U Splitu upriličen seminar „Bračni susreti“

U organizaciji Hrvatske zajednice bračnih susreta, od 11. do 13. ožujka u kući sestara Anćela na Kamenu u Splitu, održan je seminar „Bračni susreti“. To je vikend tečaj komunikacije i duhovna obnova za sve parove koji žive u sakramentalnom braku, kao i za one koji žive posvećenim životom. Na vikendu je tako, uz jednog svećenika, sudjelovao rekordan broj parova, njih 15.

Susret volonterski vode tri bračna para i jedan svećenik. U Splitu su to bili Anđa i Ivica Veža koji bračne susrete vode više od 40 godina, Marica i Luka Vujević, voditelji zajednice za Splitsko-makarsku nadbiskupiju, te po prvi put u Splitu Nacionalni tim koji čine vlč. Tomislav Ćorluka te Dinko i Josipa Hrehorović iz Đakova. Uloga navedenih voditelja je da dijeljenjem svoga iskustva sudionicima pomognu otkriti njihovo iskustvo u temeljnim ljudskim potrebama i vrednotama.

Vikend se sastoji od četiri tematske cjeline. U prvom dijelu parovi se usredotočuju na susret sa samim sobom, zatim se razmatra dvoje kao bračni par, treći dio se bavi bračnom duhovnošću - mi i Bog. U četvrtom dijelu razmatramo o nama, Bogu i svijetu - kako biti otvoren i apostolski par. Cilj je naučiti bračne parove kako raditi na poboljšanju odnosa u braku i obitelji te osvijestiti važnosti svetog sakramenta ženidbe i sakramenta svetog reda. Rad je koncipiran tako da se kroz radionice parove nauči međusobnoj komunikaciji u novom svjetlu, a pomaže i svećenicima u komunikaciji sa svojim župljanima koji su njihova obitelj. Iako je svaki dio tečaja koristan i intiman na svoj način, vrhunac susreta bio je euharistijsko slavlje za vrijeme kojeg su sudionici obnovili svoje bračne zavjete.

Bračni vikendi održavaju se u pravilu jednom mjesečno u različitim gradovima diljem Hrvatske. Idući susret u Splitu biti će od 7. do 9. listopada 2022.g.

Hrvatska zajednica bračnih susreta uz bračne susrete, organizira i zaručničke susrete za koje također vlada veliki interes. Zaručnički susret je također vikend susret pripremljen tako da daje mogućnost zaručnicima iskreno propitati namjeru budućeg zajedničkog života. To je posebno vrijeme za dijeljenje i razmjenu osjećaja, nada, razočaranja, radosti i frustracija. Pruža mogućnost za iskreni razgovor o odnosima zaručnika prema mnogim temama koje će utjecati na njihov odnos, kao što su novac, spolnost, djeca i sl.

Po prvi puta, zaručnički vikend u Splitu održat će se od 27. do 29. svibnja 2022. g. Više o zajednici, bračnim i zaručničkim susretima, kao i prijavama na iste možete saznati na Internet stranicama zajednice www.hzbs.hr.