Završen seminar „Zagovorna molitva za domovinu i narod“

„Zagovorna molitva za domovinu i narod“, trodnevni duhovno-povijesni seminar čiji su organizator Katolička karizmatska obnova u Duhu Svetome i Molitvena zajednica mladih 'Nanovo rođeni', završen je u nedjelju 17. veljače u Dominikanskom samostanu sv. Križa i dvorani hotela Sv. Križ na Čiovu.

Program se svakog dana sastojao od misnog slavlja, euharistijskog klanjanja pred Presvetim i svjedočenja, izlaganja javnih osoba o djelovanju u komunističkom režimu i tijekom Domovinskog rata. Misno slavlje u subotu 16. veljače predvodio je mladomisnik iz župe Gospe Fatimske iz Splita don Danko Kovačević. Pozvao je nazočne da čeznu za Kristom i da se čuvaju modernog farizejstva, menadžerskog mentaliteta raspolaganja ljudima i vrijednostima koji dokida istinsko sebedarje. Nedjeljnu misu 17. veljače predvodio je župnik iz Generalskog Stola don Ivica Tolla. Istaknuo j važnost hrabrog izricanja svojih uvjerenja u društvu, rekavši da se pred tim izazovom svakodnevno nalazi svaki kršćanin. Pozvao je na molitvu da se Duh Sveti razlije „da mu se možemo klanjati u duhu i biti u istini, da nestane duh laži“. U nedjelju je svoje svjedočanstvo iznio načelnik Općine Klis Jakov Vetma. Kao vjernik političar govorio je kako ga Bog vodi u nastojanjima da unaprijedi svoj kraj. Kao vjernik sportaš, Goran Granić svjedočio je o snazi koju može dati jedino Isus, da se osoba na ispravan način nosi s porazom i pobjedom. Bivši djelatnik UDBE u komunizmu Željko Kekić imao je snažno svjedočanstvo o životu u istini u svom sadašnjem djelovanju i približio im je djelovanje nekadašnje ali i sadašnje vlasti. O svom životnom putu posvjedočio je i predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika Marko Grubišić koji je tijekom života nekoliko puta bio na robiji. Župan Karlovačke županije Damir Jelić govorio je o potrebi djelovanja vjernika u političkom životu

Matija Ricov, voditelj zajednice ‘Nanovo rođeni’ kao suorganizator toga seminara, rekao je da govoriti o činjenicama stradanja naše domovine i molitve za narod znači „ulazak u duhovnu borbu koja uključuje i zamor. Dok je Mojsije zagovarao narod, i njemu su ruke znale klonuti. Posvijestimo da smo pred Bogom kao kirurzi koji ulaze u složenu operaciju koja otklanja zlo i donosi zacjeljenje rana, Božji blagoslov“. Navodeći stvarnost laži, krađa, otuđenja dobara naše zemlje, oštećenja radnika od strane poslodavaca, korupciju, lažna svjedočenja, montirane procese, masovna i pojedinačna ubojstva, sudionici su uime cijelog naroda zagovorno molili Gospodina za pokajanje, pomirenje i opraštanje, da se na Hrvatsku izliju darovi Duha Svetoga kako bi zemlja i narod bili plodni i po življenim krepostima Bogu vjerni.