U Solinu održan psihološko-duhovni seminar "Ustani i hodaj"

U župi Solinskih mučenika u Ninčevićima u Solinu od petka 8. do nedjelje 10. ožujka 2019. održan je psihološko-duhovni seminar pod nazivom „Ustani i hodaj!“ (Iv 5, 15) kojeg je predvodio p. Mijo Nikić i dr. med. Marina Jurčić.

U petak, 8. ožujka održao je predavanja „Riječ Božja donosi plod u dobru i plemenitu srcu“, „Veličina i bijeda čovjeka“, „Upoznaj, prihvati zavoli i promijeni sebe“, „Što nas čeka poslije smrti? Eshatološke teme: smrt, sud, čistilište, pakao, raj“, „Grijeh – uvreda Boga i čovjeka. Obraćenje srca – uvjet za mir i radost duše“; razmatranje „Isus Krist – moj Prijatelj i Spasitelj“ i psihološko-duhovnu meditaciju „Susret sa svojim potisnutim emocijama i konfliktima u podsvijesti“. Sudionici su imali mogućnost za osobni razgovor i ispovijed. Održana je pobožnost križnog puta, a prvi dan završio je misnim slavljem.

U subotu 9. ožujka p. Mijo Nikić održao je predavanja „Oprosti da oslobodiš u sebi sile ljubavi“, „Pozvani smo na svetost jer smo stvoreni za vječnost“ i „Kako razlikovati duhove: Obratite se i vjerujte Evanđelju“. Marina Jurčić, dr. med. Govorila je na temu „Kako nadvladati stres, krizu, depresiju i psihotraumu – interdisciplinarni pristup: kako pomažu vjera i medicina“, „Psihopatologija i psihoterapija: Kako pobijediti prisilne misli i postići mir duše“ i „Kako se zaštiti od sagorijevanja na poslu?“. Polaznici su meditirali na temu „Odakle dolazim, zašto živim i kamo odlazim“, a gledali su i prezentaciju „Savjeti za zdrav i osmišljen život“ i kratki dokumentarni film o životu u „Langovom domu“. I drugog dana bila je prilika za osobni razgovor s voditeljima seminara, a vrhunac je bilo misno slavlje. Drugi dan seminara završio je klanjanjem pred Presvetim Oltarskim sakramentom i molitvom za zdravlje duše i tijela.

Seminar je završio u nedjelju, 10. ožujka svečanim euharistijskim slavljima koje je predvodio p. Mijo Nikić.