Upriličena večer dobročinitelja za inicijativu "40 dana za život"

U hotelu President u Solinu, u petak 1. ožujka, održana je 3. po redu večer dobročinitelja za inicijativu "40 dana za život" i udrugu "Hrvatska za život". Uz lagani obrok, piće i glazbu pripremljen je bogat program. Večer je pjesmom obogatio vokalno-instrumentalni sastav Signum iz Kaštel Lukšića.

Cilj ovakvih okupljanja je da svi zainteresirani čuju više o plodovima molitvi i djelovanju Inicijative te da se zajedničkim snagama stane u obranu prava na život onih koji se za to pravo sami ne mogu boriti, nerođene djece. To je i glavna zadaća udruge „Hrvatske za život“ – spašavati živote djece koji su ugroženi, pružiti pomoć i podršku majkama kojima je ta pomoć i podrška potrebna, i buditi svijest o važnosti prava na život svakog nerođenog djeteta.

Otkako ova inicijativa postoji u svijetu u posljednjih 10ak godina spašeno je više od 15 tisuća djece, u inicijativu se uključilo preko 750 tisuća volontera u 56 država i 816 gradova, 186 djelatnika je prestalo vršiti pobačaje, a zatvoreno je 99 klinika za pobačaje. Hrvatska je zemlja koja u svijetu ima najbrže rastući broj gradova sudionika. U pet godina djelovanja u Hrvatskoj inicijativa se od jednog grada proširila se na 30, s 32 mjesta bdijenja (u Splitu i Zagrebu se bdije na dva mjesta). U molitvenim inicijativama sudjelovalo je 10 000 službenih sudionika, 58 djece (za koje se zna) spašeno je od pobačaja. Smanjen je broj pobačaja u mnogo hrvatskih bolnica za vrijeme održavanja bdijenja ali i kroz cijelu godinu, što potvrđuju službene statistike. Sustavno je pružana moralna, duhovna i materijalna pomoć trudnicama i mladim majkama. Također, izdan je prvi glazbeno-molitveni album za život u Hrvatskoj, tiskana je i knjiga „40 dana za život“ na hrvatskom jeziku, dokumentarni film "40 dana", a održane su i brojne edukativne tribine. Sve to ne bi bilo moguće bez dobročinitelja i njihove pomoći.

Fotografije: Foto Mladen

Večer je molitvom otvorio don Mijo Grozdanić koji je okupljene potaknuo na razmišljanje o vrijednosti ovog apostolata. Potom je rad Udruge predstavila gđa. Marija Šošić, regionalna koordinatorica Inicijative koja je svima zahvalila što su se okupili i što prepoznaju važnost svakog života. Istaknula je da Bogu nije važno koliko je to što dajemo nego kako dajemo, s koliko srca, ljubavi i molitve.

Potom su gosti mogli čuti svjedočanstvo jedne majke koja je zadržala svoje dijete i dopustila mu da se rodi, kao i jednu gospođu koja je prošla traumatično iskustvo pobačaja, ali i seminar „Oprostom oslobođene“ koju organizira Udruga, a namijenjen je ženama ranjenima iskustvom spontanog ili izabranog pobačaja. Također svoje svjedočanstvo dao je i ginekolog Ivan Zmijanović koji je prepričao svoj životni put od mladoga liječnika koji je radio abortuse, nesvjestan težine toga čina, do čovjeka koji pokušava svaku ženu koja dođe do njega i traži abortus odgovoriti od toga.

Predsjednik udruge „Hrvatska za život“ i inicijative 40 dana za život g. Ante Čaljkušić koji je govorio da se uz promjene života ljudi kojima pomažu, događaju se promjene i u njihovim životima. S osobitom zahvalnošću Bogu i dobročiniteljima podsjetio je da je u Zagrebu pretprošle godine otvoren prvi Centar za život i savjetovalište za trudnice u Zagrebu, a u planu je skoro otvaranje Centra u Splitu. Centar za cilj i poslanje ima pružiti moralnu, duhovnu i materijalnu pomoć majkama za vrijeme trudnoće i nakon što rode, provoditi Program za iscjeljenje rana pobačaja „Oprostom oslobođene“ u cijeloj Hrvatskoj za majke i očeve, organizirati Duhovne obnove za supružnike s problemom neplodnosti "Vikend Srca Marijina", Program za mlade "Prava ljubav čeka", te Pro-life konferencije.

Dobročinitelji su, uz punio lijepih svjedočanstava i slavlja života, doma ponijeli i model bebice star 12 tjedana, te svijećnjake koje su izradile štićenice kuće Majke Krispine u Međugorju.