Održana tribina „Mentalno zdravlje djece i mladih – Ne znam što ću, ali znam što neću“

Tribina „Mentalno zdravlje djece i mladih – Ne znam što ću, ali znam što neću“ održana je u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu u srijedu, 20. travnja.

Organizator je Zajednica Pape Ivana XXIII. uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Zaklade Hrvatska za djecu. Tribina se provodi s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na mentalno zdravlje djece i mladih, prevencije nasilja, zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti, te se time nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovim ozbiljnim problemima današnjice. Naglasak stručne tribine bio je na trenutnom stanju, pregledu činjeničnog stanja, isticanju najboljih praksi i novim perspektivama, izazovima i područjima istraživanja.

Na samom početku skupa okupljenima se obratio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović koji je u ime nadbiskupa mons. Marina Barišića i mons. Dražena Kutleše pozdravio sve okupljene. Izrazio je radost što se o ovoj temi govori javno i jasno te nadu da će ova tribina doprinijeti da se kao društvo što odgovornije i kvalitetnije uhvatimo u koštac s problematikom mentalnog zdravlja djece i mladih. Podsjetio je i na dobru suradnju Zajednice Pape Ivana XXIII. i Splitsko-makarske nadbiskupije. „Kroz proteklih 30 godina Splitsko-makarska nadbiskupija dala je Zajednici Pape Ivana XXIII. krov nad glavom. Sretni smo što smo mogli jedni od drugih učiti. Mnogi članovi Crkve stekli su u Zajednici nova iskustva. Zajednica je unijela svježinu u naš ambijent i nasušnu potrebu da se svi zajedno otvoreno suočimo s problemima današnjice na vrlo konkretan način“, naglasio je.

U ime Splitsko-dalmatinske županije skup je pozdravila gđa. Helena Bandalović. Istaknula je da se ova tribina, u kontekstu pandemije i potresa, održava u pravom trenutku i da progovara o vrlo aktualnim problemima. Pozvala je na još tješnju suradnju i umrežavanju svih institucija, stručnjaka i udruga kako bi se što žurnije i uspješnije pomoglo djeci i mladima. U ime grada Splita istim željama se pridružila i gđa. Nađa Mladinić. Naglasila je da se razvijenost društva danas mjeri kroz brigu i podršku onima kojima je to najpotrebnije, a to su i djeca i mladi.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske gđa. Ana Babić Pezo čestitala je organizatoru na izboru teme. Podsjetila je kako Ured pravobraniteljice za djecu već niz godina upozorava na nedostatak stručnjaka za mentalno zdravlje, stručnih službi u odgojno-obrazovnim ustanovama, podrške za djecu koja žive u manjim sredinama, mobilnih timova, poliklinika za mentalno zdravlje djece i odjela dječje psihijatrije. Zaželjela je da poruke i zaključci ovoga skupa odjeknu i dođu do donositelja odluka kako bi se djeci čim prije osigurala sveobuhvatna zaštita.

Potom su uslijedila stručna izlaganja. Dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med., specijalist psihijatrije i pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče izlagao je na temu „Novi smjerovi, izazovi i prilike za budućnost - prikaz primjera dobre prakse“. Dr. sc. Željko Ključević, dr.med., specijalist psihijatrije i voditelj Službe za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ održao je predavanje „Posljedice prikrivanja narušenog mentalnog zdravlja djece i mladih“. Gordana Cavicchi, socijalna radnica i voditeljica ustanove Zajednice Pape Ivana XXIII. izlagala je na temu „Obitelj, sustav i društvo - branici zaštite mentalnog zdravlja djece i mladih“.

Nakon pauze predavanje na temu „Zadnje desetljeće - utjecaj društvenih okolnosti na mentalno zdravlje djece i mladih“ održala je Magda Pletikosa Pavić, dr.med., spec. Epidemiologije iz Službe za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ. Silva Capurso, doktorandica ERF- a i savjetnica Poliklinike za zaštitu mentalnog zdravlje djece i mladih Opće bolnice Dubrovnik te urednica i novinarka HRT izlagala je na temu „Cjeloviti sustav zaštite djece i mladih – perspektive“.

U ovim neizvjesnim vremenima, ekonomskim, zdravstvenim i socijalnim izazovima, očuvanje mentalnog zdravlja djece i mladih jedan je od stupova za budućnost zdravih obitelji i zdravog društva. Ovim predavanjima istaknuti stručnjaci predstavili su i raspravili razmišljanje o kreiranju zdravog i sigurnog okruženja, vrijednosti, uloge i važnosti umrežavanja civilnog, socijalnog i zdravstvenog sustava. Gdje jesmo, kuda i na koji način idemo, što u sustavu imamo na raspolaganju, što nedostaje, očekivani izazovi i perspektive bile su misli vodilje tribine.

Skup, kojeg je moderirala socijalna radnica Marina Herceg, završio je raspravom te druženjem sudionika: psihologa, socijalnih radnika, zdravstvenih djelatnika, pedagoga, studenata društvenih znanosti i drugih zainteresiranih.

Zajednica Pape Ivana XXIII. već 26 godina djeluje na području prevencije i suzbijanju zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj. Trenutno se u psihosocijalnom tretmanu nalazi 65 korisnika/ice. U zajednici s korisnicima radi 13 zaposlenika i 2 psihijatra. Prva je zajednica u Hrvatskoj koja je započela prihvat ovisnika s dualnim poremećajima prije 22 godine, prva terapijska zajednica koja je potpisala Ugovor s Ministarstvom kao pružatelj usluga maloljetnim eksperimentatorima i prva terapijska zajednica koja je za vrijeme korone uvela kontinuiranu telepsihijatrijsku skrb. Stručni tim zajednice, osim provedbe psihosocijalnog tretmana i smještaja ovisnika/ica provodi niz projekata i programa u osnovnim i srednjim školama, u zatvorima, djeluje na području senzibiliziranja javnosti putem organizacije javnih tribina, okruglih stolova i konferencija. U svom radu kontinuirano surađuje s tijelima državne uprave, centrima za socijalnu skrb, zavodima za mentalno zdravlje, državnim odvjetništvom, policijom, udrugama i svim relevantnim dionicima na području zlouporabe droga.