obiteljskom pastoralnom i društvenom životu. O ženi kao nositeljici života govorile su: s. Maneta Mijoč – Služavka Malog Isusa; dr. Minka Jerčić, spec. obiteljske medicine u Muću i majka šestoro djece; Jelena Burazin, psihologinja, majka četvoro djece i tajnica Ureda za obitelj Splitsko-makarske nadbiskupije; dr. Marija Divić, ginekolog i Mihaela Krajina, iz Udruge Betlehem i Inicijative 40 dana za život, majka sa šestoro djece. U glazbenom djelu programa sudjelovao je mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije „Don Frane Bulić, pod ravnanjem maestre s. Lidije Matijević.