Split: Misnim slavljem započela molitvena osmina za jedinstvo kršćana

U okviru Molitvene osmine za jedinstvo kršćana koja se održava od 18. do 25. siječnja 2019. pod geslom „Teži za samom pravdom“ (Pnz 16,20a) molitva za jedinstvo i misno slavlje za Splitsko-makarsku nadbiskupiju održano je se u splitskoj katedrali sv. Dujma u petak 18. siječnja.

„Molitva za jedinstvo kršćana nije nešto što se nas dotiče samo jednom godišnje, već je to želja i molitva našeg Gospodina Isusa Krista 'da svi budu jedno'“, kazao je predvoditelj slavlja splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Uz nadbiskupa i druge svećenike u središnjoj molitvi za jedinstvo kršćana sudjelovali su i redovnici i redovnice, bogoslovi i vjernici laici. Slavlje je pjesmom uzveličao bogoslovski zbor.

Ove godine u molitvi su sudjelovali i predstavnici mađarske zajednice u Hrvatskoj među kojima je bio i konzul dr. Zorán Babity. Nadbiskup Barišić im je izrazio dobrodošlicu u splitsku prvostolnicu u kojoj se nalaze relikvije sv. Margarete Ugarske, mađarske svetice i hrvatske princeze, rođene 1242. god. na Klisu, čiji se blagdan slavi upravo 18. siječnja.

Nadbiskup Barišić je u prigodnoj homiliji kazao kako se kršćani diljem svijeta svake godine okupljaju na molitvi za rast u jedinstvu koja je iznimno važna, pogotovo zbog stvarnosti u kojoj živimo, a koja je prepuna korupcije, pohlepe i nepravdi koje dovode do nejednakosti i podjela. Spomenuo je kako smo i mi sami, kao individualni kršćani i kao zajednice, ponekad nažalost i sami dionici tih nepravdi premda smo svi zajedno pozvani biti svjedoci pravde i sredstvo Kristove ozdravljujuće milosti za ovaj razjedinjeni svijet. „Prečesto ističemo ono što nas razlikuje, no puno je više toga što nas povezuje. Samo kroz naše jedinstvo u Kristu moći ćemo se boriti protiv nepravde i služiti potrebitima. Naše dogme i našu vjeru potrebno je živjeti i svjedočiti u svakodnevnom životu. Tako ćemo biti bliži ostvarenju Isusove želje“, naglasio je nadbiskup i pozvao na zajedničku brigu i zajednički odgovor na nepravednu stvarnost, ističući dosadašnje zajedničke iskorake u pitanjima obrane života od začeća do naravne smrti, zaštite obitelji, pogleda na spolnost, očuvanja okoliša i dr. Nadbiskup je zaključio da ćemo u nastojanjima oko jedinstva naići na otpor i u našim malim sredinama i na svjetskoj razini, ali da ne smijemo posustajati jer Krist će nam dati snage da u ovakvom svijetu budemo svjedoci vjernosti Bogu i radosnog zajedništva među ljudima.

Svjetska Molitvena osmina za jedinstvo kršćana odvija se redovito svake godine, još od 1908., od 18. do 25. siječnja. Polazišne molitvene materijale za ovu godinu oblikovale su kršćanske Crkve iz Indonezije.