Spomen na prvo međunarodno priznanje Hrvatske od 7. lipnja 879. godine

U Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini, drugu godinu zaredom, proslavljen je spomen na prvo međunarodno priznanje Hrvatske države koje ima temelj u pismu kojeg je tadašnji papa Ivan VIII. uputio hrvatskom knezu Branimiru, a koje nosi nadnevak 7. lipnja 879. godine. U ovom pismu papa, kao vrhovni politički i vjerski autoritet tog vremena blagoslivlja hrvatski narod i kneza Branimira i tim ga činom de facto priznaje legitimnim vladarom Hrvatske države.

Sv. misu, u satu milosrđa, slavio je gospičko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović u suslavlju sa upraviteljem svetišta CHM u Udbini, velečasnim don Josipom Šimatovićem. Nakana sv. mise bila je za Domovinu, a posebno za jedinstvo i slogu hrvatskog naroda po zagovoru svetih mučenika kroz svekoliku našu povijest. U svojoj homiliji, nakon kratkog uvoda u kojem je objasnio poveznicu između crkvice sv. Križa u Ninu i CHM u Udbini, biskup Bogović je posebnu pažnju posvetio ideji izgradnje svehrvatskog groba koji bi se nalazio u sklopu ovog svetišta i u kojem bi bili, na dostojanstven način, sahranjeni posmrtni ostaci mnogih žrtava II svjetskog rata i poraća koji danas leže razasuti i neobilježeni u raznim jamama i grobištima širom Domovine, ali i na teritorijima drugih država.

Svetoj misi u Udbini prisustvovala je veća grupa hodočasnika iz Splita koji su usputno, na putu za Udbinu, posjetili u Kninu crkvu Gospe VHKZ i Nin koji je upravo slavio 7. lipnja kao dan grada. Spomen na ovaj prevažan datum naše povijesti, a kojeg i hrvatska diplomacija slavi kao svoj dan, obilježen je i u Splitu, u starohrvatskoj crkvici sv. Trojice iz IX stoljeća svetom misom u isto vrijeme kad i u Udbini. Sv. misu slavio je fra Mate Puđa, u suslavlju sa salezijancem don Mirkom Barbarićem koji je u prigodnoj homiliji govorio o svom iskustvu zatočeništva u kninskom zatvoru za vrijeme Domovinskog rata. Uoči 7. lipnja upriličeno je i cijelonoćno Euharistijsko klanjanje za iste nakane u crkvici Sv. Trojice.

Organizaciju gore navedenih događanja, ostvario je Molitveni savez legije Srca Isusova i Marijina iz Splita u suradnji sa Hrvatskom udrugom Benedikt i Koordinacijom štovatelja Božjeg milosrđa Splitsko-makarske nadbiskupije.