Imotski: Predstavljena nova knjiga fra Joze Grbavca „Sjaj baštine – književno-teološki ogledi“

Na treću korizmenu nedjelju, 20. ožujka, u samostanskoj dvorani u Imotskom upriličeno je predstavljanje najnovije knjige fra Joze Grbavca "Sjaj baštine – književno-teološki ogledi".

Knjigu su predstavili prof. Slobodan Prosperov Novak te autor, a predstavljanje je moderirao gvardijan imotskog samostana fra Kristian Stipanović.

Na samom početku predstavljanja klapa „Sveti Mihovil“ iz Prološca otpjevala je pjesmu Tina Ujevića Odlazak. Nakon pjesme, prof. Sanja Bago pročitala je jedan ulomak iz knjige koji ocrtava fratra kao čovjeka koji je živio za narod i s narodom kroz sve lijepe i teške trenutke njegove duge povijesti. Zatim je provincijal fra Marko Mrše izrekao pozdravnu riječ, istaknuvši radost i ponos jer je Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja kao nakladnik bogatija za još jednu izuzetno kvalitetnu knjigu i naglasio koliko je knjiga, odnosno zapisana riječ, važna za čovjeka i njegovu kulturnu i duhovnu izgradnju.

Uslijedila je još jedna skladba u izvedbi prološke klape. Prof. Prosperov Novak istaknuo je kako fra Jozina knjiga zaslužuje samo središte trenutačne hrvatske duhovne pažnje, jer je riječ o cjeloživotnom naporu i sukusu fra Jozina kroatološkog rada. Knjiga Sjaj baštine obrađuje 18. stoljeće koje je ključno razdoblje u razvitku hrvatske književnosti, u kome su učvršćeni temelji današnjeg hrvatskog književnog jezika, naglasio je prof. Novak. Nadalje je istaknuo kako su upravo franjevci bili onaj energetski zamašnjak koji je gurnuo razvoj jezika, među kojima se osobito ističu tri imena, a koja su i u fra Jozinoj knjizi detaljno istražena i ocrtana – riječ je o fra Lovri Šitoviću, fra Filipu Grabovcu i fra Andriji Kačiću Miošiću. Ti su franjevci bili u središtu prve integracije hrvatskog prostora koja se odvijala u 18. stoljeću, a bila je kulturnog, prosvjetnog i književnog karaktera.

Nakon izlaganja prof. Novaka, prof. Bago krasnoslovila je još jedan ulomak iz knjige, a potom je riječ uzeo autor knjige. Fra Jozo je na sažet način opisao kako je nastajala knjiga, zahvalivši svima koji su na bilo koji način pomogli u njenoj pripremi i objavi te zahvalio prisutnima na dolasku na predstavljanje. Naposlijetku je klapa „Sveti Mihovil“ izvela jednu skladbu posvećenu Prološcu, fra Jozinu rodnom mjestu, i time zaključila program predstavljanja knjige. Druženje se nastavilo u samostanskoj blagovaonici, uz domjenak i u dobrom raspoloženju.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U Pinakoteci Franjevačkog samostana Gospe od zdravlja u Splitu u srijedu 22. lipnja predstavljena je knjiga „Svijet na ...
U organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u ponedjeljak 20. lipnja u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel ...
Katolički bogoslovni fakultet i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu organizirali su promociju Zbornika radova ...
U pinakoteci samostana Gospe od Zdravlja u Splitu predstavljen je, u srijedu 1. lipnja, roman „Plamen od ljubavi“ ...
U Teatrinu Gradske knjižnice Solin, u utorak 31. svibnja, predstavljene su dvije knjige Zdenke Čorkalo „Betty iz ...
U organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Franjevačkog samostana sv. Ante na Poljudu u ...
U utorak, 24. svibnja 2022. u prostorijama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu održano je predstavljanje ...
U utorak, 24. svibnja u ispunjenoj dvorani Dominikanskog samostana u Splitu upriličeno je predstavljanje pjesmarice ...