U katedrali sv. Dujma snimljen koncert duhovnih skladbi klape „Sveti Juraj“ - HRM „Misao svijeta“

Klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice, u suradnji s Nadbiskupskim ordinarijatom u Splitu, snimila je 13. ožujka TV koncert duhovnih skladbi pod nazivom „Misao svijeta“.

Koncert je snimka cjelovečernjeg koncerta iz katedrale Svetog Duje u Splitu na kojem je mornarička klapa iz Splita izvela 20 duhovnih skladbi i napjeva koje predstavljaju samo manji dio repertoara kojeg čuvaju i njeguju u svom duhovnom opusu.

Tako će gledatelji i slušatelji moći čuti skladbe pok. Ljube Stipišića Delmate „Oče naš“, „Majko ljubeznjiva“ i „Molitva žuljnih ruku“; skladbe don Šime Marovića „Ja sam Uskrsnuće i Život“ te njegove skladbe na tekst don Ante Mateljana „Tebe tražim Bože moj“, „Majko riči tvoje blage“ i na tekst Marka Marulića „Divici Mariji“, kao i A. Škobalja „Mila zemljo naša“; pučke napjeve iz Kaštel Starog „Oče nebeski Bože“ i „Puna tuge“, „Prosti moj Bože“ i „Puče moj“; te skladbe „Ave Maria“ (Vladan Vuletin), „Veličaj“ (F.S. Vilhar, Kalski), „Dajte mi sladak pjev“ (Josef Engelhardt), „Misao svijeta“ (Krešimir Magdić, S. S.Kranjčević), „Bliže o Bože moj“ (Sarah Flower Adams, Lowell Mason), „Tebe pojem“ (Dimitri Bortnijanski), „Oči u oči“ (V.Grbac, B.Bošnjaković, M.Božić), kao i „Krist na žalu“ Karola Wojtyłe.                        

„Ovaj koncert duhovnih skladbi znakovitog naslova 'Misao svijeta' po poznatoj pjesmi Silvija Strahimira Kranjčevića iz njegovog oratorija Mojsije nije samo povratak mornaričke klape ljepoti vlastite izvornosti - ljudskom glasu u akustici prostora - već je na neki način povratak čovjeka svojem Počelu što u ovom korizmenom vremenu na poseban način želimo osvijestiti kako sebi tako i ljudima s kojima se susrećemo“, kazao je Marko Bralić, zapovjednik klape zahvalivši Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, a na poseban način generalnom vikaru mons. Miroslavu Vidoviću, na spremnosti za suradnju i velikoj potpori koju su iskazali ovom projektu.

Snimku koncerta u režiji Petra Jurčevića iz APstudia u Splitu, premijerno će se prikazati na Laudato TV u Velikom tjednu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...