Susret fokolara iz cijele Dalmacije u Splitu

Pokret fokolara u Hrvatskoj svoje proljetne otvorene susrete posvećuje spomenu na Chiaru Lubich, koja je preminula 14. ožujka 2008. godine, i na njezinu baštinu. Kako je Chiara Lubich bila dobitnica počasnog doktorata iz pedagogije na sveučilištu u Washingtonu i UNESCO-ve nagrade odgoj za mir, odgoju i odgojnoj znanosti, ovogodišnja tema obilježavanja šeste obljetnice njezine smrti bila je "Odgoj - izazov našeg vremena". Susret dalmatinskih fokolara upriličen je u nedjelju 16. ožujka u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, na kojem se okupilo oko 350 članova, simpatizera i gostiju Pokreta svih dobnih uzrasta, od Zadra do Dubrovnika. Na susretu su se, kroz razmatranja, druženje, pjesme i svjedočanstava, spomenula iskustva pojedinaca o odgoju te, kako je baš kao i na počecima Djela Marijina - Pokreta fokolara evanđelje zakon života njegovih članova, razradile teoretske smjernice proizišle iz prakticiranja evanđeoskog ideala jedinstva. Također, okupljenima je predstavljen projekt dječjeg vrtića "Zraka sunca" iz Križevaca u kojemu se primjenjuju načela pedagogije zajedništva.



Četverosatni program, koji je svojim pjevanjem uzveličao vokalno-instrumentalni sastav "Unica Harominia", završio je euharistijskim slavljem koje je u sjemenišnoj kapeli predvodio mr. sc. don Boris Vidović, rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Govoreći u svjetlu izlaženja Djela Marijina iz zemlje gdje je pokret nastao, kako bi susreli i druge ljude te došavši tako i do Hrvatske, don Boris Vidović je zaključio kako je pokret kroz dugi niz godina prošao hod kojeg mora proći svaka osoba. Naglasio je kako svakog od nas Bog poziva da izađemo iz sebe i krenemo u susret drugome. To izlaženje iz sigurnosti u nešto nepoznato uvijek je hod prema Bogu i Isusu koji je preobražen. Nadodao je kako nas sv. Pavao upozorava da to nije lako te da nas poziva da se zlopatimo evanđelja kako bi doživjeli duboku radost susreta s Gospodinom.

U pozadini šeste obljetnice smrti Chiare Lubich odvija se preliminarna faza kauze za njenu kanonizaciju, nakon što je 7. prosinca 2013. sadašnja predsjednica Pokreta fokolara Maria Voce potpisala službeni zahtjev biskupu Frascatija mons. Raffaellu Martinelliju. Mons. Martinelli je odobrio imenovanje postulatora od strane inicijatora kauze te dva vice postulatora i teologa cenzora, povijesne komisije i jednog suda ad hoc koji će osigurati skupljanje svjedočanstava i dokaza koji bi se inače mogli izgubiti.