Započela korizmena kampanja „40 dana za život“

U crkvi Gospe od Pojišana u Splitu, 1. ožujka, slavljena je sveta misa za blagoslov ovogodišnje korizmene kampanje „40 dana za život“ koja će se održati od 2. ožujka do 10. travnja, a molit će se pred splitskim rodilištem i poliklinikom Cito. Poseban naglasak ovaj je put stavljen na bake i djedove kao važne članove obitelji koji svojim unucima udjeljuju ljubav pa su tako zaštitnici ove kampanje sv. Joakim i Ana, a njezino geslo je citat sv. Ivana od Križa: „U predvečerje svoga života bit ćeš pitan o ljubavi“.

Misno slavlje predvodio je don Nikola Šakić, a u koncelebraciji bili su fra Antonio Lovrić, župnik župe Gospe od Pojišana, te đakon fra Josip Milatović koji je u homiliji kazao da ono što dušu oslobađa od robovanja ovome svijetu nije toliko materijalno siromaštvo koliko siromaštvo u duhu, tj. ono koje oslobađa dušu i srce od navezanosti na ovaj svijet. Istaknuo je da su apostoli ostavili i ono malo što su imali te pošli za Kristom, a on im je obećao da će već za ovoga života primiti stostruko, a u budućem život vječni. U zaključku homilije fra Josip je rekao da će se za onoga koji Božje kraljevstvo zadrži kao najvažniju brigu u svome srcu, pobrinuti Bog jer se Bog u svojoj velikodušnosti ne da nadmašiti. Prije samog blagoslova don Nikola je molitelje ohrabrio i poručio da im „poradi mene i poradi evanđelja“ (Mk 10,29) bude poslanje da idu na mjesta na koja su poslani moliti.

Poslije mise u dvorani pokraj crkve održala se projekcija dokumentarnog filma „Rekli su nam da neće preživjeti“ u kojem su sabrana svjedočanstva roditelja koji su tijekom trudnoće saznali za teške dijagnoze svoje djece i kojima je savjetovan pobačaj. Unatoč tome oni su se odlučili za život i svjedoče o tome koliki su blagoslov ta djeca donijela njihovim obiteljima. Po završetku filma svoju životnu priču s prisutnima je podijelio i Nikica Penđer, muž Ane te otac Luke i Monike, djevojčice s Downovim sindromom. U svome je emotivnom svjedočenju ispričao kako je tekao njegov život, a posebno se osvrnuo na put prihvaćanja toga da ima dijete sa sindromom Down. Nikica ističe da je tek nakon sedam godina uspio shvatiti to da je njegova Monika ljubljeno dijete Božje koje je na ovaj svijet poslano s posebnom misijom da svijetu udijeli ljubav i da ujedini cijelu njihovu brojnu obitelj.

Nakon programa prisutni su ostali u druženju te izmjeni dojmova uz prigodnu zakusku.