Susret fokolara iz cijele Dalmacije u Splitu

Pokret fokolara u Hrvatskoj svoje proljetne otvorene susrete posvećuje spomenu na Chiaru Lubich, koja je preminula 14. ožujka 2008. godine, i na njezinu baštinu. Kako je Chiara Lubich bila dobitnica počasnog doktorata iz pedagogije na sveučilištu u Washingtonu i UNESCO-ve nagrade odgoj za mir, odgoju i odgojnoj znanosti, ovogodišnja tema obilježavanja šeste obljetnice njezine smrti bila je "Dijalog - stil života".




Susret dalmatinskih fokolara upriličen je u nedjelju 15. ožujka u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, na kojem se okupio veliki broj fokolarina svih dobnih uzrasta, od Zadra do Dubrovnika. Na susretu su se, kroz razmatranja, druženje, pjesme i svjedočanstava, spomenula iskustva pojedinaca o dijalogu u obitelji i šire. Također, okupljenima je  o nastojanju  za jedinstvom u dijalogu u međunacionalnom ,  međuvjerskom i multikulturalnom  Sarajevu  između ostalih iznijela i Zdravka Gutić koja je za ovu priliku došla iz Sarajeva te im prenijela kako teku pripreme za dolazak pape Franje u Sarajevu u lipnju .
Četverosatni program  u dvorani  završen je video zapisom u kojemu su kratko predstavljene inicijative članova Pokreta fokolara iz Mađarske, koji izlaze u susret izbjeglicama s Bliskog istoka i iz francuskog grada Cannesa, te riječima Chiare Lubich iz 2004. godine: "Onaj tko se danas prihvati premještati gore mržnje i nasilja, nalazi pred golemim zadatkom. Ali što je nemoguće milijunima usamljenih i razjedinjenih osoba, postaje moguće ljudima koji su međusobnu ljubav, shvaćanje i jedinstvo postavili za bitne pokretače svoga života."


Susret  svojim pjevanjem uzveličao je vokalno-instrumentalni sastav "Sperantes" ,  "Unica Harominia" i  zbor mališana.  Nakon programa u sjemenišnoj kapeli  slijedila je sveta misa koju je predvodio  splitsko-makarski nadbiskup  Marin Barišić. Izrazivši zadovoljstvo što može biti među nazočnima, nadbiskup je ustvrdio da je krajnji razlog zbog kojega smo danas ovdje to što smo osvojeni od ljubavi Isusa Krista raspetoga na križu. "Križ Kristov je doista središte oko kojega se vrti čitava povijest, pa tako i naš život. U križu je ljubav. Chiara je to izvrsno izrazila riječima, ali i životom", rekao je.


U nastavku se usredotočio na dijalog između Isusa i Nikodema, koji predstavlja svakoga od nas, pune straha, neizvjesnosti, slaboće, tame. "Gospodin ga ne napada zbog ovoga, nego ga uvažava, sluša i prihvaća. Taj je dijalog Chiara duboko shvatila, ali u svjetlu Isusa Krista i njegova dijaloga prema nama grešnima i različitima. Zato je mogla biti nenametljiva, ali uvijek prepoznatljiva i jasna".  Nadbiskup Barišić je primijetio  kako je Chiara  mogla ići na periferiju,  susretala se s različitima , jer je imala u sebi čvrsto središte, jer je bila svjesna svoje vjere, svoga evanđelja, svoga Boga. "Takav netko može ići na sve periferije, i ona je išla i sa drugim religijama, nazorima, sredinama,  i uspijevala je i uvažavali su je jer je kod nje to bio  pristup čovjeku,  bez obzira na razlike i zato je  mogla i biti slušana", istaknuo je nadbiskup. Na kraju je pozvao sve nazočne da pokušaju zazvati Isusa i u tami noći te da nauče od njega kako ljubiti bližnje i biti odjek milosti ljubavi Božje koja je doista središte našega spasenja i svijeta.