Promocija knjige „Svjedoci Radosne vijesti u hrvatskom narodu“

Centar za kulturu Omiš upriličio je, u srijedu 1. srpnja 2020. godine u prostorijama Ilirskog sjemeništa, predstavljanje knjige „Svjedoci Radosne vijesti u hrvatskom narodu“, autora Tomislava Krušlina i Sabine Marunčić, u izdanju Glasa Koncila. Knjigu su predstavili prof. dr. sc. Mladen Parlov i prof. dr. sc. Ante Mateljan, recenzenti, a u glazbenom dijelu nastupila je violinistica Marija Babić. Program je moderirao ravnatelj Centra za kulturu profesor Petar Buljević koji je započeo program promocije izvrsnom interpretacijom „Pjesme stvorova“ sv. Franje Asiškog.

Prof. Parlov predstavio je prvi dio knjige koji pruža uvid u samu bit kršćanskog poimanja svetosti te svetost kao zadaću svih kršćana koja kao svoj konačni cilj ima autentičnu povezanost s Bogom u Isusu Kristu. „Svetost je najdublji poziv svakog kršćanina, a po sebi nije drugo doli poziv da se od Boga primi i živi punina života i ljubavi koju Otac nebeski nudi svojoj posinjenoj djeci po svome Sinu i Duhu Svetom. Zato je svetost najveća istina i ljepota svih kršćana koji po vlastitom posvećenju, tj. životu sjedinjenja s Isusom Kristom doprinose izgradnji Božjeg kraljevstva u srcima ljudi. Svakog zrelog kršćana mora radovati sve ono što doprinosi svetosti Crkve ili dijela Crkve, a posebno kad je riječ o nečemu što potencijalno može donijeti velike plodove u živote brojnih mladih kršćana. Zato je jako dobrodošao i novi 'priručnik o svetosti' pod naslovom 'Svjedoci Radosne vijesti u hrvatskom narodu', istaknuo je prof. Parlov.

Drugi govornik prof. Mateljan predstavio je poglavlja posvećena svecima, najprije onima koji se štuju od ranih kršćanskih vremena i upućuju na trajnu prisutnost kršćanske vjere na hrvatskom prostoru od apostolskih vremena, a nakon toga poglavlja o Božjim ugodnicima iz hrvatskog naroda. Naglasio je da je govor o svetosti i danas potreban i poželjan, a upoznavanje svetaca korisno za ispravno kršćansko usmjeravanje vlastitoga života. „Budući da se tema svetosti tiče svih vjernika, a primjer i zagovor svetih autentično osvjetljava put kršćanskoga života i pomaže u izgradnji Crkve i društva po mjeri čovjeka, prikladno je i korisno da ovaj rad bude dostupan širem vjerničkomu krugu, a ne bi bilo zgorega da dođe u ruke i onima koji iz neznanja ili zlobe još uvijek krivo prosuđuju, pa i osuđuju, svjedoke kršćanske vjere u hrvatskom narodu“, zaključio je prof. Mateljan.

Uime autorskog tima, nazočnima se obratio Tomislav Krušlin, prof. koji je ukratko podsjetio da je tekst „Svjedoci Radosne vijesti u hrvatskom narodu“ u izvornoj verziji bio pripremljen kao materijal za Vjeronaučnu olimpijadu učenika osnovnih i srednjih škola u 2018./2019. školskoj godini, a potom dopunjen i proširen. Potom je potaknuo prisutne na otkrivanje novih putova svetosti u likovima velikana vjere hrvatskog naroda koji nam poručuju da naš život ima smisla samo onda ako ga živimo u perspektivi neba. A put do neba jest – srcem prionuti uz Boga kako bismo bližnjega mogli voljeti više od materijalnih dobara.

Na samom kraju okupljenima se obratila Sabina Marunčić, prof. koja je zahvalila najprije dragome Bogu, a potom svima koji su pridonijeli u kreiranju i promociji knjige „Svjedoci Radosne vijesti u hrvatskom narodu“ poželjevši prisutnima da ih duhovni velikani napaćenog hrvatskog naroda još više približe Isusu Kristu koji je „Put, Istina i Život“ te im budu nadahnuće, poticaj i pomoć u ostvarenju osobnog puta svetosti. Program promocije završio je druženjem i okrjepom na platou ispred crkvice sv. Petra, bisera hrvatske kulturne baštine iz 11. stoljeća.

Dodajmo da je knjiga prošlog mjeseca svečano predstavljena u Pregradi.

Fotogalerija: Borko Gunjača

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...