Predavanje i radionica u Riznici splitske katedrale: „Srednjovjekovne svile i opus venetum iz sakralnih zbirki u Hrvatskoj“

U Riznici splitske katedrale 27. listopada održano je predavanje i radionica s nazivom „Srednjovjekovne svile i opus venetum iz sakralnih zbirki u Hrvatskoj“. Događaj je organiziran u suradnji s dr. sc. Ivanom Čapetom Rakić, pročelnicom Odsjeka za povijest umjetnosti, Filozofskog fakulteta u Splitu. Predavači su bili dr.sc. Iva Jazbec Tomaić i dr.sc. Danijel Ciković s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Predavači su okupljene posjetitelje upoznali s rezultatima dugogodišnjeg istraživanja opusa venetuma i srednjovjekovnog tekstila iz sakralnih zbirki na području Hrvatske, a koji je još uvijek nedovoljno istražen. Cilj gostujućih predavača je mapirati tekstil iz ovog perioda, čiji se velik dio nalazi u riznicama i muzejima Hrvatske. Upravo se u Riznici splitske katedrale čuva misno ruho opusa venetum, a to su ostaci rukavica nepoznatog majstora iz 14. stoljeća.

Jedan od razloga predavanja je da se zainteresiraju i mlađe generacije povjesničara umjetnosti za ovu tematiku i upravo iz toga razloga velik dio posjetitelja su upravo bili studenti povijesti umjetnosti s Filozofskog fakulteta u Splitu. Za razliku od opusa anglicanuma koji je temeljito istražen, opus venetum još uvijek nam daje puno prostora za istraživački rad, što su predavači istaknuli.

Nakon predavanja posjetitelji su imali priliku koristiti mikroskope za pregled tkanina i spoznati koji je način tkanja korišten. Riznica splitske katedrale je u svrhu istraživanja ustupila na pregled dvije tkanine iz depo-a. Prva tkanina je fragment tkanine iz relikvijara sv. Staša, datirana između 7. i 13. stoljeća. Druga tkanina je svilena zastava iz 18. stoljeća, a koja je ispunjena srebrenom niti i vezena je zlatnom metalnom i svilenim pastelnim nitima.

Osim vrijednih tkanina posjetitelji su putem prijenosnog mikroskopa mogli usporediti nekadašnja tkanja s tkanjem vlastite odjeće.

Voditeljica Riznice Ana Vukas Belas, dipl. mag. pov. umj. zahvalila je predavačima dr.sc. Ivi Jazbec Tomaić i dr.sc. Danijelu Cikoviću te Odsjeku za povijest umjetnosti na stručnom predavanju i radionici koja je pobudila interes za navedenu temu i otvorila prostor za buduće suradnje.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...