Održana tribina "Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina"

Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik priredilo je, u sklopu programa Trajne formacije, ususret ovogodišnjoj „Molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana“ (18. – 25. siječnja 2020.) za članove OFS-a tribinu „Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina“.Tribina je održana u ponedjeljak, 20. siječnja 2020. u dvorani „Dr. fra Karlo Balić“ u Franjevačkom samostanu sluge Božjega oca fra Ante Antića u Splitu na Trsteniku, u 19 sati. Temeljno predavanje na tribini održao je dr. dr. sc. Ivan Macut, OFM, pročelnik katedre ekumenske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Uz domaćina, Mjesno bratstvo OFS-a „Blagovijest“, Split – Trstenik, na tribinu su pozvani članovi i ostala četiri Mjesna bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) grada Splita: Mjesno bratstvo „Gospa od Pojišana“, Split – Pojišan; Mjesno bratstvo OFS-a „Gospa od zdravlja“, Split – Dobri; Mjesno bratstvo OFS-a „Sv. Frano“, Split – Obala; Mjesno bratstvo OFS-a „Sveta Obitelj“, Split – Sukoišan. Pozvana su na tribinu i tri Mjesna bratstva OFS-a s bogatom tradicijom i vrlo aktivna i danas, koja gravitiraju gradu Splitu: Mjesno bratstvo OFS-a "Gospa od Karmela", Omiš; Mjesno bratstvo OFS-a "Čudotvorna Gospa Sinjska", Sinj i Mjesno bratstvo OFS-a "Sv. Elizabeta Ugarska", Trogir – Drid.

Tribini su nazočili fra Božo Vuleta, OFM, predsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira, Split, fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata Splitsko-dubrovačkga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“, Split-Trstenik i fra Marko Neretljak, TOR, područni duhovni asistent OFS-a, Split-Sukoišan. Tribina je bila otvorena i za sve druge zainteresirane za ovu aktualnu temu.

Mira Maslov, OFS, ministra, u ulozi domaćina, pozdravila je sve nazočne, posebno predavača fra Ivana, i zaželjela dobrodošlicu ističući da je dobro i lijepo kada se braća i sestre svjetovni franjevci i franjevke susreću i uče zajedno. Mladen Knezović, OFS, povjerenik za formaciju predstavio je sudionicima tribine fra Ivana, njegov „curriculum vitae“ i znanstveno-nastavno djelovanje.

Predavanje pod naslovom Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina fra Ivan je započeo s Drugim vatikanskim saborom i novostima koje su se na njemu dogodile u odnosu na ekumenizam. Nakon toga, kratko je spomenuo i pape kao što su Ivan XXIII., Pavao VI., Ivan Pavao II., Benedikt XVI. te aktualni papa Franjo i naglasio njihov doprinos u odnosu na ekumenska zbivanja. Uz ovo, istaknuti su i važni dokumenti koji u sebi također sadržavaju i neke ekumenske odredbe kao što su Kodeks Kanonskog prava, obnovljeni Ekumenski direktorij, Katekizam Katoličke Crkve te enciklika pape Ivana Pavla II. pod naslovom Ut unum sint (Da svi budu jedno). Zaključak je predavanja da je ekumenizam nepovratni put Katoličke Crkve te je fra Ivan istaknuo i važnost osobnog doprinosa na ovom putu, a to je duhovni ekumenizam – molitva za jedinstvo kršćana i karitativna djelatnost koja ne bi smjela postavljati konfesijske niti religijske granice. Nakon izlaganja razvila se bogata i konstruktivna rasprava.

Na kraju tribine Maja Duspara, OFS (član OFS-a „Blagovijest“, Split-Trstenik), povjerenica za socijalni nauk Crkve u Splitsko-dubrovačkom područnom bratstvu OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ (Split), ukratko je predstavila, po preporuci Mile Šuto, OFS, područne ministre, znanstveno-istraživački projekt CRO Laudato si' – O brizi za naš dom. Projekt zajedno izvode Katedra za teologiju, Hrvatsko katoličko sveučilište, Franjevački svjetovni red, Hrvatska i Franjevačka mladež, Hrvatska.

Projekt CRO Laudato si' – O brizi za naš dom prijavljen je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) početkom listopada 2019. godine, a odobren je 28. studenog 2019. godine. Projekt se odvija uz suradnju s Hrvatskim nacionalnim bratstvom Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) i Franjevačke mladeži u Hrvatskoj. Franjevački svjetovni red prihvatio je projekt na sjednici Nacionalnog vijeća koja je održana 21. rujna 2019. godine, a predstavljen je na VII. Nacionalnom kapitulu OFS-a u Samoboru 13. listopada 2019. Projekt CRO Laudato si' – o brizi za naš dom –je započeo 10. prosinca 2019. godine, a završit će Međunarodnom znanstveno-stručnom konferencijom na Hrvatskom katoličkom sveučilištu krajem studenog ili početkom prosinca 2020. godine. Projekt je nastao u suradnji Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Franjevačkog svjetovnog reda kako bi se u djelo provodio nauk Katoličke Crkve o odnosu čovjeka prema Bogu, drugim ljudima i svijetu (okolišu), a posebno nauk Katoličke Crkve iznesen u enciklici pape Franje Laudato si'. O brizi za zajednički dom (2015.).

Glavni cilj projekta: Ukazati na važnost enciklike pape Franje Laudato si'. O brizi za zajednički dom (2015.) te, slijedeći upute navedene u samoj enciklici, potaknuti članove Franjevačkog svjetovnog reda i sve zainteresirane na projektne aktivnosti koje su predviđene u projektu /poštivanje neradne nedjelje (od 12. prosinca 2019. do 31. siječnja 2020.), štednja energije za grijanje kućanstava (veljača 2020.), izbjegavanje bacanja hrane (ožujak 2020.), štednja vode (travanj 2020.), štednja električne energije (svibanj 2020.) i izbjegavanje uporabe plastike (lipanj 2020.)/ (Usp. Osnovne informacije o projektu CRO Laudato si' – O brizi za naš dom, Zagreb, 3. prosinca 2019. godine, doc. dr. sc. Zoran Turza, voditelj projekta.)

Ministra Mira je u zaključnoj riječi rekla: „Fra Ivan, predavač u svojem predavanju je istaknuo da je 'ekumenizam nepovratni put Katoličke Crkve'. Ja ću nadodati: Ekumenizam i ekumenski dijalog nepovratni su put također svjetovnih franjevki i svjetovnih franjevaca. Molimo za jedinstvo kršćana ne samo za vrijeme 'Molitvene osmine' nego nastojimo molitvom i svjedočenjem oko jedinstva kršćana: tijekom cijele godine.“ S ovom porukom ministra Mira je uime OFS-a „Blagovijest“, Split – Trstenik izrazila zahvalnicu svima prisutnima na ovoj tribini i svima drugima koji su došli radi zainteresiranosti za ovu vrlo aktualnu temu a nisu članovi OFS-a.

Posebno je zahvalila predavaču fra Ivanu, pročelniku katedre ekumenske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Svečilišta u Splitu za njegovo izvrsno predavanje. Sadržaj predavanja i diskusija imali su za cilj informirati i formirati (informacija i formacija) članove Mjesnih bratstva OFS-a grada Splita i onih Mjesnih bratstava koji gravitiraju gradu Splitu (model 5+3) te svima drugima koji su sudjelovali na ovoj prigodnoj tribini. Ministra Mira zahvalila je i Maji, područnoj povjerenici za socijalni nauk Crkve, za predstavljanje projekta CRO Laudato si' - O brizi za zajednički dom. Ovaj projekt i uključenje u isti jedan je od oblika također formacije (odgoja i obrazovanja u vjeri) članova OFS-a i Frame – zaključila je ministra Mira.