Sv. Valentin obilježen u domu Maestral

Na dan sv. Valentina 14. veljače, Treći red sv. Franje, Prijatelji Malog Isusa, Frama i podupiratelji projekata Svetišta Gospe od Pojišana posjetili su dom Maestral u Splitu. Cilj im je bio razveseliti djecu koja ne odrastaju sa biološkim roditeljima i pokazati im toplinu srca i dobrote koja postoji u njihovoj okolini, ljubav darovati potrebitima svojom dobrotom, gestom, osmjehom, podrškom i pažnjom, baš onako kako to samo srce zna, onima kojima je nekad vrijeme stalo. Marljivo su se pripremali pokloni za svako dijete ponaosob kao i male tombole. To je bilo pravo "Valentinovo".

"Sveti Valentin je svetac srca prema siromašnim i potrebnim mladima, a uzeše ga u suvremenom društvu za zaštitnika onih koji se vole. Ljubav je bitni Isusov imperativ za svaki dan i svako vrijeme. Onda bi mogli slikovito kazati da je "Valentinovo" svaki dan. Od davnih dana ovom svetcu se posebno mole za zdravlje, jer mu ime u hrvatskom prijevodu znači, zdrav – zdravko. Njegova pomoć i zaštita potrebna je svima da nas uputi u tajnu božanske ljubavi i duhovnog zdravlja", kazala je s. Dolores Brkić, organizatorica ovog posjeta i zakjučila da sa srcem trebamo djelovati tamo gdje nas Isus svaki dan zove i treba. "Neka nam Isus bude nadahnuće da je ipak moguće činiti male stvari, a velikom ljubavlju".

Dan zaljubljenih obilježen je radionicama, pjesmom i plesom slaveći ljubav u sjedištu Doma Maestral u Splitu i njegovoj Podružnici „Miljenko i Dobrila“ u Kaštel Lukšiću. Instalacija s drvenim brodom Sokol krasila je dvorište Podružnice koja nosi ime zaljubljenog kaštelanskog para Miljenka i Dobrile iz 17 st. Brod i srce na njemu djeca su izrađivala na prethodim kreativnim radionicama, a tematskom radionicom izrade prigodnih ukrasa i pisanja ljubavnih poruka djeca su obilježila ovaj dan. Radionici se pridružila i kaštelanska dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić koja je istakla kako je brod je simbol spasenja, a Dom je spas za ovu djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Ravnateljica Doma, Jelena Burazin, naglasila je da ovo još jedna prilika za okupiti prijatelje Dječjeg doma Maestral i upriličili druženje koje obogaćuje djetinjstva korisnika jer je svakom čovjeku, svakom djetetu potrebna ljubav svaki dan. U Splitu su u pjesmi i plesu praćeni glazbom Ivana Peraka i dua Song sing uživali svi, a najviše najmlađi korisnici.