Predstavljena knjiga „Natrag Bogu. Propovijedi nadbiskupa Ante Jurića“

Povodom 100. obljetnice rođenja i 10. obljetnica smrti mons. Ante Jurića, splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolite, u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, 22. ožujka, upriličeno je predstavljanje knjige „Natrag Bogu. Propovijedi nadbiskupa Ante Jurića“.

Knjigu su predstavili izv. prof. dr. sc. Ivan Matijević, doc. dr. sc. don Edvard Punda i bogoslov Tobija Matijević, a ona obuhvaća 89 tekstova, propovijedi i nagovora koje je nadbiskup Jurić održao u raznim prigodama kao svećenik i biskup, a onda i kao umirovljeni biskup-duhovnik u bogoslovskom sjemeništu u Puli.

Na samom početku sve okupljene pozdravio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. Prisjetivši se vremenskog konteksta u kojem je mons. Jurić djelovao kao svećenik i biskup te istaknuvši neke od važnijih trenutaka njegova upravljanja Splitsko-makarskom nadbiskupijom mons. Barišić je istaknuo kako je don Ante čitav bio čovjek Božji i čovjek Crkve. Osvrćući se na njegove propovijedi koje su okupljene u knjizi „Natrag Bogu“, nadbiskup je kazao da održavaju i don Antinu osobnost. „Jednostavnost govora bez kićenih pridjeva, iskrenost, čistoća nauka, logičnost, evanđeoska radikalnost, živahan dijaloški stil, životno iskustvo uvjerena i uvjerljiva pastira, poticajno ohrabrenje braći i sestrama u vjeri. Iz nadbiskupovih riječi izranja slika osobnosti našega pastira, njegova duhovnost, optimizam, ljubav prema Bogu, Crkvi, Domovini, ljubav prožeta žrtvom križa, ali u nadi uskrsnuća“, naglasio je.

Prof. dr. Ivan Matijević, koji je zajedno s Nadom Babić urednik knjige, naglasio je koliko je težak i mukotrpan posao bio iščitati i prepisati rukopis nadbiskupa Jurića no kako taj posao nije bio uzaludan jer je kroz ove propovijedi njihov autor i dalje s nama. „Riječi koje je nadbiskup Jurić zapisao riječi su za sva vremena i prilike. Jednostavne su i jezgrovite te se u njima može pronaći svaki čovjek otvorena srca“. Istaknuo je da ga pamti kao jednostavnog, pristupačnog i toplog čovjeka koji je volio sve splitsko, solinsko i vranjičko, ali i svoju Crkvu i čitav svijet. Izrazio je radost i zahvalnost Bogu što su, unatoč vremenskom škripcu, uspjeli ovaj projekt privesti kraju.

Dajući metodološki i tematski osvrt na knjigu dr. don Edvard Punda je kazao kako je riječ o jednom nepatvorenom blagu punom mudrosti. Kao nit vodilju u njegovim propovijedima istaknuo je - samo i u svemu tražiti pomoć od Boga, ne očajavati i boriti se jer On zna najbolje. „Ova knjiga obiluje bogatom antropologijom duhovnog života. Antropologija je to iznimne jasnoće, realističnog pogleda na ljudsku narav ranjenu istočnim grijehom. Posebno su lijepe njegove misli o odgoju volje, molitvi, napastima, odricanju, pokori i pretjeranoj zabavi“, kazao je te iznio i neke osobne uspomene na nadbiskupa Jurića.

Najzaslužniji za izdavanje ove knjige je bogoslov Tobija Matijević koji je rukopise mons. Jurića pronašao u pulskom sjemeništu te ih kroz proteklu godinu iščitao i prepisao. U svom izlaganju progovorio je o obiteljskoj povezanosti s nadbiskupom Jurićem i o utjecaju nadbiskupa na njegov duhovni poziv. Spominjući napasti i prepreke na koje je nailazio tijekom pripreme ove knjige Tobija je istaknuo kako ga je na ustrajnost nadahnuo bl. Alojzije Stepinac koji je jednom napisao da je 'slučajnost Bog luđaka'. Shvatio je da sve što radimo s ljubavlju, ma koliko god bilo malo u ljudskim očima, veliko je u Božjim očima. Naglasio je da je rad na ovom djelu za njega bio osobit blagoslov jer je prepisujući nadbiskupove spise, nadbiskupa bolje upoznao nego kroz osobne susrete. Stoga bi volio da knjiga s nadbiskupovim propovijedima i drugima približi nadbiskupov lik i djelo, njegovu čvrstu vjeru i očinsku blagost.

Predstavljanje knjige pjesmom su obogatili mladi umjetnici izvodeći glazbeni recital „Teci Jadro, teci“ te Crkveni zbor sv. Martina u Vranjicu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...