Predstavljena treća u nizu knjiga „Tradicijsko crkveno pučko pjevanje u Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja“

U sklopu devetnice Gospi od Zdravlja, u četvrtak, 17. 11. 2022. u Franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu predstavljena je treća i posljednja u nizu knjiga „Tradicijsko crkveno pučko pjevanje u Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja“ čime je, u svrhu očuvanja od propadanja i nestanka, priveden kraju četrnaestogodišnji projekt istraživanja tradicijske glazbene baštine spomenute provincije.

Začetnik projekta je uprava te franjevačke provincije, glavni urednik i urednik svih triju svezaka je fra Stipica Grgat. Stručni suradnici na tom projektu bili su dr. sc. Hana Breko Kustura i etnomuzikolog dr. sc. Joško Ćaleta. Oni su ujedno bili i predstavljači III. sveska ove edicije.

Na samom početku predstavljanja okupljene je pozdravio fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koja je ujedno nositelj cijelog projekta. U svojem govoru, fra Marko je naglasio izuzetno zadovoljstvo rezultatima samog projekta te uputio zahvale svim suradnicima, a napose fra Stipici Grgatu kao voditelju projekta.

Fra Stipica Grgat je, u svojem predstavljanju, ukratko opisao kako je došlo do ideje da se stari napjevi sačuvaju te prve korake u ostvarenju željenog cilja. „Zahvaljujući velikoj požrtvovnosti sviju koji su bili uključeni u taj projekt i koji su doprinijeli njegovu ostvarenju, počevši od organizatora, istraživača, snimatelja, zapisivača, pjevača, župnika, muzikologa i etnomuzikologa do jezikoslovaca, korektora, urednika, tehničkih urednika, savjetnika, prevoditelja, izdavača i recenzenata, može se reći da je konačni cilj postignut. Stotine napjeva koji su kroz minula stoljeća bili konstitutivni dio liturgijskog života župnih zajednica i franjevačkih samostana, koji su usmenom predajom do nas dospjeli, sveukupno njih 482, napokon su po najnovijom muzikološkom metodom zapisani i objavljeni u trima zbornicima ovoga projekta te tako zauvijek oteti zaboravu.“

Foto: fra Mate Šakić

Dr. sc. Hana Breko Kustura je u svojem izlaganju opisala količinu rada koji je napravljen u proteklih četrnaest godina te naglasila kako se pokazalo da njihov rad već sada nije bio uzaludan jer se citati iz prva dva sveska nalaze u nekoliko poznatih europskih muzikoloških časopisa.

U kratkom izlaganju knjige dr. sc. Joško Ćaleta svima okupljenima protumačio je vrijednost očuvanja starih napjeva kao liturgijske, ali etnomuzikološke građe za nove naraštaje te potaknuo sve okupljene da ostanu dosljedni ovom stoljetnom slavljenju liturgije kako su to činili naši predci.

Voditeljica na predstavljanju bila je Suzana Mihaljević, a glazbene dijelove, na oduševljenje svih okupljenih, izveli su pučki pjevači: Martin Veža iz Brista, Klapa pučkih pjevača Imotski, Kantači iz Zagvozda te Pučki pjevači iz Studenaca.

Za kraj se svima okupljenima obratio doc.dr.sc. fra Ante Akrap, koordinator projekta. Fra Ante je uputio zahvale svim okupljenima što su izdvojili svoje vrijeme i prisustvovali predstavljanju, ali i svim suradnicima koji su kroz dugi niz godina marljivo radili te tako omogućili tiskanje ove edicije.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...