Mons. Jure Bogdan imenovan Vojnim ordinarijem u RH

Draga braćo svećenici, redovnici i redovnice, braćo i sestre Kristovi vjernici u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji!

Radost mi je objaviti vam da je danas, na blagdan sv. Andrije apostola, Sveti Otac papa Franjo imenovao svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije mons. dr. Juru Bogdana Vojnim ordinarijem u Republici Hrvatskoj.

Mons. Jure Bogdan, sin Ivana i Pere r. Pezelj, rođen je 9. studenoga 1955. u Donjem Docu u Poljicima. Osnovnu školu završio je u rodnome mjestu, a gimnaziju u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Filozofsko-teološki studij završio je također u Splitu. Za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije zaređen je 22. lipnja 1980. u splitskoj prvostolnici. Od 1980. do 1984. godine bio je na službi župnog vikara u župi sv. Nikole biskupa u Metkoviću. U jesen 1984. preuzeo je službu duhovnika u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu gdje je bio do 1992. kada je poslan na studij pastoralne teologije u Rim, a doktorirao je 1999. godine. Dana 2. prosinca 1996. imenovan je rektorom Papinskoga Hrvatskoga Zavoda svetoga Jeronima u Rimu gdje služi do danas. Sveti Otac papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 28. veljače 1997. svojim kapelanom. Bio je član više vijeća u našoj Nadbiskupiji te u Rimu.

Dok u ime svih svećenika, redovnika, redovnica i vjernika Splitsko-makarske nadbiskupije čestitamo mons. Bogdanu na imenovanju vojnim biskupom te mu zahvaljujemo na služenju našoj Mjesnoj i sveopćoj Crkvi, koristim prigodu sve vas, braćo i sestre, pozvati na molitvu za novoimenovanog biskupa da ga Bog obdari svojim blagoslovom, a Blaženu Djevicu Mariju – Gospu Velikog hrvatskog krsnog zavjeta – molimo da mu bude pomoć i zaštita u vršenju nove odgovorne službe.

Mons. Marin Barišić, nadbiskup i metropolit splitsko-makarski