Bratski i pastoralni pohod Splitsko-dubrovačkom područnom bratstvu OFS-a

U Franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobrome u subotu, 12. ožujka, obavljen je III. bratski i pastoralni pohod Splitsko-dubrovačkom područnom bratstvu OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ (Split). Bratski pohoditelj bila je Anđa Slunjski, OFS, nacionalna ministra, a pastoralni pohoditelj fra Zvonimir Brusač, TOR, nacionalni duhovni asistent. Činu bratskoga i pastoralnoga pohoda nazočila je i Klaudia Ehmer Vorgić, OFS, nacionalna tajnica.

Pohod je u crkvi i svetištu Gospe od Zdravlja započeo euharistijskim slavljem koje je predvodio nacionalni duhovni asistent fra Zvonimir Brusač, TOR, a koncelebrirali su fra Stipe Nimac, OFM, područni duhovni asistent i predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva OFS-a, fra Damjan Glavaš, OFMConv, područni duhovni asistent i fra Josip Vrdoljak, TOR, područni duhovni asistent istoga Područnog bratstva OFS-a. Uz pohoditelje i članove Područnoga vijeća euharistijskom slavlju su nazočili i članovi pet (5) bratstava OFS-a grada Splita: MB OFS-a „Sv. Frano“, Split – Obala (Dina Vrcan, OFS, ministra); MB OFS-a „Gospa od zdravlja“, Split – Dobri (Maša Jeličić, OFS, ministra); MB OFS-a „Gospa od Pojišana“, Split – Pojišan (Meri Piteša, OFS, ministra); MB OFS-a „Sveta Obitelj“, Split – Sukoišan (Anka Kovačić, OFS, ministra); MB OFS-a „Blagovijest“, Split – Trstenik (Marija Dabić, OFS, zamjenica ministre).

Pohoditelje, članove Područnoga vijeća i članove pet bratstava grada Splita na početku euharistijskog slavlja pozdravio je fra Mate Matić, OFM, gvardijan i mjesni duhovni asistent zaželjevši svima ugodan boravak i plodonosan rad u Franjevačkom samostanu, župi i svetištu „Gospe od Zdravlja“ u Splitu. Poslije euharistijskoga slavlja bilo je druženje uz kavu u samostanskoj dvorani. Nakon druženja članovi pet bratstava grada Splita pozdravili su se i otišli, a pohoditelji i članovi Područnoga vijeća OFS-a su započeli radni dio pohoda. Područno vijeće ima petnaest članova od čega je bilo nazočno trinaest.

Nakon molitve koju je predmolio nacionalni duhovni asistent fra Zvonimir i pozdrava nacionalne ministre Anđe, područne ministre Mila i predsjednika Konferencije fra Stipe, fra Zvonimir, jedan od vodećih stručnjaka za Franjevački svjetovni red na hrvatskom govornom području, održao je sadržajan i aktualan duhovni nagovor koji je naslovio „Produbljivanje i življenje Franjevačkoga identiteta OFS-a“. Nakon duhovnog nagovora Jelena Šepček, OFS, područna tajnica pročitala je „Zapisnik“ posljednjeg, II. Bratskog i pastoralnog pohoda. Mila Šuto, OFS, područna ministra iznijela je „Izvješće“ u trogodišnjem mandatu (2019. – 2022.) o stanju i perspektivama Područnoga bratstva OFS-a te predočila, prema smjernicama OFS-a, dokumente (knjige i registre sa spisima) koje su pohoditelji potpisali i pečatom Hrvatskog nacionalnog OFS-a, na kraju iznesenih „Izvješća“ i rasprave, potvrdili. Blagajničko „Izvješće“ iznijela je Jasna Šabić, OFS, područna blagajnica.

Nakon svih „Izvješća“ nacionalna ministra Anđa Slunjski polazeći od svojega osobnog iskustva življenja i djelovanja te svjedočenja u OFS-u te aktualnosti fra Zvonimirovog duhovnog nagovora animirala je raspravu u kojoj su sudjelovali pohoditelji i svi članovi Područnoga vijeća. Na kraju, pohoditelji su nastojali uputiti na ono na što bi trebalo obratiti pažnju u budućnosti. Izrazili su zadovoljstvo i zahvalnost kako gostoprimstvom gvardijana fra Mate i Mjesnoga bratstva „Gospe od zdravlja“ na čelu s mjesnom ministrom Mašom, tako i s područnim Vijećem i predstavnicima pet bratstava grada Splita. Isto tako izrazili su zahvalnost i s. Agnezi Masnić, franjevki, sakristanki koja je pripremila sve potrebno za euharistijsko slavlje.

Na kraju bratskog i pastoralnog pohoda bio je Agape koje su pripremili Mjesno bratstvo OFM-a na čelu s gvardijanom fra Matom i Mjesno bratstvo OFS-a „Gospe od zdravlja“ na čelu s mjesnom ministrom Mašom te Područno vijeće OFS-a na čelu s područnom ministrom Milom.