Predstavljena knjiga „Dalmatinski grkokatolici“ u Splitu

U velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, 22. ožujka, upriličeno je predstavljanje knjige „Dalmatinski grkokatolici“ Ive Mišura. Uz autora, o knjizi je govorio i župnik grkokatoličke župe Krista Spasitelja u Splitu o. Zinovij Zastavni i predsjednik ogranka Matice hrvatske u Drnišu g. Stipe Ramljak. Predstavljanju je nazočio i križevački vladika o. Milan Stipić.

O. Zinovij Zastavni govorio je o povijesti nastanka Grkokatoličke crkve koja, iako baštini teologiju, liturgiju, duhovnost i tradiciju Istoka, živi u punom zajedništvu sa Rimskom Crkvom te velikom progonu i diskriminaciji koje je ta Crkva prolazila do današnjih dana. Citirajući riječi pape Franje koji je o mučeničkoj Grkokatoličkoj crkvi rekao da priginjemo glavu s dubokom zahvalnošću pred onima koji su po cijenu progona te čak i mučeništva svjedočili vjeru, živeći je predano u svojoj Crkvi i u neporazivom zajedništvu s Petrovim nasljednikom, o. Zastavni je istaknuo da se unatoč svojoj dramatičnoj povijesti događa da još uvijek u susretu s katolicima zapadne baštine moraju iznova tumačiti tko su i kamo pripadaju.

Autor knjige, g. Ivo Mišur predstavio je okupljenima svoj istraživački rad na temelju kojega je nastala knjiga „Dalmatinski Grkokatolici“. Većina istraživanja arhivskog gradiva, za vrijeme kojeg je objavio nekoliko znanstvenih članaka, provedena je od 2017. do 2019. godine, a ideja o knjizi je nastala poticajem vladike Stipića. „Ova knjiga nije čisto historiografska i nije namijenjena samo povjesničarima i znanstvenicima. U arhivu eparhije u Križevcima postoji još materijala za istraživanje, a tu je i arhiv Šibenske biskupije iz kojeg bi se isto dalo istraživati o počecima dalmatinskog grkokatolištva. Htio sam da knjiga bude nešto lako razumljivo prosječnom čitatelju. U njoj se nalaze najbitnije stvari i prikaz povijesti dalmatinskih grkokatolika koje čitatelju daju odgovor na pitanje tko su bili i tko su danas dalmatinski grkokatolici“, naglasio je autor. Izložio je potom ukratko povijest grkokatolika u Dalmaciji i razložio tko su dalmatinski grkokatolici danas te zahvalio svima koji su pomogli pri nastajanju i tiskanju ove knjige.

Predsjednik ogranka Matice hrvatske u Drnišu g. Stipe Ramljak pohvalio je dosadašnju dobru suradnju s Grkokatoličkom crkvom te sa autorom te se prisjetio vlastitih susreta s grkokatoličkim svećenicima i vjernicima. Istaknuo je kako knjiga prati prošlost ove male vjerske zajednice od tridesetih godina 19. stoljeća sve do današnjih dana te da je to zapravo uzbudljiva povijest puna hrabrih župnika i župljana koji su se unatoč siromaštvu i brojnim poteškoćama oduprli svim iskušenjima i kroz silna desetljeća očuvali svoju katoličku vjeru i bizantsko-slavenski obred. „U knjizi su osim povijesti obrađeni i suvremeni događaji, biskupi, svećenici i ljudi koji su od 2007. godine marljivo radili na obnovi Dalmatinskog vikarijata Križevačke eparhije koji danas prolazi kroz svoje novo proljeće“.

Križevački vladika o. Milan Stipić izrazio je radost što je ova knjiga doživjela već svoje drugo izdanje te je smatra vrijednim doprinosom razumijevanju i značaju grkokatoličkih vjernika na području Dalmacije. Istaknuo je i vrlo vrijedan doprinos u knjizi, a to su prijepisi stanja duša, odnosno popisa župljana triju dalmatinskih župa koji prvi put postaju dostupni javnosti. Iz ovih popisa se mogu pratiti rodoslovna stabla, a potomci dalmatinskih grkokatolika mogu pronaći svoje pretke sve do kraja 18. stoljeća. Zahvalio je autoru na trudu te izrazio nadu da će svojevrsna duhovna obnova koja se trenutno događa u Grkokatoličkoj Crkvi u Hrvatskoj zaživjeti u potpunom smislu te riječi te da će crkve biti ponovno ispunjene.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U Pinakoteci Franjevačkog samostana Gospe od zdravlja u Splitu u srijedu 22. lipnja predstavljena je knjiga „Svijet na ...
U organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u ponedjeljak 20. lipnja u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel ...
Katolički bogoslovni fakultet i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu organizirali su promociju Zbornika radova ...
U pinakoteci samostana Gospe od Zdravlja u Splitu predstavljen je, u srijedu 1. lipnja, roman „Plamen od ljubavi“ ...
U Teatrinu Gradske knjižnice Solin, u utorak 31. svibnja, predstavljene su dvije knjige Zdenke Čorkalo „Betty iz ...
U organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Franjevačkog samostana sv. Ante na Poljudu u ...
U utorak, 24. svibnja 2022. u prostorijama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu održano je predstavljanje ...
U utorak, 24. svibnja u ispunjenoj dvorani Dominikanskog samostana u Splitu upriličeno je predstavljanje pjesmarice ...