Održana rasprava o pričešćivanju rastavljenih "Crkvo, gdje si?"

Tribina pod nazivom "Crkvo, gdje si? Rasprava o pričešćivanju rastavljenih" održana je 20. ožujka u Palači Milesi u Splitu. Na tribini se govorilo o nauku pape Ivana Pavla II. o pričešćivanju bračnih parova u neredovitim okolnostima i o tome je li njegov nauk u skladu s tradicionalnim naukom Crkve te smiju li se pričešćivati rastavljeni i ponovno civilno vjenčani katolici.

Raspravu su vodili mladi intelektualci Hrvoje Vargić i dr. sc. Bruno Petrušić, a moderator susreta bio je fra Ante Vučković.

Pedesetak ljudi u publici moglo je čuti vrlo zanimljivih argumenata i uživati u, na trenutke, vrlo žustroj raspravi u koju se uključila i publika sa svojim pitanjima, a sve je na kraju prošlo u vrlo ugodnom i uljudnom tonu, unatoč suprotstavljenim mišljenjima. Rasprava je pokazala da se i o teškim temama može i treba otvoreno razgovarati.

Povod su raspravi bile dvije Salesianine knjige. Prva je 'Amoris laetitia – vjernost ili lom' u kojoj se autor Hrvoje Vargić uhvatio u koštac sa spornim dijelovima pobudnice Amoris laetitia (Radost ljubav), a koji otvaraju mogućnost da i oni katolici koji su rastavljeni i ponovno civilno vjenčani u određenim situacijama mogu primiti sakramente ispovijedi i pričesti. Njegova glavna teza je da se tu ne radi o promjeni nauka, nego o promjeni pastoralnoga pristupa čije je korijene uočio već u filozofiji pokojnoga pape Ivana Pavla II.. Naime, autor je doktorand na katedri za etiku Sveučilišta u Lublinu, a njegova doktorska disertacija bavi se upravo filozofijom Karola Woytile.

Teolog Bruno Petrušić iznio je kritiku Hrvojevih teza ističući važnost poštivanja cjelovitoga nauka Crkve i smatrajući da sporne ideje iz dokumenta 'Amoris laetitia' nužno nose razvodnjavanje katoličkoga nauka o nerazrješivosti braka. To u konačnici znači, smatra Bruno, da je tu riječ o dogmatskom, a ne isključivo pastoralnom problemu.

Fotografije: Danijela Musulin

Druga knjiga koja je poslužila kao povod ovoj raspravi nosi naslov 'Neostvarena sloboda'. U toj knjizi razgovora fra Ante Vučković odgovara novinaru Goranu Andrijaniću na različita pitanja o crkvenim aktualnostima, a dotiče se i teme pričešćivanja rastavljenih i ponovno civilno vjenčanih katolika.

Fra Ante je ujedno bio i recenzent Vargićeve knjige, a kao svećenik s bogatim ispovjedničkim iskustvom, te kao jedan od četvorice misionara milosrđa u Hrvatskoj, i te kako je upoznat s temom i s poteškoćama s kojima se svakodnevno suočavaju ispovjednici: da pomire zahtjev poštivanja crkvenoga nauka sa stvarnošću slabosti i grijeha osoba koje treba usmjeriti i pratiti prema punom življenju toga nauka. Fra Ante se osvrnuo na raspravu između Hrvoja i Bruna, a dao je i neka svoja razmišljanja o temi o kojoj je bila riječ.

Nakladnička kuća Salesiana i ovim je susretom pokazala da se ne želi isključivo baviti izdavanjem knjiga, nego i izići ljudima ususret, kad god je to moguće, da bi čula njihove stvarne poteškoće i pitanja, te da bi zajedno s njima promišljala o važnim temama za Crkvu i društvo. Susret je ujedno bio i Salesianin doprinos godini obitelji i 'Amoris laetitia' koju je papa Franjo proglasio na svetkovinu sv. Josipa 2021. godine i koja završava u lipnju ove godine.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U Pinakoteci Franjevačkog samostana Gospe od zdravlja u Splitu u srijedu 22. lipnja predstavljena je knjiga „Svijet na ...
U organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u ponedjeljak 20. lipnja u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel ...
Katolički bogoslovni fakultet i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu organizirali su promociju Zbornika radova ...
U pinakoteci samostana Gospe od Zdravlja u Splitu predstavljen je, u srijedu 1. lipnja, roman „Plamen od ljubavi“ ...
U Teatrinu Gradske knjižnice Solin, u utorak 31. svibnja, predstavljene su dvije knjige Zdenke Čorkalo „Betty iz ...
U organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Franjevačkog samostana sv. Ante na Poljudu u ...
U utorak, 24. svibnja 2022. u prostorijama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu održano je predstavljanje ...
U utorak, 24. svibnja u ispunjenoj dvorani Dominikanskog samostana u Splitu upriličeno je predstavljanje pjesmarice ...