Započela korizmena kampanja inicijative „40 dana za život“

Nova korizmena kampanja inicijative „40 dana za život“ započela je na Čistu srijedu 6. ožujka u 377 gradova diljem svijeta. U Hrvatskoj u kampanji sudjeluje 29 gradova na 31 mjestu bdjenja, a kampanja traje do 14. travnja. U Splitu se moli na dvije lokacije: ispred poliklinike Cito, te novog rodilišta pored kipa Majke i djeteta, simbola rađanja i ljubavi. Ispred novoga rodilišta moli se od ponedjeljka do četvrtka od 6 do 18 sati, te od petka u 6 do nedjelje u 18 sati neprekidno, a ispred poliklinike Cito bdije se od 8 do 14 sati.

Početak bdijenja u Splitu obilježen je prigodnim programom u 16.30 ispred novoga rodilišta, na kojem je sudjelovao i nacionalni voditelj g. Ante Čaljkušić te bolnički kapelan don Tomislav Topčić koji je blagoslovio mjesto bdijenja.

„Kao i svaku kampanju do sada, htjeli smo naglasak, uz molitvu i post, miroljubivo bdijenje i osvješćivanje lokalne zajednice, staviti i na neku dodatnu temu. Tako smo za ovu kampanju odabrali temu priziva savjesti, a geslo ove kampanje jest ‘Blago čovjeku koga ne osuđuje vlastita savjest’. (Sir 14, 2)“, rekla je Petra Milković, izvršna direktorica kampanje. Inicijativa je za ovu kampanju izabrala i nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca, kojem se posebno utječu u molitvi za prestanak pobačaja u hrvatskom narodu. Pokreće ih i njegov citat: „Bog ne trpi one koji miruju, a predodređeni su za borbu“.

„Ono što nas posebno motivira da izađemo pred bolnice je sama ta prisutnost… Tu smo zadnji znak nade majkama koje su ili prisiljene ili dolaze na pobačaj jer misle da ne mogu same, da nije pravo vrijeme da imaju dijete. Ali smo i prvi znak ljubavi onim majkama koje izlaze iz bolnica, koje su učinile pobačaj; mnoge žene imaju velike rane koje nose 5, 10, 20 ili 50 godina”, rekla je. „Stojimo miroljubivo; svaki naš molitelj tj. osoba koja dođe moliti ispred bolnice potpisuje izjavu o miroljubivom bdjenju kojom izjavljuje da neće biti agresivan, na agresiju odgovarati agresijom, neće raditi ništa što je protivno pravilima inicijative”, podsjeća naša sugovornica, „te će pružiti pomoć majkama koje im se s tom željom obrate.” No, što konkretno znači pružiti pomoć i mogu li majke računati na materijalnu potporu inicijative i nakon rođenja djeteta Milković objašnjava: „Svaka priča je individualna, posebna, neke majke doslovno trebaju samo razgovor, toplu riječ, nemaju neke financijske poteškoće, već su izgubile nadu. Međutim, ima i situacija u kojima pomažemo tako da majkama plaćamo stanarinu, režije i ono što je potrebno dok ne stanu na noge. Cilj nam je, naravno, da te majke, nakon što se dijete rodi i stasa, mogu početi raditi ili nastaviti školovanje, znači da im osiguramo, ne samo osnovne uvjete za život, nego da svaka od njih može dobiti ono što joj treba. Tu naravno imamo pomoć raznih volontera; psihologa, odvjetnika, frizera, zubara i drugih koji ponude neku svoju pomoć, imamo liječnike i ginekologe koji su uvijek spremni pratiti trudnoću. Neke od njih doista su prisiljene na pobačaj, neke su ostavljene same… Sjećam se kada nam je jedna majka rekla: ‘Ja sam zaista bila sama, bez ikoga tko bi prihvatio ovo moje dijete, vi ste jedina obitelj koju trenutno imam.’ Hvala Bogu, nakon rođenja djeteta obično se te situacije poprave i obitelji budu sretne. Ima jako puno lijepih svršetaka tj. novih početaka, no ima i stvarno teških situacija i zato smo uz svaku majku kojoj treba pomoć.” Pri tom navodi kako i nakon rođenja pomažu u higijenskim potrepštinama, hrani, odjeći za dijete, bonovima za trgovine mješovitom robom; nekim majkama je ta pomoć kraće potrebna, neke uspiju i od rodiljnih naknada ili same stanu na noge, neke zahvale i kažu da im pomoć više nije potrebna, „a mi smo zaista tu na raspolaganju do kada je to potrebno ili, što je krajnji cilj, da pomognemo majkama ili očevima pronaći posao kako bi mogli sami zarađivati za svoju obitelj”, objašnjava.

„Željeli smo u kampanji, u ovom milosnom vremenu i milosnoj godini, posebno naglasiti molitvu, post, pokoru i vršenje zadovoljštine za grijeh pobačaja. Stoga, pozivamo sve ljude dobre volje, osobito vjernike, na redovitu molitvu, odricanje, post, svakodnevnu misu, čestu ispovijed te primanje pričesti, kako bi grijeh pobačaja u našem narodu zauvijek nestao“, rekao je Ante Čaljkušić, predsjednik Inicijative. Tijekom kampanje održat će se niz tribina i predavanja na temu priziva savjesti, a neka su već počela.

Marija Šošić, koordinatorica Inicijative za Dalmaciju, dodala je: „Kao molitvena i duhovna potpora, u kampanji su se Inicijativi pridružili Rab i Poreč, a uz sve što će se događati, nastavlja se i prikazivanje filma ’40 dana…’ po župama diljem Hrvatske te mnogi programi Udruge Hrvatska za Život“. Nadodala je da su u tijeku prijave za program Oprostom oslobođene u Zagrebu, Ludbregu i Đakovu. To je program za iscjeljenje rana spontanog ili izabranog pobačaja“.