XVII. godišnji susret članova Društva Prijatelja Malog Isusa splitske Provincije

U Marijinom mjesecu, na blagdan Marije Pomoćnice 24. svibnja 2014. god. u župi sv. Mihovila u Dugopolju organiziran je godišnji susret članova Društva Prijatelja Malog Isusa splitske Provincije sestara SMI-a. Organizacijski odbor sačinjavali su župa Dugopolje sa PMI-a, vijeće za DPMI-a na čelu s pročelnicom s. Dolores Brkić uz potporu uprave provincije. Geslo susreta na razini Družbe bilo je: ''Pod barjakom Srca Isusova'' pa smo je splitska Provincija u tom duhu izabrala geslo: ''Prijatelji u Srcu Isusovu''. Dosadašnje susreti organizirani su u svetištima Vepric ili Solinu, a već petu godinu u nizu organizira se u nekoj od župa gdje aktivno djeluju PMI-a.




Župna crkva u Dugopolju, veliki lijepo uređeni okoliš, neposredna blizina samostana Služavki Malog Isusa, osnovna škola sa svim raspoloživim sadržajima kao i župna kuća sa pastoralnim dvoranama te općinska zgrada doma kulture ugostili su sudionike susreta. Župnik don Mirko Bitunjac, ravnatelj škole prof. Ivan Jurčević kao i načelnik općine gosp. Stanko Balić otvorili su svoje prostorije za ovaj duhovni i svjedočanski dan koji se ipak odvijao u sjeni poplavljenih područja.


Već oko 8 sati pristizale su grupe djece, mladih i odraslih članova PMI-a sa svojim animatorima i sestrama. Prijatelji Malog Isusa iz Dugopolja sa animatoricom Ljubicom Perišić i s. Eudoksijom Franić pazili su na svaki detalj biti dobri domaćini. Redale su se skupine te su ih organizatori pod nazivom "stavljali pred oltar u školjku na moru u Isusovoj mreži€¦" Ustrajni i dosljedni došli su PMI-a iz Podgorice (Crna Gora), Livna i okolnih župa iz BiH, Trilja, Košuta, Ciste Velike, Dobranja, Katuna-Kreševo, Šestanovca, Vrgorca, Metkovića: župa sv. Nikole i sv. Ilije, Brela, Omiša, Krila-Jesenice, Vranjica, Solina, Mravinca, Pučišća i Sutivana sa otoka Brača, zatim Splita; mladi Druge Gimnazije, župe sv. Križa, Gospe od Pojišana, sv. Spasa (Mejaši) , sv. Petra - Konkatedrala i pojedinci iz raznih mjesta i domaći PMI-a iz Dugopolja. Za dobrodošlicu u 10 sati triljske mažoretkinje sa voditeljicom gđom. Anitom Dukić, izvele nekoliko koreografija.


Potom je u crkvi započela duhovna priprema za Euharistijsko slavlje. Pročelnica s. Dolores znakom križa i sestrinskim pozdravom ''Živio Mali Isus'' uvela je u molitveni dio te su svi zanosno izmolili molitvu PMI-a; Isuse Ti si naš prijatelj. Slijedio je program uz glazbeno-scensko izvođenje zbora župe Dugopolje, geslo od Josipa Stadlera "Imaj srce", koje je pred više godina uglazbila s. Dolores. Voditeljica programa bila je prof. Željana Radan PMI-a iz Dugopolja. Riječ pozdrava, potpore i poticaja uputila je provincijalka s. Anemarie Radan i provincijska pročelnica DPMI-a s. Dolores Brkić. Mladi PMI-a iz Dugopolja nastavili su molitveno-glazbeni dio što je svih sabiralo i uvodilo u vrhunac dana, Euharistijsko slavlje koje je započelo u 11h. Predslavitelj don Vinko Beus zajedno sa župnikom don Mirkom Bitunjcem i pristiglim svećenicima PMI-a, ministrantima i mladima u narodnoj nošnji koji su nosili Malog Isusa, ušli su procesijom u crkvu, a pjevanje je predvodio župni zbor pod vodstvom s. Eudoksije. Za orguljama bio je trinaestogodišnji podupiratelj PMI-a iz župe Mravince, Mladen Bonomi. Župnik don Mirko na početku je svih pozdravio i zahvalio svima koji su pomogli ovo slavlje zajedništva i molitve. Don Vinko Beus, svojim  posebnim pristupom mladima i starijima sa svojom urođenom karizmom aktualizirati Evanđelje u život i konkretne situacije, predočio je u svojoj propovijedi bit prijateljstva s Isusom te ''dijeljenje'' tog prijateljstva s najpotrebnijim.


Susret je bio u tjednu velike solidarnosti za one koje su ugroženi i pogođeni poplavama. Pročelnica s. Dolores predložila je promjenu već prije planirane materijalne pomoći za Haiti. Sve skupine su sudjelovale te se taj novčani prilog preusmjerio za sestre u Doboju pogođene poplavama. U prinosu darova župi Dugopolje darovan je kalež na uspomenu sa susreta, te sadnicu masline koju su PMI-a iz Dugopolja nakon Mise zasadili u vrtu do crkve kao trajan znak sa svom svojom simbolikom. U molitvi vjernika koji su predvodili PMI-a iz više skupina, molilo se za Crkvu, Svetog Oca, mlade, zvanja, obitelji, PMI-a, pokojne PMI-a i za snagu vjere svih koji su ovih dana u teškim situacijama uzrokovanim poplavama i klizištima. Pripjevi psalam interpretirala je solistica Ivona Bosančić, a za vrijeme Pričesti prof.Ivan Bošnjak otpjevao je Pivajmo braćo Kršćani. Poslije popričesne molitve slijedila je obnova obećanja PMI-a i svečana podijela iskaznica novim članovima te uručenje medalja malog Isusa kao znak pripadnosti DPMI-a. S.Dolores je prenijela pozdrav i potporu za rad i djelovanje PMI-a od o. Nadbiskupa Marina Barišića. Župnik don Mirko, zahvalan Bogu, zahvalio je svima za događaj ovog znakovitog dana u njegovoj župi.


Domaćini su za svih pripremili primjereni domjenak u predvorju škole uz kojeg je uslijedilo druženje, razmjena iskustva i pjesma, a djeca i mladi nastavili igrom na školskom igralištu.


U 15 h u Domu kulture općinske zgrade započeo je poslijepodnevni duhovno-kulturni program koju je ponovno svojim solističkim nastupom otvorio prof. Ivan Bošnjak pjesmom Splite grade. Nastupio je dječji zbor iz Dugopolja, klapa Murtelice, mandolinski sastav, folklorni ansambl i mladi sa igrokazom o karizmi sluge Bozjeg dr. Josipa Stadlera. Male gošće, dvije sestre iz Kladnjica Sara i Petra Pukač koje njeguju hrvatsku kulturnu baštinu uz pomoć svoje bake otpjevale su ojkalicu uz malo plesa. One su došle podržati PMI-a jer kako kažu: ''To nam se sviđa!'' Igrokaz o slugi Božjem Stadleru imao je snažnu poruku koja je uvijek aktualna - srcem vidjeti nevolju i djelotvorno pomoći, ostavila je snažan dojam na svih. Mlada glazbenica i PMI-a iz Dugopolja Ivana Bosančić sa svojim vršnjacima- suradnicima, uložila je svoje zalaganje da bude igrokaz uspješan. Na kraju s. Dolores zahvalila je dobrom Bogu na svemu, PMI-a iz Dugopolja, KUD-u Pleter također iz Dugopolja, svim pridošlim skupinama PMI-a, župniku, ravnatelju škole, načelniku općine, upravi Provincije, s. Vesni Mateljan zamjenici časne Majke, animatorima, članicama vijeća DPMI-a; s. Eudoksiji, s. Rebeki, s. Mili i s. Tereziji. Pročelnica je završila ovim riječima: '' Neka svima bude današnji dan na poticaj pomagati Malom Isusu potrebnima, ostati u Srcu Isusovu i Njega čuvati u svom po uzoru sluge Božjeg Stadlera darujući bližnjima srce materinje, a Bogu srce djetinje.''