Predstavljena knjiga „Rosa Mystica – Ružarij“ autora Petra Jurčevića

U četvrtak 7. listopada, u samostanu s. Anćela na splitskom Kamenu, predstavljena je knjiga „Rosa Mystica – Ružarij“ autora Petra Jurčevića. Knjigu su, uz autora, predstavili župnik na Kamenu o. Anto Knežević te mariolog fra Petar Lubina. Predstavljanje je glazbeno animirala zajednica „Sv. Ivan od Križa“, a program je vodila Danijela Musulin.

Župnik o. Anto Knežević je istaknuo da je Blažena Djevica Marija tijekom povijesti puno puta bdjela nad svojom djecom – kršćanima. Podsjetivši kako je papa Pio V. utemeljio današnji blagdan – Gospu od Ružarija – kao spomen na pomorsku bitku kod Lepanta koja je održana 1571. godine, o. Anto je istaknuo kako je Blažena Djevica Marija zagovarala i hrvatske vojnike u oslobodilačkom Domovinskom ratu. Osvrćući se na duhovnu vrijednost autorove knjige, župnik je kazao kako je Petar nadahnuće za pisanje dobio tijekom klanjanja pred Presvetim u župnoj crkvi. „Ova knjiga je odličan duhovni priručnik za sve one koji žele hodati s Marijom, kroz sva otajstva, do susreta s našim Spasiteljem“, poručio je.

Osvrćući se na strukturu knjižice, fra Petar je pojasnio kako je autor najprije prikazao povijest, nastanak i razvoj krunice. „Svako otajstvo je praćeno odgovarajućim biblijskim tekstom te je obogaćeno kratkim razmatranjem autora. Autor na izvrstan način, kroz izljev vlastite duše, prepoznaje sebe i probleme suvremenog čovjeka kroz svako pojedino otajstvo. Njegove riječi nas potiču na približavanje Majci Božjoj, a sve sa svrhom suobličavanja Kristu. Petar svoje duhovno iskustvo, kroz ovu knjižicu, želi darovati svojim bližnjima potičući tako i ostale kršćanske laike na autentično životno svjedočenje“, dodao je.

Govoreći o važnosti krunice za život vjernika, autor Jurčević je naglasio kako je ona molitva Mariji te molitva s Marijom. Ističući višeslojnost krunice koja je obrađena u ovoj knjizi kroz duhovna razmatranja, poručio je da kršćani kroz ovu molitvu dolaze Majci koja onda bdije nad svojom djecom zagovarajući svoga Sina za sve ono što nam je potrebno. „Osim toga, u krunici nam Majka Marija donosi svoga Sina, a kroz ovu molitvu se događa i susret dvojice sinova. Mi smo tijekom molitve krunice u Ivanovoj poziciji jer ne vidimo ni Mariju ni Isusa, no osjećamo njihovu nazočnost“, nastavio je. Kazavši kako je molitva krunice naš život, Petar je zaključio: „Radosna otajstva su radost našega dolaska na svijet. Otajstva svjetla možemo povezati s našom osobnom spremnošću za evangelizaciju. Kroz život nas prate i muke, njih povezujemo s žalosnim otajstvima. Mi kršćani u tim mukama nikada nismo sami. Krist je na križu ponio i naše križeve i želi nam ih pomoći nositi tijekom cijelog ovozemaljskog života. Slavna otajstva možemo radosno živjeti već ovdje na zemlji jer nas i Isus upućuje na radost govoreći nam kako je Kraljevstvo već među nama – ono Kraljevstvo prema čijem potpunom ostvarenju radosno idemo koračajući prema Nebu“.

Uskoro bi trebala izaći i druga autorova knjiga pod nazivom „Riječ na putu križa“. Nakon predstavljanja druženje je nastavljeno uz agape.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...