Susret predstavnika crkvenih pokreta, udruga i molitvenih zajednica

Susret predstavnika crkvenih pokreta, udruga i molitvenih zajednica u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji s nadbiskupom Marinom Barišićem upriličen je u ponedjeljak, 22. svibnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu. Susretu, koji je prvi takve naravi, nazočio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović i pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić te oko 40 predstavnika crkvenih pokreta, udruga i molitvenih zajednica.

U svom je uvodnom govoru nadbiskup Barišić istaknuo ulogu Duha Svetoga u životu Crkve, crkvene zajednice ali i svakoga vjernika. Duh Sveti je životvorac i obnovitelj, tješitelj, preporoditelj i posvetitelj. Nikada ne možemo kazati da smo prodrli dovoljno u misterij prisutnosti Duha Božjega u našem životu i u životu Crkve. Nitko ne može reći „Gospodin Isus“ osim u Duhu Svetomu. On nam pomaže razumjeti nerazumljivo i uvodi nas u puninu istine, kazao je nadbiskup. Duh Sveti nam daje svoje darove koji rađaju plodovima ljubavi, radosti, mira, strpljivosti, velikodušnosti i brojnim drugima. Bez Duha Božjega i njegove milosti mi bismo, kršćani, bili u opasnosti ostati na razini stranaka i civilnih udruga ili humanitarnih organizacija. Stoga, ne bojte se svakodnevno otvarati nadahnućima Duha Svetoga kako bismo mu dopustili da nas korigira, rađa i preporađa te da s još većim žarom svjedočimo Božju ljubav u ovom svijetu, poručio je nadbiskup Barišić.

Brojni crkveni pokreti, različite udruge i molitvene zajednice koje su nakon Drugoga vatikanskog sabora, osobito u posljednje vrijeme sve prisutnije i u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji znak su duhovnog buđenja koje Duh Sveti potiče u Crkvi. Te male ali vrlo žive zajednice koje molitvom, radom i kršćanskim životom žele svjedočiti Evanđelje Isusa Krista važno su sredstvo nove evangelizacije u sadašnjem vremenu, naglasio je mons. Ančić dodavši da je jedan Duh, a različiti su darovi Duha. Tako je na sastanku došlo do izražaja raznolikost karizmi, brojne djelatnosti i požrtvovnost u radu s mladima i obiteljima, s nemoćnima i siromašnima, s onima u strahu i besmislu. Neke zajednice, udruge i pokreti već 40 godina djeluju u Splitu i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

„Ova raznolikost zajedničko je bogatstvo Crkve u kojoj nas Duh Sveti okuplja u različitosti karizmi“, kazao je mons. Vidović u svom obraćanju nazočnima. Istaknuo je da ga ovaj susret podsjeća na Zbor apostola i učenika, na njihovu različitost i raznolikost ali i usmjerenost k istom cilju – navještaju Radosne vijesti. Stoga je upozorio da ne treba forsirati da svi moraju sudjelovati u inicijativama pojedinih zajednica jer svaka zajednica ima svoju karizmu. Izuzetak su one inicijative u koje smo se pozvani svi uključiti poput „Hoda za život“. Naglasio je, također, da je liturgija nešto što nas povezuje i veže. U tom je surječju kazao da bi zajednički molitveni susret crkvenih pokreta, udruga i molitvenih zajednica, koji se tradicionalno u našoj nadbiskupiji održava na Duhovski ponedjeljak u konkatedrali sv. Petra u Splitu, trebalo zajednički osmisliti. Predloženo je da program traje max. dva sata, da pola sata prije mise bude molitveno bdijenje, potom misno slavlje i zajedničko druženje.

Na sastanku su predstavnici različitih crkvenih pokreta, udruga i molitvenih zajednica razmijenili svoja duhovna iskustva i međusobno se upoznali te zajedno uskladili napore i djelovanja kako bi kao različiti udovi Crkve sa svojim darovima i karizmama pridonosili što boljem svjedočenju Radosne vijesti i bili svjedoci Isusa Krista u današnjem svijetu.