Susret nadbiskupa s promatračima i koordinatorima "U ime obitelji" i misa zahvalnica

U Nadbiskupijskom sjemeništu u Splitu, dana 04.12.2013. godine održan je Susret nadbiskupa sa promatračima i koordinatorima Splitsko - dalmatinske županije iz građanske inicijative "U ime obitelji" i Misa zahvalnica za Referendum.


Na samom početku sve prisutne pozdravio je jedan od koordinatora, gospodin Tomislav Poljak, osvrnuvši se s par riječi na referendum te ih tako uveo u susret s nadbiskupom koji im je uputio nekoliko riječi oduševljena, pohvale, ali i zabrinutosti.


Možemo biti radosni, što i jesmo, jer je ovim referendumom ovo društvo postalo bogatije, ovaj referendum označava jedno buđenje demokracije, demokracije u okruženju gdje postoji ogroman strah upravo od nje, u društvu gdje vladaju "demofobi", ljudi prestrašeni demokracijom.


 



Nije lako biti etiketiran, žigosan, stavljan stalno u različite kategorije samo zato što razmišljaš drugačije, što želiš zaštiti ono što je sveto i što se tako grubo želi uništiti. Baš zbog svega toga, takve stvarnosti kojoj smo svi mi bili svjedoci u ovih proteklih nekoliko mjeseci, potrebno je da budemo svjesni i odgovorni građani koji neće biti indiferentni spram događanja u našem društvu nego ćemo doprinijeti da ovo naše društvo bude zdravije i bolje i da se njegove vrijednosti štite. Žalosno je što se ovo "ZA" stavilo u politički kontekst, jer je ovo duboko antropološko pitanje, ovo je pitanje pogleda na samog čovjeka, na brak, na budućnost. Ovo "ZA" nije stav samo jedne zajednice, bilo vjerske ili neke druge, nego različitih skupina i zajednica kojima je zajedničko ono najvažnije, a to je život, obitelj, a obitelj je temelj svakog društva.


Silna je bila količina bijesa, gorčine, napadanja, koju smo mogli osjetiti od onih koji ne misle jednako kao mi, od onih koji bi trebali biti neutralni, a to nisu bili, od onih kojima je dozvoljeno imati svoj stav, ali koji su isto tako svima dužni osigurati jednaki prostor, a to nisu učinili. Taj bijes, ta gorčina i napadi odraz su nemoći i straha, a ujedno i dobar pokazatelj kuda ide demokracija u Hrvatskoj. Unatoč svemu, nadamo se i vjerujemo da će odgovorni shvatit svoju ulogu u društvu u čije ime upravljaju njime i postavit se odgovorno za bolje sutra.


Nadbiskup Barišić zahvalio je svima koji su besplatno radili za obranu života i čovjeka, koji su odvojili svoje vrijeme ostavivši doma svoju djecu, muževe, žene, da bi se izborili za zaštitu upravo njih, svoje obitelji, i svih obitelji koje će tek nastati. Kazao je kako je ovo bila bitka Davida i Golijata, i kako je organizator svega ovoga mali čovjek - David, ali David koji pobjeđuje.


"Bez vas ovoga ne bi bilo, i možemo svi zajedno biti ponosni i radosni. Ovo "ZA" nije "PROTIV" nikog, nikad, čak je i za one koji su protiv, i sigurno će doći vrijeme kada će to svi prepoznati."


Ovim riječima nadbiskup Barišić je završio svoju poruku svim okupljenima u punoj dvorani splitskog sjemeništa te sve pozvao na Sv. Misu zahvalnicu koja je služena u kapeli sjemeništa.


Među okupljenima na susretu prisustvovali su i prof. dr. Matko Marušić, profesor na Medicinskom fakultetu i prof.dr. Ivica Grković, pročelnik Katedre za anatomiju Medicinskog fakulteta koji su cijelo vrijeme podržavali inicijativu i sudjelovali na mnogim javnim tribinama i u raznim emisijama kako bi govorili o ovoj temi.