U Splitu svečano zatvoreni 14. "Dani kršćanske kulture" i dodijeljena nagrada "Andrija Buvina" hrvatskoj teatrologinji i kazališnoj kritičarki Sanji Nikčević

U Splitu je 27. ožujka svečanim programom zatvaranja kojem su prisustvovali predstavnici pokrovitelja i suorganizatora, javnih i kulturnih ustanova  te brojna publika zaključena manifestacija "Dani kršćanske kulture" te je ujedno dodijeljena nagrada "Andrija Buvina" za izniman doprinos kršćanskoj kulturi hrvatskoj teatrologinji i kazališnoj kritičarki Sanji Nikčević, u dvorani Ivana Pavla II. u Nadbiskupijskom ordinarijatu.

Domaćin svečanoga zatvaranja, splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. Marin Barišić tom je prigodom istaknuo: "Temeljni dijalog je između Stvoritelja i stvorenja, Boga i čovjeka: Bog govori u stvaranju, u objavi i u Pismu i taj njegov govor potiče ljudski odgovor. To je dijalog koji je prisutan u ostvarenju kulture. Kultura ima dimenziju memorije i nade koje nalazimo prisutne i Danima kršćanske kulture. Ova manifestacija želi vrednovati memoriju i predstaviti je, ali ujedno je otvorena novosti, puna nade. Tako predstavlja dijalog između prijašnjih generacija i nas danas. Kultura je kao ocean koji nas posvuda okružuje, ona nikada ne može biti privatna: kultura je opće dobro koje čuva identitet naroda. U tome je posebna važnost ove manifestacije koja je postala prepoznatljiv znak našega grada ali i šire", istaknuo je nadbiskup i zaključio izrazivši čestitke dobitnici nagrade "Andrija Buvina" dr. sc. Sanji Nikčević.

"Mislim da slobodno možemo reći da je manifestacija Dani kršćanske kulture u ovo korizmeno vrijeme postala brend, kako u našoj županiji, tako i u Dubrovačko-neretvanskoj i Šibensko-kninskoj", istaknuo je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban. Uputivši čestitke dobitnici nagrade "Andrija Buvina" te organizatorima manifestacije, izrazio je želju da ova manifestacija u svima koji su u njoj na bilo koji način sudjelovali pobudi osjećaj nade temeljene na otajstvu uskrsnuća. Zamjenik gradonačelnika grada Splita Nino Vela čestitao je u prvom redu organizatorima manifestacije što su svojim zalaganjem i trudom već četrnaest godina zaredom organizirali ovu veliku manifestaciju. Istaknuo je kako Dani kršćanske kulture između ostaloga imaju za cilj predstaviti nove autore koji stvaraju iz kršćanskog nadahnuća i upravo je zato riječ o posebnoj i vrijednoj manifestaciji. Dani kršćanske kultureujedno svjedoče o bogatoj tradiciji koja je dokaz da su hrvatska i europska kultura temeljene na kršćanstvu "a to je činjenica koju nikada ne smijemo zaboraviti", zaključio je zamjenik gradonačelnika, izražavajući srdačne čestitke ovogodišnjoj laureatkinji. Izaslanik ministrice gđe Nine Obuljen Koržinek, pročelnik Konzervatorskog odjela Split, dr. sc. Radoslav Bužančić pozdravio je sve okupljene i uputio čestitke dobitnici nagrade u ime Ministarstva kulture koje od samoga početka podupire i prati manifestaciju Dani kršćanske kulture.

Ovogodišnja dobitnica nagrade "Andrija Buvina"za izniman doprinos kršćanskoj kulturi je teatrologinja, kazališna kritičarka i profesorica dr. sc. Sanja Nikčević. Gospođa Nikčević vrlo je važno ime hrvatske teatrologije i kazališne kritike: objavila je više od stotinu znanstvenih, stručnih i publicističkih tekstova u zemlji i svijetu, uredila je pet antologija, napisala deset autorskih knjiga, osnovala je i deset godina vodila Hrvatski centar ITI-UNESCO, predsjednica je Hrvatskog društva kazališnih kritičara, članica Glavnog odbora Matice Hrvatske, redovna profesorica na Sveučilištu u Osijeku. 2000. godine odlikovana je Redom hrvatskog pletera za doprinos razvitku i ugledu države te za dobrobit građana, a ujedno je jedna od rijetkih koji se mogu pohvaliti dvostrukim osvajanjem ugledne američke stipendije programa Fulbright. U Obrazloženju nagrade koje je iznio mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladne kuće Verbum, istaknuo je na poseban način njezino djelovanje na području kršćanskog zalaganja. Od 2015. godine, kada je pokrenut Festival kršćanskog kazališta gospođa Nikčević se stavila na raspolaganje i kao selektorica toga Festivala, samozatajno i vrijedno gradeći taj Festival koji je do sada imao više od 200 izvođača, s dubokim uvjerenjem da umjetnost nije samo lijepa, nego da je u svojoj biti religiozna i da odgovara na ljudsku potrebu za sadržajem koji će uzdići i oplemeniti srce. Gospođa Nikčević redovito surađuje s kršćanskim portalima pišući kazališne kritike i preporuke, vodi emisiju Kazalište bez maske na Radio Mariji i bez prestanka nastoji oko afirmiranja temeljnih ljudskih vrijednosti na svim područjima svog djelovanja. "Nikad se nije ustručavala ustvrditi neraskidivu povezanost umjetnosti i kršćanstva", istaknuo je mr. sc. Balta i dodao: "Uistinu oduševljavaju njezina nepresušna energija, erudicija, ali i jednostavnost i spremnost da se beskompromisno stavi u službu Bogu i čovjeku."

Fotogalerija: Kristina Bitanga

Nagradu je dobitnici uručio član Savjetodavnog vijeća manifestacije, ugledni hrvatski književnik Miro Gavran. Primivši nagradu dr. sc. Sanja Nikčević obratila se okupljenima izrazivši oduševljenje i zahvalnost što je primila ovu nagradu upravo u trenutku života kada je osjetila zamor i težinu svojih napora u borbi oko afirmacije vrijednosti u umjetnosti i kulturi. "I upravo u tom trenutku došla je ova nagrada, kao poruka: 'Ima još ljudi koji se slažu s tobom, koji nastoje oko istih stvari kao i ti, samo na drugim područjima, na područjima na kojima ih je Bog stavio'". U tom smislu posebno je istaknula nakladnu kuću Verbum, kao primjer i dokaz da možemo raditi ono što volimo i opstati u ovom svijetu. "Čast mi je naći se u nizu dosadašnjih dobitnika nagrade Andrija Buvina, a posebno mi je drago što mi je ovu nagradu uručio upravo Miro Gavran, jer je on primjer umjetnika kršćanskog nadahnuća koje ja zagovaram u svom radu", zaključila je gospođa Nikčević.

Zatvarajući 14. "Dane kršćanske kulture" ravnatelj manifestacije dr. sc. Miro Radalj izrazio je radost što je manifestacija i ove godine bila puna iznimno vrijednih sadržaja, te što je ostvarena dobra interakcija između autora i publike. Izrazio je zahvalnost u prvom redu suorganizatorima, pokroviteljima, institucijama i autorima koji ovu manifestaciju iz godine u godinu čine vrijednom i kvalitetnom. Posebno je zahvalio Savjetodavnom vijeću manifestacije koje svojim iskustvom i znanjem samozatajno radi na izgradnji Dana kršćanske kulture i zaključio čestitajući Sanji  Nikčević na nagradi, ali i publici što su svojim dolaskom na događaje manifestacije učinili da ona ne bude kulturna manifestacija samo kulture radi, nego ujedno i duhovna priprava za dane Velikog tjedna koji su pred nama.

Svečanost zatvaranja glazbeno je popratio mješoviti vokalni ansambl "Schola cantorum" pod ravnanjem Sare Dodig Baučić. Tako je zaključen ovogodišnji bogat program koji je uključivao oko tisuću sudionika gotovo sedamdeset programa u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku, te preko deset tisuća posjetitelja manifestacije. 

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...