Prosinačka svečanost Marijine legije u Splitu

Brojni članovi Komicija i prezidija pokreta Marijine legije s područja Splitsko-makarske nadbiskupije okupili su se u subotu, 9. prosinca u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, na susret i zajedničku molitvu. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Pozdravivši sve okupljene članove ovog velikog marijanskog pokreta, nadbiskup Barišić je kazao da se u ovo slavlje uključuje svo njihovo nastojanje, žrtva i molitve, kao i oni koje je Gospodin dotakao preko njihova djelovanja. „Nalazimo se u vremenu adventa, a ključ tog vremena je Marija. Naš advent je zapravo upoznavanja Krista, a određen je njegovim povijesnim dolaskom i onim drugim njegovim dolaskom kojeg čekamo, a tko nas može više približiti njemu od njegove majke Marije“, kazao je u homiliji. Pozvao je okupljene da ovaj advent žive molitvom, ljubavlju i gradnjom odnosa, a uzor za sve to Blažena je Djevica Marija. „Put do Marije ljudima danas najbolje možete pokazati vi, članovi Marijine legije. Budite i dalje blagoslov u zajednici u koje vas je Bog poslao. Neka vas na tom putu širenja Radosne vijesti prati Marijin zagovor“, zaključio je mons. Barišić.  

Marijina legija je međunarodni katolički pokret osnovan 1921. godine u Dublinu u Irskoj. Danas ima približno 13,5 milijuna članova u dvije tisuće biskupija, među kojima i u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Legiju je osnovao Frank Duff. Vodila ga je misao kako da Bog bude više ljubljen u svijetu. Već nakon tri mjeseca predvidio je da će se organizacija proširiti cijelim svijetom.

Legionari se okupljaju na tjednom sastanku mole krunicu i dogovaraju se za apostolat. Prvi apostolat bio je posjet bolesnika oboljelih od raka. Uskoro se rad proširio na područje prostitucije u Dublinu. Često preko legionara ljudi potraže svećenika za ispovijed. Legija djeluje prema svom Priručniku, koji je prilagodljiv svim kulturama i narodima. Sam papa Ivan Pavao II. je istaknuo kako je duh i cilj Marijine legije u potpunosti u skladu s današnjim intencijama Crkve. Legionari obavljaju najmanje dva sata tjedno apostolski rad i dnevno mole “Magnificat”. Imaju godišnje duhovne vježbe. Postoje i molitveni članovi, koji svojim molitvama potpomažu apostolat radnih članova.

Marijina legija je pokretač akcija u Božjem narodu. Na taj se način laici uključuju u otkupiteljsku misiju Crkve, koja ima sve veće područje djelovanja. Sam rad temelji se na jedinstvu s Marijom – što sam pokret uvelike ističe i promiče. Rad legije prožet je odanošću Mariji, koja je njihova zagovornica, pomoćnica i posrednica. Kao i Marija, legionari žele u bližnjima prepoznati Krista i služiti mu. Time ispunjavaju svoju legijsku dužnost protumačenu u legijskom Priručniku, koji ih uvodi u marijansku duhovnost i daje praktične upute za apostolat.

Marijina legjia u Hrvatsku dolazi 1956. Uvodi ju kardinal Franjo Šeper na traženje Alojzija Stepinca koji ga je molio da hitno uvede ovaj Marijin pokret u našu zemlju. Do sloma komunizma legionari su djelovali u tajnosti. Intenzivan porast pokreta počinje nakon Domovinskog rata, a danas je u Hrvatskoj oko tisuću aktivnih članova Marijine legije.

U splitsko-makarskoj nadbiskupiji osnovana je 2001. godine u župi Gospe od zdravlja, a trenutno djeluju u žipama: Gospe od zdravlja-Split, sv. Mihovila arhanđela-Kamen, sv. Josipa-Mertojak, sv. Marka-Neslanovac, Gospe u Siti-Podstrana, sv. Dominika-Split, sv. Leopolda Mandića-Rudine-Kaštel Novi i Gospe sinjske-Sinj.