Fokolarini kod nadbiskupa Barišića

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u nedjelju, 6. studenoga u Nadbiskupijskom ordinarijatu u Splitu članove pokreta „Djelo Marijino – Fokolarini“. Na susretu su bili članovi dvaju fokolara, iz Križevaca i iz Splita.

Iz Križevaca su stigli: Miklaž Hribar, Chiara Cuneo i Marija Vrdoljak. Fokolarini u Križevcima trenutno imaju dvije zajednice: mušku zajednicu koja broji 6 članova i žensku zajednicu sa 8 članova. Miklaž Hribar i Chiara Cuneu ujedno su i odgovorni za Pokret u Jugoistočnoj Europi. Pred neko vrijeme u Rimu je održan godišnji susret delegata Pokreta iz cijeloga svijeta na kojem se je raspravljalo o novom i drukčijem ustrojstvu samog Pokreta, do kojeg bi trebalo doći zbog okrupnjavanja zona. Povod njihovog dolaska u Split bio je susret i razgovor o novim smjernicama s članovima fokolara iz Splita od kojih su na susretu s nadbiskupom bili: Brigita Eterović, odgovorna za Dalmaciju i BiH, Irena Konda, te Helica i Andrija Jurić.

Na susretu je, između ostaloga, bilo riječi o raznim aktivnostima kojima se bave članovi Pokreta, a posebno je istaknuto djelovanje i ekumensko značenje Pokreta u zemljama koje nisu prvenstveno katoličke. Tako su navedeni brojni primjeri suradnje na akademskoj razini i u svakodnevnici u zemljama Jugoistoka (Kina, Hong Kong, Rusija, Bugarska…). Posebno su istaknuti internacionalni susreti djece koje organizira Pokret, a jedan takav bi se trebao održati iduće godine u Vojvodini i Križevcima. Također je istaknuta suradnja sa beskućnicima i zatvorenicima. Jednako tako, članovi su upoznali nadbiskupa sa glavnom temom o kojoj će se razmišljati unutar Pokreta ove godine. Naslov teme je „O Isusu napuštenom“. Na kraju susreta nadbiskup je svim nazočnima udijelio blagoslov.